Femeia in Opere ale Lui Balzac si Stendhal

Extras din proiect Cum descarc?

Honore de Balzac s-a nascut la Tours, in 1799, intr-o familie burgheza. Studiaza dreptul la Paris, avand un prim contact cu mediul birourilor de avocatura, al afacerilor, pe care il va zugravi atat de pregnant in romanele sale. Cu asentimentul familiei, renunta la cariera juridica pentru a se consacra literaturii si publica, fara succes, romane ,,negre" sau romane ,,vesele" in gustul epocii, pe care le semneaza cu pseudonimele Lord R'hoone, Horace de Saint-Aubin. (Honore Balzac) ,,Le Dernier chouan ou la Bretagne en 1800", devenit in 1841, ,,Les chouans" (Suanii) si ,,Physiologie du mariage" (,,Fiziologia casatoriei"), care ii asigura un succes imediat. In numai douazeci de ani, Balzac a scris nouazeci de romane si nuvele, treizeci de povestiri si cinci piese de teatru. Pana la publicarea ultimelor sale capodopere, ,,La Cousine Bette" (Verisoara Bette) si ,,Le cousin Pons" (Verisorul Pons), istoria vietii lui Balzac se confunda cu istoria construirii grandiosului edificiu romanesc ,,La Comedie humaine" (Comedia umana), opera unica prin vastitatea proportiilor, diversitatea personajelor si profunzimea viziunii asupra lumii. Pe masura publicarii romanelor, Balzac le-a grupat in serii organizate: ,,Etudes de moeurs" (Studii de moravuri), ,,Etudes philosophiques" (Studii filozofice) si ,,Etudes analytiques" (Studii analitice), pentru a da ansamblului o cerinta logica si o unitate organica, subliniata si prin procedeul reluarii personajelor in diverse romane, aplicat pentru prima data in 1834, in romanul ,,Le Pere Goriot" (Mos Goriot). In 1841, gaseste titlul general ,,La Comedie humaine" si incheie un contract pentru publicarea operelor complete, care vor incepe sa apara in 1842. 
In cunoscutul ,,Avant-propos" (Cuvant inainte), publicat cu acest prilej, scriitorul afirma intentia de a scrie ,,istoria moravurilor" societatii franceze din prima jumatate a secolului XX, prezentand prin cele peste doua mii de personaje ale sale, o mare imagine a prezentului. 
Henri Beyle, cunoscut in literatura sub numele de Stendhal, s-a nascut la Grenoble, in 1783, intr-o familie burgheza cu vederi regaliste si adanc conservatoare. Are o copilarie austera si mai ales trista, prin moartea timpurie a mamei. Micul Henri este un revoltat: impotriva tatalui, a matusii, impotriva tiraniei preceptorului. Este un spirit antireligios, sufocat de mediul familial. Singura oaza luminoasa este prezenta bunicului matern, care-i revela lumea ideilor veacului al XVIII-lea. Experientele copilului si ale adolescentului sunt notate in cartea de confesie ,,Viata lui Henri Brulard". Studiaza matematica si desenul pentru a putea intra la scoala Politehnica din Paris. Ajuns in Capitala, mitul napoleonean isi va exercita si asupra sa fascinatia si adolescentul opteaza in cele din urma pentru o viata de energie activa, de primejdii si se inroleaza in armata imparatului. In 1802 va demisiona din armata si va reveni la Paris, unde va incerca sa-si faca un nume din dramaturgie, dar comediile sale neavand succes, va relua activitatea in armata si, ca ofiter de independenta, Beyle va participa la campania din Rusia. Dupa caderea imparatului, in 1814, se reintoarce la Milano, orasul indragit al patriei sufletesti, unde traieste pana in 1821. Sunt ani rodnici in cautari literare, in configurarea unei modalitati artistice proprii. In 1817, apare ,,Roma, Napoli si Florenta", expresie literara sub forma de notatii directe a experientelor italiene. Semneaza aici pentru prima data cu pseudonimul Stendhal, pe care-l va adopta definitiv. Tot in perioada milaneza, scrie si publica ,,Histoire de la peinture en Italie" (Istoria picturii in Italia), ,,Vies de Haydn, de Mozart et de Metastase" (Vietile lui Haydn, Mozart si Metastasio), ambele in 1817. Inconjurat de rezerva publicului si a confratilor, Stendhal se simte neinteles de contemporani. Are constiinta orgolioasa si amara in acelasi timp a noutatii artei sale in ambianta literara a epocii; cu o fulguranta intuitie a perspectivei, afirma ca va fi inteles abia spre 1880.


Fisiere in arhiva (1):

  • Femeia in Opere ale Lui Balzac si Stendhal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!