Analiza Somerilor si a Salariatilor din Judetul Bacau Conform Datelor Recensamantului din Anul 2002

Extras din proiect Cum descarc?

I. Introducere
Situat in partea de est a Romaniei, se invecineaza cu judetele: Neamt - in nord; Vaslui - in est; Vrancea - in sud; Covasna si Harghita - in vest. Judetul Bacau este situat intre 45? 55? si 46? 40? latitudine nordica si 26? 66? si 27? 30? longitudine estica la est de Carpatii Orientali.
Resedinta judetului se afla in municipiul Bacau. Acesta este unul dintre cele mai mari orase ca marime ale Moldovei, important centru industrial si comercial. Judetul Bacau se intinde pe o suprafata de 6.621 km2 (2,8% din suprafata Romaniei).
Figura 1 Regiunea de Dezvoltare Nord Est 
Sursa: Atlasul teritorial al Romanie
1.Organizarea administrativ teritoriala a judetului Bacau
Din punct de vedere al organizarii administrative, judetul Bacau cuprinde 3 municipii: o Bacau (175.921 loc./2002), Moinesti (municipiu din anul 2001 cu o populatie de 24.210 loc./2002), Onesti ( populatie 51.416 loc./2002); 
o 5 orase Buhusi (18.746), Comanesti(23.697), Darmanesti(14.194), Targu Ocna(13.576), Slanic Moldova(4996);
o79 de comune.
Pentru realizarea acestui proiect am ales ca indicatori, numarul somerilor si numarul salariatilor din acest judet. Indicatorii alesi sunt caractere cantitative masurabile. 
Stabilirea numarului de clase, in se care grupeza elementele acestei serii statistice, am realizat-o prin relatia Huntsberger: k = 1 +3,332*log(n), rezultatul fiind k = 7, deci numarul de clase este 7,pentru ambii indicatori.
Pentru stabilirea limitelor de clasa, am utilizat toate cele trei progresii: progresia aritmetica, progresia geometrica si progresia patratica, ce ajuta la stabilirea limitelor utilizand valorile exreme si numarul de clase. In cele ce urmeaza voi lua pe rand fiecare indicator pentru realizarea progresiilor.
2. Analiza indicatorilor.
A. Someri
Quantilele sunt o metoda de cartografiere a datelor, ce se realzeaza cu programul philcarto si adobe illustrator, impartind numarul de elemente in sase clase, pentru indicatorul studiat aceasta metoda arata o rata a somajului mai mare in orasele cu cel mai mare numar de locuitori si de mai observa ca partea de vest are rata mai mare decat cea de est. 
Progresia aritmetica pentru acest indicator, dupa scaderea valoarei maxime de valoarea mare a sirului si impartim la numarul de clase, este de 1498 de someri. Dezavantajul acestei metode este ca detaileaza in mod exagerat zona valorilor extreme din sir, respectiv pentru acest indicator valorile minime sunt cele detaliate, prima calsa fiind cea mai numeroasa fiind incadrate un numar de 83 de unitati teritoriale, a doua clasa are 3 unitati iar clasa a saptea are doar o singura unitate. 
Progresia geometrica a acestui indicator, realizata prin inmultirea cu un raport constant R, acest raport calculat la indicatorul someri este 3,31 someri, aceasta progresie este putin mai detaliata, cuprinzand toate intervalele, fata de progresia aritmetica care incadra doar trei intervale, astfel intervalul I cuprinde 6 unitati teritoriale, din acest judet, ce inregistreaza un numar de someri cuprins in intervalul 2-6, al II-lea interval detine 8 unitati, intervalul III - 23 unitati, al VI-lea interval -37 de unitati, intervalul V - 9 unitati, intervalul VI - 4 unitati iar ultimul interval o singura unitate; dezavantajul acestei metode este acela ca detaliaza, in cadrul distributiei de frecvente, zona valorilor mici, iar amplitudinile sunt inegale.
Progresia patratica este considerata a fi cea mai relevanta, eliminand dezavantajele primelor doua, progresia patratica a acestui indicator este: 14,43 someri, avem patru intervale ce cuprind un numar de unitati si respectiv: primul interval, cel mai numeros, are 73 de unitati, urmat de intervalul II cu un numar de 11 unitati, intervalul IV - 2 unitati iar intervalul VII cu o singura unitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Somerilor si a Salariatilor din Judetul Bacau Conform Datelor Recensamantului din Anul 2002.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!