Arii si Zone Naturale din Romania

Extras din proiect Cum descarc?

Definitii
Zona protejata- O suprafata de teren sau acvatica, destinata in mod special protectiei si conservarii biodiversitatii, resurselor naturale si culturale si gestionata conform unor legi si reglementari juridice.
Aria protejata-O arie (zona) terestra si/sau marina special dedicata protectiei si mentinerii diversitatii biologice, a resurselor naturale si a celor culturale asociate, avand un management bazat pe instrumente legale sau alte mijloace efective. 
Categorii de arii protejate
In functie de importanta si nivelul decizional la care sunt declarate, in Romania exista:
Arii protejate de interes local, regional (declarate prin hotarari ale Consiliilor locale);
Arii protejate de interes national (cat I - V IUCN), declarate de Ministerul Mediului, prin ordine sau hotarari guvernamentale; 
Arii protejate de interes international, delimitate in cadrul:
unor conventii sau programe semnate de Romania (Rezervatiile biosferei- delimitate in cadrul programului MAB al UNESCO; zonele umede de importanta internationala, sau situri Ramsar (declarate in cadrul ,,Conventiei de la Ramsar" asupra zonelor umede); situri ale patrimoniului mondial, declarate in cadrul Conventiei de la Paris - World Natural Heritage)
Clasificarea ariilor protejate realizata de IUCN
Grupa A include 5 categorii de arii protejate, monitorizate de CNPPA (Comisia ParcurilorNationale si a Ariilor Protejate din cadrul IUCN) si de Centrul Mondial de monitorizare si avizare tehnica, la cerere, de CNPPA: 
Rezervatii stiintifice sau rezervatii naturale integrale (Rosca - Buhaiova, Pestera Closani, Fetele Dunarii, Rapa cu lastuni Divici etc.; 
Parcuri Nationale (Retezat, Buila-Vanturarita, Muntii Rodnei etc.); 
Monumente ale naturii (Detunata Goala, Rapa Rosie, Locul fosilifer Aliman, Pestera de la Movile, Piatra Teiului etc.; 
Rezervatii naturale sau arii de gestionare a habitatelor si speciilor (Fanatele Clujului-Coparsaie, Lacul Sf. Ana, Tinovul Poiana Stampei, Tinovul Mohos, ; 
Rezervatii peisagistice sau parcuri naturale (peisaje terestre sau marine protejate) 
Teritoriile incluse in categoria A sunt definitiv sustrase activitathilor umane care perturba echilibrele naturale; ele se constituie prin urmare nu numai in areale de referinta, ci totodata, in rezerve biologice potentiale pentru regenerarea si repopularea zonelor degradate. 
Grupa B cuprinde categorii care prezinta o importanta particulara pentru IUCN, dar care nu tin exclusiv de resortul IUCN:1. Rezervatii de resurse naturale; 2. Rezervatii antropologice; 3. Rezervatii naturale amenajate, cu utilizari multiple. Aceasta grupa reuneste teritorii pentru care conservarea patrimoniului natural constituie un obiectiv major, orice interventie artificiala, susceptibila de a altera aspectul, compozitia si evolutia naturii, fiind interzisa; totusi, anumite amenajari pot fi autorizate in zone bine definite si intr-un cadru legal riguros. Anumite activitati umane traditionale pot fi tolerate, in conditiile in care nu contravin scopurilor conservarii; orice activitate noua este interzisa; vizitatorii pot fi admisi, cu conditia respectarii unor reglementari stricte.
Grupa C include categorii dependente de programe sau de acorduri internationale; in acest caz, CNPPA poate fi solicitata pentru monitoring si poate sa contribuie cu o expertiza particulara, in cooperare cu alte institutii, fata de care IUCN are un statut consultativ. GrupeiC ii apartin: 
1. Rezervatii ale biosferei (categorie dependenta de programul international "Omul si Biosfera"-MAB- initiat de UNESCO in 1972, ca o continuare a Programului Biologic International) 
Rezervatii ale patrimoniului mondial (bunuri naturale ale patrimoniului mondial: zonele umede de habitat pentru avifauna acvatica, de importanta internationala), conduse potrivit prevederilor Conventiei Internationale de la Ramsar (1971), respectiv Conventiei internationale privind protectia patrimoniului mondial natural si cultural, adoptata de Conferinta Generala a UNESCO (16 nov. 1972).
In teritoriile incluse in aceasta categorie ocupathiile umane tradithionale sunt admise, dar reglementate; pot fi tolerate de asemenea anumite activitathi umane noi, supuse unor reglementari speciale. Intrucat aceasta grupa prezinta adesea interes mai ales in planul activitathilor de agrement, in cadrul teritoriilor aferente se pot dezvolta anumite amenajari recreative oi pentru promenada, in zone bine delimitate oi in condithii de compatibilitate cu obiectivele protecthiei naturii.
Grupa D reuneste in general teritorii vaste, orientate in general catre agrement de calitate si in care, principiile de conservare a patrimoniului natural sunt luate in considerare. Aici pot fiincluse: o proprietati private o sate ( Sapanta, de ex.)etc. O astfel de grupa prezinta deci, inainte de toate, un interes recreativ, dar si cultural, estetic si natural. Amenajarile necesare in acest caz reclama anumite implantari culturale, sportive, recreative. Activitatile umane traditionale sau noi, compatibile cu obiectivele vizate, sunt in general permise; circulatia motorizata este in general permisa, insa poate fi reglementata in anumite zone de interes special (cu monumente naturale).
Arii protejate de interes national (categorii de management IUCN)
CATEGORIA I 
I.a Rezervatie Naturala Stricta/Rezervatie stiintifica-arie protejata, gestionata in principal pentru cercetare stiintifica
O zona terestra si/sau marina ce poseda ecosisteme, caracteristici geologice si geomorfologice si/sau specii reprezentative sau cu o valoare remarcabila, destinate in principal pentru cercetare stiintifica si/sau monitorizare de mediu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Arii si Zone Naturale din Romania.pptx

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!