Comportamentul Demografic in Macrojudetul Alba-Cluj-Maramures

Extras din proiect Cum descarc?

Natalitatea prin definitie este elementul activ al Bilantului Natural, putand avea oscilatii pozitive sau negative variabile in timp. Se deosebeste de natalitate prin faptul ca este mai greu de controlat. Pentru macrojudetul Alba-Cluj-Maramures natalitatea inregistreaza valori cuprinse intre 2 si 20 ?. Valoarea maxima si minima se regaseste in judetul Alba (comuna Ceru-Bacainti 20,77? si Ohdea 2,4?). Aceste cifre circumscriu natalitatea reala si sunt mai mici decat cifrele natalitatii potentiale (daca populatia nu si-ar pune problema controlului nasterilor). Judetul Maramures in partea sa estica inregistreaza o arie grupata cu natalitati cuprinse intre 10-20? rezultat al prezentei populatiei de origine ucrainiana care prin nasteri incearca sa-si asigure descendenta in regiune. Desi politica statului privind natalitatea este indiferenta, in judetele Cluj si Alba aceasta s-a prabusit dupa 1989 la acest lucru contribuind multi factori dintre care: legalizarea avorturilor, imbatranirea populatiei, emigrarea tinerilor. Deasemenea si mentalitatile referitoare la organizarea familiei (nuptialitatea si divortiabilitatea) s-au manifestat in acest sens. In mediul urban datorita emanciparii si conditiilor mai grele de crestere a copiilor se ating natalitati doar de 10,4? in Alba, 11,3? in Baia Mare si 9? in Cluj. In sudul judetului Alba datorita existentei unei industrii stabile si creatoare de locuri de munca s-a transpus o natalitate mai ridicata. Aceasta apare in contextul stabilitatii familiei care gaseste resursele materiale si spirituale pentru a procrea.
Rata mortalitatii in macrojudetul Alba-Cluj-Maramures pastreaza valorile tendentiale ale Europei de Est si implicit pe ale Romaniei. Valoarea cea mai mare se regaseste in comuna Petrestii de Jos din judetul Alba (34,16?), iar cea mai mica in comuna Poienile de Sub Munte, judetul Maramures (6,69?). Valoarea media a mortalitatii in macrojudet se situeaza in jurul cifrei de 20?, imbartanirea populatiei din spatiile rurale corelata cu exodul celor tineri intretin aceasta valoare crescuta. Judetul Maramures se diferentiaza frapant de celelante doua, aici existand doar punctual valori de peste 20?. Explicatia o gasim in structura populatiei pe grupe de varsta si sexe. Grupa tanara si adulta este bine reprezentata determinand astfel o mortalitate scazuta. In Cluj si Alba rata mortalitatii este foarte ridicata lucru cauzat de imbatranirea generala a populatiei. Pentru Alba valorile sunt o expresie a structurii ocupationale a populatiei care lucreaza in numar mare in industria extractiva si prelucratoare fapt ce determina prin accidentele de munca cresterea mortalitatii. Deasemenea catunele si satele risipite in zona montana, cu accesibilitate redusa la medicamentatie si aparatul sanitar intretin acest element pasil al dinamicii naturale a populatiei. Se alatura si alti factori precum violenta, viciile si alimentatia, factori care la nivel global isi impun mai mult amprenta decat pe arii restranse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comportamentul Demografic in Macrojudetul Alba-Cluj-Maramures.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!