Aspecte din Flora si Vegetatia in Depresiunea Maramures

Cuprins proiect Cum descarc?

Argument.pag.3
Cap.I.- Cadrul natural.pag.4
I.1.Asezari si delimitari.pag.4
I.2.Geomorfologia.pag.5
I.2.1.Muntii Maramuresului.pag.5
I.2.2.Depresiunea Maramuresului.pag.6
Cap.II.- Flora.pag.7
Cap.III.- Vegetatia.pag.9
III.1.Etajul colinar.pag.11
III.2.Etajul montan.pag.14
III.2.1.Subetajul inferior.pag.14
III.2.2.Subetajul mijlociu.pag.15
III.2.3.Subetajul superior.pag.19
III.3.Etajul subalpin.pag.22
III.4.Etajul alpin.pag.24
Concluzie .pag.28
Bbibliografie.pag.26
Anexa.pag.27


Extras din proiect Cum descarc?

Argument
Conditiile fito-istorice ale Maramuresului,determinate de conditia geografica, structura geologica,clima temperata ,complexitatea geomorfologica zonala (diferenta de nivel de 2000 m ,expozitiile diferite,marea amplitudine a inclinatiilor versantilor etc.),de evolutia diferitelor tipuri de sol si de influientele antropozoogene ,favorizeaza dezvoltarea unei flore bogate si diversificate ,precum si instalarea unui covor vegetal variat , reprezentat prin numeroase asociatii vegetale in zona cercetata de noi.
Datorita conditiilor ecologice favorabile in Depresiunea Maramures exista o vegetatie si o flora foarte diversificata si bogata in specii.
Multe specii prezente aici sunt foarte rare in flora Romaniei: angelica(Angelica archangelica),papucul doamnei(Cypripedium calceolus),ghintura galbena(Genitiana lutea),ghintura punctata(Gentiana punctata),floare de colt(Lentopodium alpinum),crinul de padure(Lilium martagon),narcisele(Narcissus radiiflorus),sangele voinicului(Nigrittela rubra),zambrul(Pinus cembra),jneapanul(Pinus mugo),smardarul(Rhododendron myrtifollium),arborele tisa(Taxus baccata),bulbucii de munte(Trollius europaeus).
Pana in prezent in Muntii Maramuresului au fost identificati in total un numar de 1265 taxoni,apartinand la 217 familii,reprezentati prin:169 taxoni macromicete(Mycobiota)din 34 familii;128 taxoni de licheni din 47 familii;286 taxoni de briofite din 48 familii si 682 taxoni de cromifite din 88 familii
Cap.I.Cadrul natural
Teritoriu net individualizat sub aspect fizico-geografic,Maramuresul cuprinde depresiunea cu acelasi nume si muntii ce o inconjoara pana la cumpana apelor.
Studiul nostru abordeaza aceasta importanta unitate geografica numai partea situata in stanga raului Tisa,adica pe teritoriul Romaniei,denumita Maramuresul Romanesc sau Tara Maramuresului.Locuita din vremuri indepartate,aceasta provincie mai poarta numele sugestiv de Maramuresul Istoric.
I.1.Asezari si delimitari
Maramuresul este situat in N tarii noastre,la granita cu Ucraina,avand urmatoarele coordonate geografice:23o30`-24o55` longitudine E si 47o35`-48o00` latitudine N.
Administrativ acest tinut apartine judetului Maramures,ocupand jumatatea sa estica si nord-estica.Are o suprafata de 3.218km2,ceea ce reprezinta 51,78% din teritoriul judetului cu acelasi nume.
Se invecineazaa cu:Suceava(E),Bistrita-Nasaud(S),si Satu-Mare(V).La N,are granita cu Ucraina,reprezentata in buna parte de raul Tisa.
In vecinatatea sa,se afla,peste munte,depresiunile:Dornele(E)si Bistritei(S),Lapusului si Baia Mare(SV),precum si Oasului(V).
Limitele Maramuresului ,in sens geografic,traverseaza tinuturi montane si mai putine depresionare.La N,granita este formata de raul Tisa,pe o distanta de 62 km,apoi urmeaza o portiune de granita artificiala care trece peste crestele Muntiilor Maramuresului,inclusiv peste varfurile muntoase Serban,Pop Ivan,Stogu.Granita se continua spre SE pana la muntele Jupania,iar p o mica distanta Muntii Maramuresului separa Maramuresul de judetul Suceava.La S si V,delimitarea urmareste cumpana apelor peste Muntii Rodnei,precum si peste lantul muntos vulcanic de NV se desparte Depresiunea Maramuresului de bazinele Transilvaniei si ale Oasului.
Cea mai coborata altinudine a tinutului este de 204 m,in aval de localitatea Teceul Mic,acolo unde Tisa paraseste granita cu Romania,iar cel mai inalt punct se afla in Muntii Rodnei(Varful Pietrosu Mare)-2303 m.
I .2.Geomorfologia
Maramuresul este o importanta depresiune intracarpatica care,datorita complexiatii geologice,tectonice si climatice,prezinta o mare diversitate a formelor de relief si ofera biotopuri optime pentru numeroase specii de plante si animale.Aici apar cele mai mari inaltimi din Carpatii Orientali(Muntii Rodeni)insemnati de urmele glaciatiunilor cuaternare,precum si un relief vulcanic caracteristic (Muntii Oas-Gutai-Tibles),completat de acumulari piemontane,dealuri domoale si culmi prelungi sapate in roci sedimentare,de campii joase aluvionare de-a lungul cursulrilor de apa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte din Flora si Vegetatia in Depresiunea Maramures.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!