Analiza Demografica Comparata Marea Britanie - Ciad

Extras din proiect Cum descarc?

Cuvinte-cheie : populatie, dinamica populatiei, structura populatiei, Marea Britanie, Ciad
Key words : population, population dynamics, population structure, Great Britain, Chad.
Abstracts: Great Britain and Chad geodemographical analisys. Studiul urmareste evolutiile indicatorilor demografici in cele doua state aflate pe trepte de dezvoltare social-economica extrem de diferite. Analizele au fost efectuate pe baza datelor statistice preluate din World Population Prospects 2002, 2003, Indicators on the Labour Market, International Labour Office Geneva, si a interpretarii reprezentarilor grafice rezultate din aceste date. Evolutiile indicatorilor demografici sunt urmarite pe intervalul 1950-2025
INTRODUCERE 
Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord - United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland (de obicei prescurtata sub forma Regatul Unit sau Marea Britanie). Populatia: 60,2 milioane locuitori (a 20-a populatie ca marime din lume). Suprafata - 244.820 km2. Este situata in vecinatatea coastei de nord-vest a continentului European. Teritoriul sau este compus din insula Marea Britanie, partea de nord a insulei Irlanda si un numar de mici insule aflate in marile inconjuratoare (circa 1000 de insule). Marea Britanie este marginita de Oceanul Atlantic si marile adiacente acestuia - Marea Nordului, Canalul Manecii, Marea Celtica si Marea Irlandei. In insula Irlanda, provincia Irlanda de Nord are o granita terestra cu Republica Irlanda. Marea Britanie detine 14 teritorii dependente, raspandite pe tot Globul. Acestea sunt de o mare diversitate, de la minuscula insula Pitcairn, in mijlocul Oceanului Pacific, cu cei 47 de locuitori ai sai, pana la Bermuda, in Atlanticul de Nord, care are o populatie de 62.059 locuitori si este unul dintre cele mai importante centre financiare din lume. Unitati administrative: Anglia (Regat), Scotia (Regat), Tara Galilor (Principat), Irlanda de Nord (Provincie). Capitala: Londra (7.517.700 locuitori). Principalele orase: Londra (capitala Angliei), Edinburgh (capitala Scotiei), Cardiff (capitala Tarii Galilor), Belfast (capitala Irlandei de Nord). Clima: Clima Marii Britanii este temperat- oceanica, cu veri calduroase, ierni reci si foarte multe precipitatii pe tot parcursul anului. Principalii factori de influenta asupra climei constau in latitudinea nordica a tarii (intre 50? si 60? N), vecinatatea imediata a Oceanului Atlantic si, in special, incalzirea apelor din jurul Insulelor Britanice de catre Gulf Stream. PIB (estimari 2005): total - 2.295.039 milioane USD (locul 4 in lume); pe cap de locuitor - 30.470 USD (locul 18 in lume). Guvernul: Marea Britanie este o monarhie constitutionala, puterea executiva fiind exercitata, in numele monarhului, de prim ministru si alti membri ai cabinetului, care conduc departamente (ministere). Seful statului: MS Regina Elisabeta a II-a, care a urcat pe tron in 1952 si a fost incoronata in 1953. Seful Guvernului: Prim Ministrul Tony Blair (Partidul Laburist), din anul 1997. Limba nationala: Desi Marea Britanie nu are o limba oficiala, limba predominanta este engleza. Celelalte principale limbi indigene sunt limbile celtice insulare sau limbile celtice din Insulele Britanice - galeza, cornis, irlandeza si scotiana. Moneda: Moneda Marii Britanii este lira sterlina, reprezentata prin simbolul GBP. 
Ciad (araba: ???? / Tasad, franceza Tchad) sau Republica Ciad este o tara situata in centrul Africii. Populatia: 9,82 mil. loc.( locul 82 in lume ). Suprafata : 1 284 000 km2 (locul 20 in lume). Se invecineaza cu Libia la nord, Sudan la est, Republica Centrafricana la sud, Camerun si Nigeria la sud-vest si Niger la vest. Capitala Ciadului este orasul N'Djamena. Pe suprafata Ciadului desertul Sahara se intalneste cu regiunea de savana, avand ca spatiu de tranzitie Sahelul. Spre nord , la granita cu Libia vaste campuri de dune, coline si munti scunzi alcatuiesc nota dominanta a reliefului. Clima este uscata ca urmare a pozitiei tarii in centrul continentului la departare de mari si oceane, doar in regiunile sudice precipitatiile fiind suficiente. In sud-vest se afla lacul Ciad, al doilea lac natural ca suprafata din Africa, dar a carui suprafata sufera mari variatii( isi dubleaza suprafata in sezonul ploios). Tara este frecvent afectata de secete, si furtuni de nisip adus dinspre Sahara de vantul numit harmattan. Economia: Ciadul are o economie afectata puternic de lipsa iesirii la mare, ariditate si instabilitatea politica. In ciuda resurselor naturale remarcabile ale tarii, economia este una dintre cele mai sarace ale lumii, iar nivelul de trai al populatiei printre cele mai scazute. Printre factorii generali care determina aceasta situatie extrem de precara, se pot enumera: izolarea geografica a tarii, infrastructura aproape inexistenta si situatia politica extrem de instabila din ultimele decenii care au urmat independentei Ciadului (1960). Traditional economia Ciadului se bazeaza pe agricultura, peste 85% din populatia de astazi fiind ocupata in acest sector economic. Principalele produse agricole sunt bumbacul, guma arabica, sorgul, trestia de zahar si tutunul. Animalele crescute frecvent sunt bovine, caprine, ovine si cameline. O timida productie de titei a debutat la sfarsitul anului 2002 ( in urma investitiilor de peste 3 miliarde de dolari ale unui consortiu format din companiile petroliere Exxon Mobil, Chevron si Petronas ). PIB (estimari 2005): total - 5.388 milioane USD ( locul 124 in lume), pe cap de locuitor - 552 USD ( locul 138 in lume). Unitati administrative: din 2002 Ciadul a fost impartit administrativ in 18 regiuni si 52 de departamente. Guvernul: Ciadul este o republica prezidentiala presedintele fiind atat seful statului cat si al guvernului. Puterea legislativa este detinuta atat de parlament cat si de guvern Seful statului: presedintele Idriss Deby aflat la putere inca din 1990. Limba nationala: franceza si araba. Moneda: Moneda Ciadului este francul CFA. 
ANALIZA DEMOGRAFICA A STATELOR
1. Evolutia numarului de locuitori 
Cele doua state fac parte din categorii diferite de marime demografica - Marea Britanie - state mari ( peste 50 mil. locuitori ), iar Ciad - state mici ( 5 - 10 mil. loc ) . In intervalul analizat ( 1950 - 2025 ) evolutia numerica a populatiei in cele doua tari a prezentat aspecte variate. Marea Britanie a cunoscut in primele decenii de dupa cel de-al doilea razboi o crestere demografica mai rapida pe fondul cresterilor economice , de la 49816 mii loc. in 1950 la 55426 mii loc. in anul 1975. Perioada de dupa 1975 s-a caracterizat printr-un ritm de crestere mai lent numarul de locuitori ajungand la nivelul anului 2005 la 59668 mii loc. 
Fig. 1. Evolutia numarului de locuitori in Marea Britanie si Ciad intre 1950 - 2025
Cresterea a fost sustinuta mai ales pe seama sporului migratoriu, sporul natural reducandu-se foarte mult, fenomen specific tarilor puternic dezvoltate ale Europei Occidentale. Previziunile statistico-demografice pentru perioada viitoare pana in 2025 arata o mentinere a tendintei de crestere lenta populatia estimata nedepasind cifra de 63663 mii loc. In opozitie cu aceasta evolutie specifica unui stat cu un tip modern de crestere demografica, in Ciad cresterea numerica a populatiei a fost exploziva pe fondul unui tip traditional de evolutie bazat pe valori ridicate ale sporului natural. Astfel , la nivelul anului 1950 populatia Ciadului numara doar 2658 mii loc. pentru ca , doua decenii mai tarziu, sa atinga 3757 mii loc. Ulterior, in anii `80 - `90 numarul locuitorilor avea sa creasca cu aprox. 1 mil. persoane la interval de 5 ani . In anul 2005 populatia Ciadului ajunsese sa numere 9749 mii loc., pentru ca, pe fondul unei usoare imbunatatiri a conditiilor de viata, prognozele demografice sa arate o valoare aproape dubla la nivelul anului 2025 ( 17189 mii loc. ).


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Demografica Comparata Marea Britanie - Ciad.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!