Caracterizarea geografică a așezărilor umane din Bulgaria

Extras din proiect Cum descarc?

Rezumat 
Am ales Bulgaria pentru tema mea , deoarece in ciuda presiunii cresterii populatiei urbane, multe orase bulgare isi pastreaza farmecul antic si sunt bogate in monumente culturale; amplasate in zone indepartate, acestea ofera un ritm de viata mai lent decat se poate gasi in orase. au o populatie omogena , iar foarte multe orase din Bulgaria au prins radacini in Eviul Mediu , unele chiar din antichitate. Chiar daca au avut ani buni de saracie , au reusit sa se dezvolte extrem de bine.
Cuvinte cheie 
. Asezari, Evolutie, Criteriu Functional, Analiza
Introducere 
Bulgaria este o tara europeana situata in Peninsula Balcanica. Se invecineaza cu Romania la nord (in cea mai mare parte de-a lungul Dunarii), Serbia si Republica Macedonia la vest si Grecia si Turcia la sud. La est, teritoriul tarii este delimitat de Marea Neagra. Are o suprafata de 110,879 km.2 si este a 14-a tara ca marime din Europa.
Metodologie
Pentru o prezentare mai buna a evolutiei statului atat din punct de vedere demografic, cat si istoric, m-am ajutat de programului Inkscape, am creat harti care prezinta evolutia populatiei si a oraselor. Am inceput prin a cauta date despre populatie pe site-ul de la United Nations, date pe care mai apoi le-am introdus in Excel pentru a crea graficele necesare. Am continuat prin crearea unei harti ce prezinta tipurile de orase: antice, medievale, contemporane, moderne, si inca 4 harti pentru a prezenta orasele comerciale, industriale, turistice si cele cu centre educationale si de cercetare . 
Rezultate
1. Identificarea vechimii fenomenului urban in statul Mexic prin intermediul raspandirii oraselor pe unitati naturale.
Fig 1 Harta cu clasificarea primelor 50 de orase din Bulgarie in functie de vechime
In aceasta harta se poate observa ca majoritatea oraselor din Bulgaria sunt inca din Antichitate, urmate de orasele Medievale , cateva orase contemporane si cele mai putin orase sunt cele moderne .
Localitatile bulgare au fost clasificate oficial in peste 250 de zone urbane mai mari si 4.000 de sate mai mici. Acestea din urma includ sute de catune mici, palcuri de ferme si, adanc in munti, o mana de manastiri istorice. Multe orase bulgare au radacini in Evul Mediu si unele chiar in antichitate, desi un numar mare de asezari moderne au fost create in epoca comunista de la mijlocul secolului XX pana la sfarsitul secolului XX. In 1969, populatia urbana a depasit ruralul pentru prima data, iar pana la inceputul secolului 21 a cuprins aproape trei sferturi din totalul populatiei. In ciuda presiunii cresterii populatiei urbane, multe orase bulgare isi pastreaza farmecul antic si sunt bogate in monumente culturale; amplasate in zone indepartate, acestea ofera un ritm de viata mai lent decat se poate gasi in orase..
In urma celui de-al Doilea Razboi Mondial, satele bulgare au suferit o transformare din asezarile adormite, subdezvoltate si afectate de saracie, care au caracterizat o mare parte din regiune de secole. Aproape toata populatia rurala locuieste acum in sate care sunt furnizate cu apa si electricitate si care au strazi asfaltate; majoritatea caselor sunt constructii recente care inlocuiesc cladirile mai vechi si cu tencuiala. Pe langa rezidentele actualizate, in multe sate au fost construite uzine de procesare, astfel incat zonele rurale au devenit tot mai industrializate.


Fisiere în arhivă (1):

  • Caracterizarea geografica a asezarilor umane din Bulgaria.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

https://enrd.ec.europa.eu/country/bulgaria_en
https://www.britannica.com/place/Bulgaria
https://www.worldtravelguide.net/guides/europe/bulgaria/
https://www.worldatlas.com/webimage/countrys/europe/bulgaria/bgland.htm


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!