Biodiversitatea pădurilor tropicale umede

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Am ales aceasta tema deoarece padurile tropicale umede sunt dupa parerea mea cel mai important si bogat ecosistem al planetei. Ceea ce m-a atras cel mai mult la padurile tropicale umede este vegetatia verde prezenta pe tot parcursul anului ce constituie o adevarata resursa de oxigen pentru Planeta noastra.
Se spune ca exploratorii atunci cand au descoperit pentru prima data padurile tropicale au fost uimiti de bogatia vegetala prezenta. 
Biogeografia este stiinta care studiaza raspandirea geografica a vietuitoarelor si a complexelor lor biocenoze la suprafata globului terestru ca parte integranta a invelisului geografic, analizand totodata cauzele istorice genetice si ecologice ale acestei raspandiri.
Termenul biodiversitate descrie intreaga gama varietatii organismelor vii in cadrul unui complex ecologic.
Padurile tropicale umede, ocupau aproape 55% din suprafata totala a padurilor pe glob in anul 1986 si reprezentau pentru fitogeografi un teritoriu megaterm, cu ploi de vara, unde factorul limitant pentru vegetatie este umiditatea. Von Wissmann definste lumea tropicala prin absenta totala a gerurilor, in timp ce Gourou preconizeaza delimitarea lumii tropicale prin izoterma de 18 grade a lumii mai reci si prin izohieta de 750mm.
Capitolul I
Padurile tropicale umede (Pluviisilvae) numite hilee(desis) si selvas popoluaza teritoriile ecuatoriale cu exces de umiditate( 75-100%umiditatea aerului), temperaturi constant ridicate(20-32 grade C media anuala) si precipitatii bogate repartizate aproximativ uniform in tot timpul anului (1500-10.000mm) favorizeaza dezvoltarea unei vegetatii luxuriante si extrem de diverse.
Ele se caracterizeaza prin prezenta copacilor inalti, ale caror coroane se juxtapun alcatuind un fel de baldachin care nu permite patrunderea razelor solare si mentine umiditatea. Un termen des folosit pentru acest biom este jungla; acesta intr-o acceptiune mai restransa se refera la padurile umede din zonele tropicala si subtropicala, iar intr-un sens mai larg cuprinde padurile cu frunze late si verzi tot timpul din zonele calda si temperata.
Raspandirea pe Glob
Padurile tropicale umede (PLUVISILVAE) sunt localizate intr-o banda in jurul Pamantului intre Tropicul Capricornului (23? lat. S) si Tropicul Racului (23?lat.N). De mentionat faptul ca repartitia teritoriala a padurilor tropicale nu corespunde cu repartitia climatului ecuatorial. Este adevarat ca padurea tropicala umeda se extinde intre cele doua tropice dar numai in arealele in care umiditatea este suficienta pentru a se dezvolta. 
Acest tip de padure il intalnim bine reprezentat in America de Sud-Amazonia unde este cunoscuta sub denumirea de selvas, hylaeas sau bosanes. In Africa acest tip de padure ocupa suprafete destul de mari in bazinul fluviului Zair, Coasta Guineii, coastele Mozambicului si sudul Dahomeyului si Nigeriei.


Fisiere în arhivă (1):

  • Biodiversitatea padurilor tropicale umede.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Angela Lupascu -  Biogeografie, Editura Fundatiei 2001
Ioan Pop -  Biogeografia ecologica, Editura Dacia, Volumul II
Dumitru Tarziu- Padurile tropicale umede, Editura Ceres
Dumitru Mititelu si Chifu Toader- Flora tropicala si subtropicala, Iasi-1981
Heinrich Walter- Vegetatia Pamantului in perspectiva ecologica, Editura stiintifica
http://www.descopera.ro/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!