Analiza Geodemografica a Iranului

Extras din proiect

In vederea realizarii acestui articol datele au avut ca sursa World population prospects revision 2006 Vol.1 si 2. Astfel pentru datele referitoare la evolutia numarului de locuitori s-a utilizat World population prospects Vol.1 iar pentru datele referitoare la natalitate, mortalitate, fertilitate, speranta de viata la nastere , migratii si varsta mediana precum si structura populatiei pe grupe de varsta si sexe s-a utilizat World population prospects Vol.2. 
Pentru reprezentarea idicatorilor precum rata natalitatii, rata mortalitatii, rata fertilitatii s-a utilizat metoda grafica. In ceea ce priveste structura populatiei pe grupe de varsta si sexe, aceasta s-a reprezentat cu ajutorul piramidei varstelor.
Datele necesare realizarii analizei au fost colectate pe o perioada de timp bine determinata si anume: intervalul 1950-2025, exceptie facand datele despre structura populatiei pe grupe de varsta si sexe pentru care s-au colectat date pentru anul 1950 si anul 2010. Datele referitoare la numarul populatiei si varsta mediana sunt analizate pe intervale din cinci in cinci ani : 1950, 1955, 1960, 1970 2025. Pentru indicatori ca natalitatea, fertilitatea, speranta de viata la nastere au fost considerate intervale cincinale: 1980-1985, 1990-1995, 2000-2005 2020-2025.
Introducere:
Cunoscut sub numele de Persia pina in 1935, Iranul a devenit Republica Islamica (Jomhuri-ye Eslami-ye Iran) in 1979, cind sahul Mohammad Reza Pahlavi a fost inlaturat de la putere si obligat sa plece in exil. Dupa revolutia islamica din 1978-1979, fortele conservatoare ale clerului musulman siit au inabusit orice orice incercare de liberalizare a tarii. Intre anii 1980-88, Iranul a purtat un razboi singeros si indecis cu Irakul, cele doua tari disputindu-si o fisie de teritoriu. Desfasurat intre 1980-1988, razboiul cu Irakul se termina cu cca. 1 milion de morti si mari distrugeri materiale.
Iranul este cel mai influent vecin al Afganistanului din punct de vedere financiar. Cu o suprafata de 1,64 milioane km patrati si o populatie de 73 de milioane de locuitori, acest stat realizeaza exporturi anuale de titei in valoare de peste 20 miliarde dolari, cel mai mare importator fiind Japonia. Importurile au depasit 15 miliarde de dolari anul trecut, constind in principal in echipamente si tehnologii de explorare, extractie si rafinare a titeiului. Iranul este cea mai bogata tara din regiune, cu un produs intern brut raportat la paritatea puterii de cumparare de 413 miliarde dolari, insemnind 6.300 de dolari pe cap de locuitor. Datoria externa se ridica la 7,5 miliarde dolari. Relieful este dat de un intins podis, Podisul Iranian, inconjurat de munti inalti, in nord lantul Elburz, in NE muntii Khurasan, in Vest si Sud- vest lantul Zagros 4548 m in varful Zardkur continuat de muntii Zaristan si Fars. Podisul Iranian cu altitudinea variind intre 300-1800 m este ocupat de doua intinse deserturi: Dasht-I-Kavir si Dasht-I-Lut. Clima este arida in podis, cu ierni foarte reci, veri foarte calde si precipitatii extrem de reduse, iar in regiunile periferice si de coasta din Nord (de-a lungul marii Caspice) si Sud (Golful Persic), este mai umeda. Reteaua hidrografica este saraca (principalul riu Karun), se intilnesc lacuri sarate (Urmia), dintre care unul singur este navigabil, cursurile de apa fiind, in cea mai mare parte, sezoniere. Populatia Iranului este foarte rara. Locuitorii Iranului sunt urmasii vechilor persi. Alaturi de ei locuiesc turci, arabi, kurzi, armeni, azeri etc. Datorita reliefului populatia a fost nevoita sa se adapteze la conditiile dificile a traiului la inaltimi de peste 2000 m. Dezvoltarea economica se datoreaza in principal exploatarii si prelucrarii petrolului, acest stat fiind si unul dintre cei mai mari exportatori mondiali. Economia cunoaste o dezvoltare rapida in deceniul 7-8, un declin in deceniul urmator si se afla pe cale de refacere in prezent, acest lucru se datoreaza in principal exploatarii si prelucrarii petrolului, care asigura 1/5 din PNB, si cvasitotalitatea exporturilor (peste 90%). Avand mari reserve de petrol (circa 13 miliarde tone, locul 4 in lume) si-a sporit productia. Pana in 1980 acest stat a fost cel mai mare producator de petrol. Poseda de importante capacitati de rafinare a petrolului a caror extindere o vizeaza. PIB per locuitor este peste 3000$.
Analiza geodemografica:
1.Evolutia numarului de locuitori si densitatea populatiei (1950-2025)
Populatia Iranului prezinta o crestere continua a numarului de locuitori Analizand graficul se observa ca in trecut populatia Iranului inregistreaza o crestere accentuata, brusca iar in perioada 1990-2025 se inregistreaza o crestere lenta. In 1950 s-a inregistrat o populatie de 16913000 locuitori, aceasta crescand continuu cu circa 70000000 de locuitori pana in 2025 ajungand la 93565000 de locuitori.
Daca se ia in considerare ritmul de crestere al populatiei, in Iran acesta este foarte ridicat. Acest fenomen se explica prin valorile mult mai mari ale ratei fertilitatii. Pentru o tara ca Iran un numar mare al copiilor reprezinta o forta de munca si de asemenea conditionate de religie femeile dau nastere mai multor copii in lumea islamica


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza Geodemografica a Iranului.docx

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!