Clima Orasului Focsani

Extras din proiect Cum descarc?

Clima orasului Focsani
Mecanismele de reglare fiziologica ale organismului uman sunt influentate in cea mai mare masura de caracteristicile elementelor meteorologice si climatice, de proprietatile atmosferei terestre: temperatura aerului, presiunea atmosferica, vant, compozitie, grad de electricitate, densitate si gravitatie. Acestea au capacitatea de a declansa reactii care favorizeaza adaptarea dinamica a intregului sistem fiziologic, in asa fel incat nivelul sau functional sa se mentina in parametri optimi. Pot exista, insa, situatii in care intensitatea solicitarilor atmosferice depaseste limitele potentialului fiziologic de adaptare, modificand echilibrul sau intern, intrandu-se astfel in sfera patologicului. Pragul de intrare in ,,starea critica" este diferit pentru fiecare inivid si populatie, in functie de gradul de adaptare anterioara la conditiile meteorologice de stres.
Din cauza inexistentei unui climat ideal, omul zilelor noastere, si in special cel din mediul urban, trebuie sa constientizeze dimensiunea sa biometeorologica si sa adopte comportamente voluntare care sa-i asigure protectia fiziologica necesara. Omul este o fiinta meteorosensibila si trebuie sa ia in considerare factorii meteorologici sau microclimatici care ii pot influenta activitatea, pentru a preveni situatii de risc, ce pot sa-i afecteze proctivitatea sau creativitatea sau, in ultima instanta, chiar starea de sanatate si de echilibru fiziologic.
In cele ce urmeaza, vom prezenta caracteristicile principalelor elemente si fenomene climatice din spatiul geografic in care sunt amplasati Focsanii, precum si modul in care acestia influienteaza, direct sau indirect, activitatea omului. Analiza acestor influente generale, regionale sau locale a elementelor si fenomenelor climatice asupra calitatii vietii in aceasta regiune ne va ajuta, in final, sa apreciem potentialul climatic de care dispune orasul Focsani cu imprejurimile sale si sa-l valorificam in conditii optime pentru necesitatile social-economice. 
Repartitia temperaturilor zilnice ale aerului la Focsani in cazul diferitelor tipuri de circulatie atmosferica
Temperatura aerului este elementul climatic care reda cel mai bine influenta factorilor climatogeni si, in primul rand, al radiatiei solare. Analiza datelor rezultate din inregistrari plurianuale (1956-2005) scoate in evidenta o medie termica de 9,90C, (10,50C media ultimilor zece ani) precum si unele particularitati ale regimului de temperatura a aerului, specifice zonei temperate.
Jumatatea sudica a Moldovei, incluzand aici si Campia Ramnicului, care este pozitionat Focsanii, se afla printre regiunile in care interactiunea dintre diversele tipuri de circulatie atmosferica si caracteristicile morfometrice ale reliefului genereaza diferentieri ale producerii si repartitiei in spatiu a valorilor principalelor elemente climatice.
Masele de aer oprite, redirijate sau transformate adiabatic in urma contactului cu Carpatilii Orientali sunt, in continuare, supuse altor transformari, dar la o scara mai mica, sub influienta caracteristicilor morfometrice ale reliefului extracarpatic din est. Aici, sectoarele de campie foarte joase, cu forma concava, culoarele de vale cu directii si largimi diferite, culmile deluroase, din est, cu inaltimi sau orientari diverse amplifica sau diminueaza proprietatile initiale ale maselor de aer ce ajung deasupra lor.
Stratele de aer ce se deplaseaza pe deasupra Podisului Moldovei, in cazul circulatiei dinspre nord si nord-est, suporta cele mai importante modificariale directiei de deplasare, in special in sectorul curburii, fapt ce a dus la emiterea de importante ipoteze si studii legate de efectele torsionarii liniilor de curent asupra fenomenelor meteoclimatice produse in Campia Romana. Aerul rece, de provenienta nordica, influienteaza majoritatea regiunilor tarii noastre deoarece reuseste cu usurinta sa disloce aerul cald preexistent, modificand in mai putin de 10-15 ore caracteristicile meteorologice din zona. Aerul rece, odata ce ocupa partile estice, mai joase, din Campia Romana va stagna deasupra lor perioade mai lungi de timp determinand formarea stratelor de inversiune termica. Caracterul depresionar al Campiei Romane favorizeaza acumularea si stationarea aerului rece, ce continua sa se raceasca prin fenomene radiative, determinand, astfel, aparitia pe timpul iernii a asa numitului "lac de frig", ce se extinde din campie pana la marginea Piemontului Curburii sau pe cursul inferior al Barladului. Rareori advectiile dinspre nord aduc aer aduc aer mai cald, chiar pe timpul iernii. 
In sezonul cald, fenomenul se petrece in mod invers, valurile de aer mai rece cuprind intai sectoarele de relief mai inalte si nu pe cele joase cum se intampla iarna, Campia Siretului Inferior ramanand zona cu cele mai calde temperaturi, frecvent aparand situatiile de disconfort termic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Clima Orasului Focsani.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!