Comertul cu Petrol in America de Sud

Extras din proiect Cum descarc?

Secolul al XX-lea este secolul petrolului, asa cum secolul al XIX-lea este cel al carbunelui. Titeiul, impreuna cu carbunii si gazele naturale fac parte din zacamintele de origine biogena care se gasesc in scoarta pamantului. Petrolul, care este un amestec de hidrocarburi solide si gazoase dizolvate intr-un amestec de hidrocarburi lichide, este un amestec de substante lipofile. Titeiul in stare bruta (nerafinat) contine peste 17 000 de substante organice complexe, motiv pentru care este materia prima cea mai importanta pentru industria chimica (vopsele, medicamente, materiale plastice, etc.) si producerea carburantilor. Ca o curiozitate, se poate mentiona ca unele varietati de titei devin fosforescente in prezenta luminii ultraviolete.
Petrolul a fost descoperit in urma cu cateva mii de ani. Avand densitatea mai redusa decat a apei sarate, s-a gasit in caverne si zone cu straturi sedimentare calcaroase, argiloase, sau nisipoase de la suprafata, (in Germania, de exemplu, in jurul Hanovrei si Braunschweig). In cazul in care straturile impermeabile de argila sunt deasupra, nepermitand iesirea la suprafata a petrolului, acesta se va gasi in straturile profunde de unde va fi extras prin sonde petroliere.
Straturile de petrol situate la suprafata prin oxidare se transforma in asfalt acesta fiind deja descoperit in Orient in urma cu cca. 12 000 de ani in Mesopotamia antica.
Oamenii au invatat sa foloseasca asfaltul, prin amestecare cu nisip si alte materiale ce etanseaza peretii corabiilor.
Din timpul Babilonului provine denumirea de naptu (nabatu = lumineaza) care ne indica faptul ca petrolul era utilizat la iluminat, acesta fiind amintit si in legile lui Hammurabi 1875 i.e.n. fiind prima dovada istorica scrisa pentru reglementarea folosirii petrolului.
Petroleum este un cuvant de origine romana care provine din ,,oleum petrae" = ulei de piatra denumire pe care romanii au preluat-o de la egipteni, care descopera petrol la suprafata in regiunea muntilor Golfului Suez se presupune ca in antichtate romanii foloseau petrolul ca lubrifiant la osiile carelor romane, sau in timpul Bizantului acesta era parte componenta a focului grecesc o arma temuta in luptele navale de odinioara.
Petrolul era folosit si in medicina veche fiind vandut ca leac miraculos universal.
Prima rafinarie de petrol din lume a fost construita in Romania, la marginea orasului Ploiesti, in apropierea garii de Sud, pe strada Buna Vestire, nr. 174, de catre fratii Mehedinteanu. Instalatiile rafinariei erau destul de primitive, toate utilajele fiind formate din vase cilindrice din fier sau fonta, incalzite direct cu foc de lemne. Aceste utilaje au fost comandate in Germania firmei Moltrecht ce construia cazane pentru distilarea sisturilor bituminoase, iar in decembrie 1856 incepe constructia "fabricii de gaz" din Ploiesti, pe numele lui Marin Mehedinteanu.
Pretul petrolului scade rapid prin cresterea numarului de rafinarii, petrolul lampant devine o resursa tot mai importanta in iluminat, inlocuind treptat lumanarile.
Exploatarea masiva a petrolului incepe in secolul XIX pe motivul raspandirii folosirii petrolului in iluminat, care dadea o lumina mai buna producand fum mai putin in comparatie cu lampile cu ulei de balena, sau lumanarile de ceara.
In anul 1852 medicul si geologul canadian Abraham Gesner obtine patentarea rafinarii petrolului lampant curat numit petroleum, iar in 1855 chimistul american Benjamin Silliman propune purificarea petrolului cu acid sulfuric.
Pentru obtinerea masiva a petrolului, urmeaza o perioada de forare intensiva. Cel mai renumit foraj este efectuat de Edwin L. Drake la 27 august 1859 in Oil Creek, Pennsylvania, fiind finantat de industriasul american George H. Bissell, aici gasindu-se la 21,2 m adancime zacaminte mari de petrol.
Dupa introducerea iluminatului electric a scazut importanta petrolului in iluminat, dar s-a extins utilizarea drept carburant in industria automobilului. Familia de industriasi americani Rockefeller, intemeietoare a companiei Standard Oil Company, a convins opinia publica sa foloseasca benzina in locul etanolului pe post de carburant in industria automobilului, combatand conceptia lui Henry Ford.
Petrolul - in mod justificat numit si "aurul negru", pentru calitatile sale ca si pentru avantajele ce rezulta din prelucrarea lui - s-a numarat printr-o "continuitate remarcabila" in ce priveste utilizarea lui in cursul istoriei, "aparand pretutindeni, universal si multiplu, etern si misterios". Neindoielnic, petrolul nu a fost dintotdeauna la fel de ravnit si apreciat, ci de-abia in ultimii 100 de ani, s-a impus ca un produs extrem de cautat, ca un element al solului indispensabil bunei desfasurari a vietii economice moderne si ca un important factor al politicii internationale, promovand, in consecinta dese si internationale conflicte diplomatice, economice si chiar militare.
Pe plan mondial adevarata problema a petrolului s-a ivit la sfarsitul secolului al XIX-lea si la inceputul secolului nostru adica atunci cand s-a trecut la utilizarea pe scara tot mai larga a derivatelor obtinute din "aurul negru".
In decursul a numai cateva decenii, petrolul a devenit unul din elementele fundamentale ale vietii economice moderne. El este dupa expresia fericita a unuia dintre specialistii domeniului - "sangele economiei". Potrivit opiniei lui Cesar Alimenti, petrolul constituie, in epoca contemporana "Meniu de bolta", pentru industrie, transport si prima conditie pentru apararea nationala a statelor.
Petrolul, consemna Eduard Ward, in 1960 - a devenit "universal si international". Toate tarile au inceput sa-l caute frenetic in solul lor, caci el aduce independenta economica si bogatie.
Petrolul a retinut - incepand din jurul anului 1900 - tot mai mult atentia statelor producatoare sau neproducatoare ale pretiosului combustibil si unele si celelalte s-au aratat preocupate sa-si asigure cantitatile necesare unei bune desfasurari a vietii lor economice, in primul rand, pentru statele producatoare, problema nu prezenta dificultati, iar unele dintre ele (SUA indeosebi) s-au folosit de avantajul posedarii unor bogate rezerve de titei pentru s-si extinde dominatia economica si in consecinta, politica in diverse zone de pe glob.Intr-un secol, petrolul a devenit prima industrie a lumii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul cu Petrol in America de Sud.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!