Analiza Comparativa a Statelor Belize si Gabon

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
-Obiectivul analizei il reprezinta compararea statelor Belize si Gabon din punct de vedere al dinamicii si structurii populatiei si a retelei de asezari umane.
-Astfel se vor analiza elementele dinamicii ratei natalitatii,ratei mortalitatii generale prin grafic de tip linie si dinamica ratei mortalitatii infantile prin grafic de tip coloana.
-Structura populatiei pe grupe de varsta si sexe a fost realizata prin piramida varstelor pentru anii de referinta 1960,2010 si 2025,iar structura populatiei pe sectoare de activitate a fost exprimata prin diagrama triunghiulara pentru anii de referinta 1993,1997 si 2005 pentru Belize si 1993 pentru Gabon.
-In analiza sunt folosite metoda observatiei,grafica,interpretativa si comparativa.
-Datele pentru grafice, tabele si piramida au fost luate de pe http://esa.un.org/unpp/, din programul ,,Key indicator of the labour market" sau KILM.
-Perioada de referinta pentru realizarea lucrarii sunt anii 1960-2050.
-Limitele lucrarii:lipsa de date pentru analiza populatiei din principalele aglomeratii urbane si ale caracteristicilor asezarilor urbane si rurale.
2.Date generale
- Pozitie geografica
Belize este situata pe partea estica a Peninsulei Yucatan.Invecinata cu Mexicul la nord si cu Guatemala la vest si la sud, statul are o populatie ce era estimata la 333200 in 2009 si cu o densitate de 13 loc/kmp fiind cea mai scazuta din America Centrala in timp ce statul Gabon este situat in partea central-vestica a Africii fiind invecinat cu Guineea Ecuatoriala ,Camerun ,Congo si Oceanul Atlantic si avand o populatie ce se apropia in 2009 de 1,5 milioane locuitori(1.474.586) si cu o densitate de 4,6 loc/kmp.
Fig. 3 www.besttourism.ro Fig. 4 www.harta.infoturism.ro 
- Economie
o Belize - Cu un PIB de 2,3 miliarde dolari si IDU de 0694,Belize isi are baza economiei in agricultura si exploatarea forestiera.Sectorul industrial este limitat la productia de bauturi spirtoase, textile,iar pescariile sunt specializate in homari si creveti. In ultimii ani si-a marit si productia de banane si citrice desi cea mai importanta sursa de venituri externe,pe langa exportul de trestie de zahar, este turismul,aici intalnindu-se a doua bariera de corali ca marime din lume,numeroase insule dar si cea mai mare piramida a civilizatiei Maya(Fig.5).Cu toate acestea,Belize inca depinde de sprijinul economic al Marii Britanii si al Americii de Nord,acestia fiind si partenerii comerciali ai statului.
o Gabonul are un PIB de 10,2 miliarde dolari si un IDU de 0648 si este o tara bogata in resurse minerale(petrol,gaze naturale,mangan - locul IV in lume,uraniu si aur) datorita exploatarii lor moderate devenind cea mai bogata tara din Africa Neagra in ceea ce priveste venitul pe cap de locuitor,insa din cauza inegalitatilor veniturilor o mare parte a populatiei continua sa traiasca in conditii de saracie extrema - populatia rurala si elita urbana sunt profund divizate,de asemenea, infrastructura subdezvoltata din zonele rurale constituie un obstacol economic.De asemenea,economia a avut de suferit in urma deciziei presedintelui republicii,Omar Bongo,de-a proteja mai bine de 10% din suprafata tarii si transformarea lor in parcuri nationale,fapt pentru care Gabonul mai este numit si "Tara Parcurilor". Agricultura nu este foarte dezvoltata(2% din suprafata tarii) desi guvernul incearca sa o sustina pentru a renunta la importuri in timp ce cresterea de animale la scara larga nu este posibila din cauza mustelor tete.
Fig.5 www.travel.webhots.com Fig.6 www.greenblog.descopera.ro
3.Evolutia numarului populatiei (1960 - 2050)
Fig.7 
Evolutia demografica a celor state este una ascendenta in ambele cazuri insa cu diferente mari in ceea ce priveste numarul populatiei.Ascensiunea demografica a Gabonului incepe in 1960 o data cu obtinerea independetei fata de Franta dupa aproape un secol de stapanire.Cresterea numarului populatiei are loc intr-un ritm alert ajungand de la un numar de 486.000 de locuitori la o populatie de 3 ori mai mare in prezent,adica peste 1.400.000 de locuitori,iar preconizarile pentru anul 2050 se refera la o populatie de doua ori mari mare decat in prezent si anume o valoare de aproximativ 2.471.000 de locuitori.In acelasi timp,statul Belize cunoaste o crestere demografica din 1960 de la 93.000 de locuitori pana in prezent cand numarul populatiei a crescut de circa 3 ori la peste 280.000 de locuitori,fapt ce a determinat triplarea populatiei in decursul unei jumatati de secol.Previziunile pentru anii viitori se refera la o crestere continua astfel incat in 2050 se estimeaza numarul populatiei sa depaseasca 500.000.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Comparativa a Statelor Belize si Gabon.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!