Arii și Zone Naturale din România

Extras din proiect Cum descarc?

Definiții
Zona protejată- O suprafaţă de teren sau acvatică, destinată în mod special protecţiei şi conservării biodiversităţii, resurselor naturale şi culturale şi gestionată conform unor legi şi reglementări juridice.
Aria protejată-O arie (zonă) terestră şi/sau marină special dedicată protecţiei şi menţinerii diversităţii biologice, a resurselor naturale şi a celor culturale asociate, având un management bazat pe instrumente legale sau alte mijloace efective. 
Categorii de arii protejate
În funcție de importanța și nivelul decizional la care sunt declarate, în România există:
Arii protejate de interes local, regional (declarate prin hotărâri ale Consiliilor locale);
Arii protejate de interes național (cat I – V IUCN), declarate de Ministerul Mediului, prin ordine sau hotărâri guvernamentale; 
Arii protejate de interes internațional, delimitate în cadrul:
unor convenții sau programe semnate de România (Rezervațiile biosferei- delimitate în cadrul programului MAB al UNESCO; zonele umede de importanță internațională, sau situri Ramsar (declarate în cadrul „Convenției de la Ramsar” asupra zonelor umede); situri ale patrimoniului mondial, declarate în cadrul Convenției de la Paris – World Natural Heritage)
Clasificarea ariilor protejate realizată de IUCN
Grupa A include 5 categorii de arii protejate, monitorizate de CNPPA (Comisia ParcurilorNaționale și a Ariilor Protejate din cadrul IUCN) și de Centrul Mondial de monitorizare și avizare tehnică, la cerere, de CNPPA: 
Rezervații științifice sau rezervații naturale integrale (Roșca - Buhaiova, Peștera Cloșani, Fețele Dunãrii, Râpa cu lãstuni Divici etc.; 
Parcuri Naționale (Retezat, Buila-Vânturarita, Munții Rodnei etc.); 
Monumente ale naturii (Detunata Goalã, Râpa Roșie, Locul fosilifer Aliman, Peștera de la Movile, Piatra Teiului etc.; 
Rezervații naturale sau arii de gestionare a habitatelor și speciilor (Fânațele Clujului-Copârșaie, Lacul Sf. Ana, Tinovul Poiana Stampei, Tinovul Mohoș, ; 
Rezervații peisagistice sau parcuri naturale (peisaje terestre sau marine protejate) 
Teritoriile incluse în categoria A sunt definitiv sustrase activitãþilor umane care perturbã echilibrele naturale; ele se constituie prin urmare nu numai în areale de referințã, ci totodatã, în rezerve biologice potențiale pentru regenerarea și repopularea zonelor degradate. 
Grupa B cuprinde categorii care prezintã o importanțã particularã pentru IUCN, dar care nu țin exclusiv de resortul IUCN:1. Rezervații de resurse naturale; 2. Rezervații antropologice; 3. Rezervații naturale amenajate, cu utilizãri multiple. Aceastã grupã reunește teritorii pentru care conservarea patrimoniului natural constituie un obiectiv major, orice intervenție artificialã, susceptibilã de a altera aspectul, compoziția și evoluția naturii, fiind interzisã; totuși, anumite amenajãri pot fi autorizate în zone bine definite și într-un cadru legal riguros. Anumite activitãți umane tradiționale pot fi tolerate, în condițiile în care nu contravin scopurilor conservãrii; orice activitate nouã este interzisã; vizitatorii pot fi admiși, cu condiția respectãrii unor reglementãri stricte.
Grupa C include categorii dependente de programe sau de acorduri internaționale; în acest caz, CNPPA poate fi solicitatã pentru monitoring și poate sã contribuie cu o expertizã particularã, în cooperare cu alte instituții, fațã de care IUCN are un statut consultativ. GrupeiC îi aparțin: 
1. Rezervații ale biosferei (categorie dependentã de programul internațional “Omul și Biosfera“-MAB- inițiat de UNESCO în 1972, ca o continuare a Programului Biologic Internațional) 
Rezervații ale patrimoniului mondial (bunuri naturale ale patrimoniului mondial: zonele umede de habitat pentru avifauna acvaticã, de importanțã internaționalã), conduse potrivit prevederilor Convenției Internaționale de la Ramsar (1971), respectiv Convenției internaționale privind protecția patrimoniului mondial natural și cultural, adoptatã de Conferința Generalã a UNESCO (16 nov. 1972).
În teritoriile incluse în aceastã categorie ocupaþiile umane tradiþionale sunt admise, dar reglementate; pot fi tolerate de asemenea anumite activitãþi umane noi, supuse unor reglementãri speciale. Întrucât aceastã grupã prezintã adesea interes mai ales în planul activitãþilor de agrement, în cadrul teritoriilor aferente se pot dezvolta anumite amenajãri recreative ºi pentru promenadã, în zone bine delimitate ºi în condiþii de compatibilitate cu obiectivele protecþiei naturii.
Grupa D reunește în general teritorii vaste, orientate în general cãtre agrement de calitate și în care, principiile de conservare a patrimoniului natural sunt luate în considerare. Aici pot fiincluse: • proprietãți private • sate ( Sãpânța, de ex.)etc. O astfel de grupã prezintã deci, înainte de toate, un interes recreativ, dar și cultural, estetic și natural. Amenajãrile necesare în acest caz reclamã anumite implantãri culturale, sportive, recreative. Activitãțile umane tradiționale sau noi, compatibile cu obiectivele vizate, sunt în general permise; circulația motorizatã este în general permisã, însã poate fi reglementatã în anumite zone de interes special (cu monumente naturale).
Arii protejate de interes național (categorii de management IUCN)
CATEGORIA I 
I.a Rezervație Naturală Strictă/Rezervație științifică-arie protejată, gestionată în principal pentru cercetare științifică
O zonă terestră şi/sau marină ce posedă ecosisteme, caracteristici geologice şi geomorfologice şi/sau specii reprezentative sau cu o valoare remarcabilă, destinate în principal pentru cercetare ştiinţifică şi/sau monitorizare de mediu.


Fisiere în arhivă (1):

  • Arii si Zone Naturale din Romania.pptx

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!