Clima in Orasul Botosani

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins.5
Argument .6
Introducere.8
Capitolul 1
Factorii climatogeni .13 
1.1 Factori radioactivi .13
1.2 Factori geografici .14
1.3 Factori dinamici .16
Capitolul 2
Situatii sinoptice caracteristice .23
Capitolul 3 
Caracteristici generale ale orasului Botosani .24
3.1 Temperatura aerului .24
3.2 Amplitudinea termica .30
3.3 Temperatura solului .31
3.4 Umezeala aerului .32
3.5 Nebulozitatea .34
3.6 Durata de stralucire a soarelui .37
3.7 Precipitatii atmosferice .38
3.8 Regimul vanturilor .45
3.9 Fenomene climatice secundare .48
Capitolul 4
Schimbari climatice din orasul Botosani si cauzele acestora .52
4.1 Modificarea actiunii factorilor naturali de catre orase .52
4.2 Schimbari survenite la nivelul elementelor climatice in aria urbana .53
4.3 Cauzele schimbarilor climatice din orasul Botosani .53
4.4 Cauze regionale  poluarea transfrontaliera .53
4.5 Cauze locale  poluarea locala datorita industriei, urbanizarea, cresterea demografica s.a.56
Norme de securitate a muncii .63
Bibliografie .65
Anexe .67


Extras din proiect Cum descarc?

ARGUMENT
Lucrarea de atestat Clima in orasul Botosani este o lucrare generala care isi propune sa evidentieze particularitatile climatice si topoclimatice ale orasului Botosani, cat si unele schimbari care au avut loc de-a lungul ultimilor ani in caracteristicile elementelor climatice.
Acest studiu climatic al Botosaniului este o lucrare care vrea sa completeze informatiile stiintifice de natura climatologica ce exista deja pentru acest areal geografic si sa prezinte, pentru prima data pe baza unui fond de date amplu, schimbarile climatice survenite odata cu cresterea orasului si a inudustrializarii.
Prin elaborarea acestei lucrari am incercat sa pun in practica o parte din cunostintele acumulate de-a lungul celor patru ani de liceu, mai ales la desciplinele de specialitate.
Motivatia alegerii acestei teme pentru lucrarea de atestat rezulta din faptul ca subiectul in sine este generos, amplu si de mare actualitate si importanta.
Meteorologia este o ramura a stiintelor geografice si are ca obiect studierea atmosferei si a fenomenelor care se produc in cuprinsul acesteia. Este o stiinta a naturii, o stiinta cu un specific bine determinat.
Observatia ramane metoda de baza in cecertarea meteorologica. Aceasta metoda este aplicata pe doua cai: vizuala (fara instrumente si instrumentala.
Faptul ca intreaga noastra activitate este strans influentata de schimbarile care au loc in atmosfera, ca insasi conditiile de viata sunt in general puternic influentate de aspectul vremii a facut ca meteorologia sa ocupe un loc important in randul stiintelor naturii.
Vremea si clima influenteaza activitatea oamenilor si dirijeaza chiar economia regiunilor unei tari.
In agricultura meteorologia ocupa un loc din ce in ce mai important. Cercetarea regimului termic si de umezeala a solului, legat de diferite faze de dezvoltare biologica a plantelor, a facut sa se dezvolte o noua ramura a acestei stiinte: agrometeorologia.
Medicina moderna tine in permanenta cont de influenta factorilor atmosferici asupra modului cum evolueaza diferitele maladii. In marile clinici pe langa medici, lucreaza meteorologi care dau indicatii asupra variatiei factorilor atmosferici.
Amploarea marilor constructii publice si industriale nu este de conceput fara cunoasterea ie prealabil a particularitatilor climatice ale regiunilor respective. Prin reluarea in consideratii sau printr-o cunoastere insuficienta a datelor meteorologice, au fost si pot fi prilejuite pagube enorme.
Introducere
Existenta unor diferentieri in clima partii de est a teritoriului Romaniei a fost de mult sesizata. Informatii razlete asupra unor trasaturi climatice ale acestei regiuni apar in documente oficiale, cronici, sau lucrari literare. Aceste informatii erau sumare si cu un grad mare de subiectivism, datorita lipsei observatiilor instrumentale. Ele se refereau in special la fenomenele atmosferice manifestate cu pregnanta, asa cum sunt grindina, gerurile puternice, ninsorile abundente, ploile care provocau inundatii, secetele etc.
Aprecieri asupra climei se gasesc in Letopisetul Moldovei 1640, Grigore Ureche consemneaza anul 1504 ca fiind unul foarte ploios, cu mari inundatii si anul 1585 ca fiind unul extrem de secetos. Ceva mai tarziu, in 1675, in Letopisetul Tarii Moldovei, Miron Costin aminteste de seceta deosebita de la 16601661. In anul 1716, Dimitrie Cantemir in lucrarea sa Descriptio Moldaviae vorbeste despre asezarea, hotarele si clima Moldovei, unde surprinde pentru prima data caracterul neuniform al climei si influentele climatice exterioare.
Infiintarea in 1884 a Institutului Meteorologic din Romania, sub conducerea lui St. Hepites, a creat posibilitatea de a se constata concret care sunt principalele caracteristici ale climei din aceasta parte a tarii, datorita statiei infiintate in 1886, la Iasi.
Dupa inca 10 ani, in anul 1895 i-a nastere prima statie meteorologica la Botosani, observatiile fiind efectuate la inceput de profesorii si elevii liceului A.T. Laurian. Tot in aceasta perioada apare la Botosani (1903) prin contributia lui I. Titu, prima publicatie din tara noastra destinata popularizarii cunostintelor de agroclimatologie Revista meteorologica agricola.
In anul 1940 aparatele au fost instalate in locatia din strada Petru Rares nr. 11 (la intersectia strazilor Petru Rares si Ion Creanga). Activitatea statiei a fost intrerupta in perioada 1 martie 1944  15 octombrie 1944 din cauza evenimentelor celui de-al Doilea Razboi Mondial. 
Din 10 octombrie 1948 pana in 1 iulie 1955 statia a functionat in strada Petru Rares Nr. 9, observatiile fiind efectuate sistematic de catre M. Cazanisteanu (primul observator specializat). In anul 1955 platforma s-a mutat in strada Dragos Voda nr.62, iar de la 1 ianuarie 1975 si pana in prezent statia functioneaza in strada Mihai Eminescu nr. 62. 
Capitolul I
Factorii climatogeni
Caracteristica climei orasului Botosani, ca pretutindeni pe suprafata Pamantului, rezulta din interactiunea factorilor climatogeni (radiativi, geografici si dinamici).
1 Factorii radiativi  dintre toti factorii climatogeni, deosebit de importanta este radiatia solara, sub forma globala, deoarece constituie sursa energetica primara care sta la baza tuturor proceselor si fenomenelor climatice. Radiatia solara totala la Botosani are valoarea de 108,64 kcal/cm2, dar aceasta prezinta variatii importante de la an la an, datorita circulatiei maselor de aer si caracteristicilor termo-hidrice.
Radiatia globala la Botosani kcal/cm2 (dupa D. Tastea)
I F M A M I I A S O N D AN
3,05 4,40 9,03 10,77 14,41 15,19 15,85 14,06 10,08 6,89 2,71 2,20 108,64
In timpul anului variatia radiatiei solare totale este conditionata, in principal de marimea zilei. Aceasta situatie permite cresterea radiatiei incepand din ianuarie, cand are valori de 3,05 kcal/mp/luna si pana spre mijlocul verii (in iulie), cand depaseste 15 kcal/cmp/luna. Desi ziua are durata maxima in iunie (15h 55'), radiatia solara este maxima in iulie -15,85 kcal/cm2 - prin asocierea favorabila a celorlalti factori de influenta (insolatia, nebulozitatea, umiditatea). In a doua jumatate a anului, din august pana in decembrie, radiatia solara lunara scade continuu. In luna decembrie durata mica a zilei (8h 30'), ca si frecventa ridicata a sistemelor noroase sunt elemente caracteristice, specifice starilor barice ciclonale, ce reduc mult durata de stralucire a soarelui, pana la de patru ori, fata de situatia inregistrata in iulie. Ca urmare, in decembrie, in toata Moldova, radiatia totala coboara sub 3 kcal/cm2/luna (Bacauanu, 1968), iar la Botosani valoarea radiatiei este de 2,20 kcal/cm2.


Fisiere in arhiva (1):

  • Clima in Orasul Botosani.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!