Climatul subtropical mediteranean

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Aspecte introductive 3
1.1 Aspecte generale 3
1.2 Istoricul cercetarilor climatice 3
1.3 Materiale si metode folosite 4
1.4 Structura portofoliului 5
1.5. Scopul lucrarii 6
2. Detalierea temei propriu-zise 7
2.1 Clima subtropicala 7
2.2. Climatul subtropical cu veri uscate(mediteranean) 7
3. Concluzii 10
Bibliografie 11


Extras din proiect Cum descarc?

1. Aspecte introductive
1.1 Aspecte generale
Climatul reprezinta regimul multianual al vremii, sau totalitatea schimbarilor succesive posibile ale proceselor atmosferice ce caracterizeaza regimul vremii unei regiuni oarecare, in urma interventiei factorilor radiativi si influentele determinate de conditiile fizice si geografice, fiind din ce in ce mai afectat de activitatea umana.
Notiunea provine din limba elina, clima, insemnand inclinare, inca din vremea antichitatii fiind cunoscut faptul ca zonele climatice ale pamantului sunt determinate de unghiul de incidenta al razelor solare cu suprafata Terrei. 
Orice tip de vreme este o secventa, o particularitate a climatului. Climatul prezinta aceleasi elemente si fenomene ca si vremea, dar in cazul climei, aceste elemente si fenomene se numesc elemente si fenomene climatice. Influenta acestora asupra cadrului fizico-geografic nu este comparabila, temperatura si precipitatiile detinand ponderea principala, ele trasand caracteristicile principale ale climatelor. 
Atmosfera terestra este sediul unui ansamblu de procese si fenomene fizice, care se produc permanent in urma receptarii, acumularii si cedarii energiei primita de la Soare, spre cosmos, procese si fenomene in care suprafata terestra, numita suprafata subiacenta activa, este veriga intermediara. Acestea sunt coordonate de dependenta factorilor radiativi de cei astronomici, dar si de procesele care se produc la nivelul suprafetei active, procese de natura fizico-geografica, dar si antropica. In transformarile energetice intervin hotarator si schimbarile de faza ale apei, produse cu mari consumuri si respectiv cedari de energie, procese ce dau un specific propriu atmosferei terestre. 
1.2 Istoricul cercetarilor climatice
Primele descrieri climatice care se pastreaza, dateaza din China, din timpul dinastiei Chou(secolul XI i.H.). O legatura intre atmosfera, radiatia solara, suprafata terestra, prezenta suprafetelor acvatice si a apei din atmosfera, a putut fi stabilita inca din secolul V i.H., cand grecul Empedocle a afirmat ca aerul, focul, pamantul si apa sunt elementele care pot genera cele patru calitati de baza: cald, rece, umed si uscat. In secolul XII, la Palermo, geograful arab Idrisi, in cartea Recreatii geografice a prezentat un mapamond, in forma de disc, cu sapte zone climatice, asemanatoare celor actuale, in fiecare zona climatica deosebindu-se cate zece subzone, fiind vorba deci de o cartare climatica amanuntita a lumii cunoscute la acea vreme. 
In opera lui Herodot, parintele istoriei, dar si precursor al multor stiinte, se gasesc descrieri climatice, intre care unele se refera la clima Scitiei, tinut de care apartinea si Dobrogea. Tot la clima Dobrogei se refera si poetul latin Ovidiu, care a trait aici, in exil, intre anii 9-17 d.H. In Tristele, el descrie asprimea iernilor dobrogene si inghetul Marii Negre. Desi partea de climatologie a lucrarii Descriptio Moldavie, scrisa de Dimitrie Cantemir, in anul 1716, nu este extinsa, ea contine observatii corecte privind deosebirile dintre clima montana si cea de campie. In capitolul de clima al lucrarii Monografia geografica a R. P. Romane, (1960), St. M. Stoenescu efectueaza o sinteza cuprinzatoare asupra climei Romaniei. In anul 1962, Institutul Meteorologic editeaza Clima Romaniei, vol. I (1961), vol. II (1962), iar in anul 1966, Atlasul Climatologic al R.S. Romania, principalele lucrari de extensie asupra climei Romaniei. Contributii de valoare la cunoasterea climei Romaniei au fost aduse si prin lucrarile Atlas-R. S. Romania(1972-1979) si capitolul referitor la clima din Geografia Romaniei, vol. I(1983).


Fisiere în arhivă (2):

  • Climatul subtropical mediteranean.docx
  • Climatul subtropical mediteranean.pptx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Apostol, L. (2000), Meteorologie si climatologie:curs, Editura Universitatii din Suceava, Suceava, 134 p. 
Cigher, M. (2014), Meteorologie si climatologie-note de curs, 74 p (https://cantemir.ro/cursuriudc/1sem1/Facultati/Geografie/Anul%201/Meteorologie%20si%20climatologie/Meteorologie_si_Climatologie.PDF) 
Ciulache, S. (1985), Climatele Pamantului, Editura stiintifica si enciclopedica, Bucuresti, 132p.
Donciu, C. (1965), Clima de la ecuator la poli, Editura stiintifica, Bucuresti, 64 p.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!