Climatul polar si subpolar - prezetare complexa

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul I
1. Aspecte introductive
1.1. Aspecte generale
1.2. Istoricul cercetarilor
1.3. Scopul si structura lucrarii
1.4. Materiale si metode de calcul
Capitolul II
A. Climatul polar si climatul subpolar- prezentare
B. Fauna si flora din zonele ce prezinta climat polar si cele ce prezinta climat subpolar
C. Fenomene meteorologice specifice si temperaturi extreme
D. Cum se calculeaza temperturile din zona rece
E. Concluzii
F. Climograme
G. Anexe
H. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I
1.ASPECTE INTRODUCTIVE
1.1. Aspecte generale
Definitie
Spre deosebire de vreme care se refera la fenomenele meteorologice dintr-o perioada de timp mai scurta (ore sau pana la cateva saptamani).
Clima se refera la o perioda de timp mult mai lunga cateva decenii, in mod obisnuit valorile medii pe o perioada de 30 de ani. Punctul de referinta a climei fiind vremea, masuratorile facandu-se la statiile meteorologice, sonde ,sau sateliti meteorologici.
Climatologia fiind stiinta care se ocupa cu studiul climei. Aceasta avand mai multe ramuri ca de pilda "Paleoclimatologia" cu studiul climei din vremuri indepartate cautand sa explice pe perioade mari de timp variatiile mari de clima ca de exemplu perioada de glaciatiune, Climatologia cauta sa explice folosind datele statistice si incalzirea climei prin cresterea continutului aerului in dioxid de carbon rezultat prin activitatea vulcanica sau din industrie.
Zonele climatelor reci
Se dezvolta in regiunile circumpolare ale ambelor emisfere dincolo de latitudinile nordice si sudice de 60-650 si cuprind pentru tipuri de climat: subpolar marin, subpolar continental, polar si polar exccesiv.
1.2. ISTORICUL CERCETARILOR IN DOMENIU
- La 15 noiembrie 1868 s-a nascut biologul Emil Racovita, membru si presedinte al Academiei Romane, primul explorator roman in Antarctica. In 1899 participa la expeditia intreprinsa de vasul "Belgica" in Antarctica (Anexa 1). In 1920, la Universitatea din Cluj, organizeaza primul Institut de Speologie din lume (m. 19 noiembrie 1947).
- Teodor Gheorghe Negoita-In anul 1995 a devenit primul roman care a atins Polul Nord. A organizat si condus numeroase expeditii in Arctica si Antarctica si, incepand cu anul 1997, a reprezentat Romania la sedintele Tratatului Antarctic.
"Dupa mai bine de 100 de ani, l-am readus pe Racovita in Antarctica. Cea mai mare satisfactie din cariera mea am avut-o cand am preluat baza de la australieni. Am fost atat de emotionat atunci ca nici nu puteam semna", a marturisit dr. Teodor Negoita.
- Roald Engelbregt Gravning Amundsen (n. 16 iulie 1872, Fredrikstad, Ostfold, - d. 18 iunie 1928) a fost un explorator norvegian al zonelor polare. A fost primul om care a ajuns la Polul Sud (in 1911). De asemenea, a fost primul navigator care a reusit sa traverseze Pasajul de nord-vest. A disparut in iunie 1928, in timp ce lua parte la o misiune de salvare in Arctica.
1.3 SCOPUL SI STRUCTURA LUCRARII
Scopul lucrarii este acela de a prezenta in amanunt detalii despre particularitatile cliatelor polar si subpolar. In prezenta lucrare sunt prezente toate detaliile despre cele doua climate, de la vegetatie si fauna, pana la temeraturi si fenomene. Toate acestea ajuta la intelegerea mai usoara a fenomenelor metorologice extreme ce se petrec in zonele ce prezinta aceste climate.
Structura proiectului este creata pe capitole si subcapitole elaborate, repartizate si descrise logic, concis usor de inteles si parcurs.
1.4. MATERIALE SI METODE DE CALCUL
Materialele folosite pentru elaborare prezentei lucrari sunt:
- Carti de specialitate
- Site-uri 
Metodele de calcul folosite pentru elborare prezentei lucrari sunt:
- Excel
- Calculator
CAPITOLUL II
A. Climatul polar si climatul subpolar- prezentare
Climatul polar( Aneza 3) se divide astfel:
Mediul polar glaciar
Este specific pentru Antarctida, Groenlanda. Insula Novaia Zemlea, Insula Franz Joseph, Ar hipelagul Nord-Canadian, reprezentand cel mai rece mediu de pe Pamint cu un regimul termic negativ pe tot parcursul anului. Valoa rea termica cea mai scazuta a fost inregistrata la statia Vostok (-89,3 ?C), in Antarctida. Circu latia atmosferica este permanent descendenta. Anticiclonii polari determina o cantitate redusa de precipitatii (100 mm/an) sub forma solida, precum si vanturi puternice, persistente (vanturi polare). Precipitatiile sub forma de zapada se transforma prin tasare in mase de gheata, ce ating - in Antarctica si Groenlanda - grosimi de la cateva sute de metri la peste 2000 m, formand calote glacia re. Noaptea si ziua polara au o durata de circa sase luni.
Substratul se afla sub calota glaciara, iar formele de relief intalnite sunt reprezentate prin field-uri (platouri usor ondulate) kame, drumline. Solul este inghetat pana la adancimi (in Antarctica - 400 m). Uneori, in anotimpul de vara, pe versantii muntilor se dezvolta specii de muschi si licheni (oazele antarctice). Fauna este saraca, fiind reprezentata de morse, ursi polari - in regiunile arctice si de pinguini - in Antarctida. Animalele s-au adaptat mediului prin culoare, stratul adipos, modul de hranire. Activitatea umana este limitata, asezarile omenesti sunt rare. Mai multe tari, printre care SUA, Rusia, Norvegia, Australia, au infiintat statii de cercetari stiintifice in Antarctida.
In cadrul acestui mediu se diferentiaza cateva submedii cu trasaturi specifice:
a) mediul calotelor glaciare, reprezentat prin platosa de gheata, lipsita de comunitati vii;
b) mediul deserturilor reci pietroase;
c) mediul de mlastina, situat in zona de con tact cu mediul subpolar.


Fisiere in arhiva (1):

 • Climatul polar si subpolar - prezetare complexa.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Curs meteorologie, Determinarea temperaturii aerului in cadrul unei platforme metorologice, Prof. Conf. Univ. Dr. Marius Lungu
2. Lect. Univ. Dr. Liviu Apostol, Metorologie si climatologie, Suceava, 2000
3. C. Stoica, N. Cristea, Meteorologia generala, Ed Tehnica
4. https://ro.wikipedia.org/wiki/Climat_polar
5. https://ro.wikipedia.org/wiki/Clim%C4%83_subarctic%C4%83
6. http://www.scrigroup.com/geografie/CLIMATELE-PAMANTULUI31144.php
7. https://ro.wikipedia.org/wiki/Clima
8. http://www.descopera.ro/istorie/14886513-primul-roman-care-a-ajuns-in-antarctica
9. https://gerar.ro/teodor-negoita-exploratorul-polar/
10. http://ro.allmetsat.com/clima/index.html
11. https://www.google.ro/search?q=aurora+boreala&client=opera&hs=Fw1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwij84KYpPfQAhUCWhoKHeOdBZYQ_AUICCgB&biw=1366&bih=658#imgrc=SBR059bnlxt8DM%3A
12. http://geografilia.blogspot.ro/2015/02/zonele-biogeografice-zona-rece.html
13. https://ro.wikipedia.org/wiki/Climat_polar#/media/File:Arctic_big.svg
14. https://ro.wikipedia.org/wiki/Clima_subarctica#/media/File:Koppen_World_Map_Dfc_Dwc_Dsc_Dfd_Dwd_Dsd.png


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!