Conceptul de turism rural în Belgia

Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul I
Conform economistului Puiu Nistoreanu, turismul rural este ,,un concept care cuprinde activitatea turistica organizata si condusa de populatia locala si care are la baza o stransa legatura cu mediul ambiant, natural si uman".
Dupa Daniela Matei acest tip de turism cuprinde activitati si servicii oferite de catre fermieri, tarani si locuitori din mediul rural pentru a atrage turisti in zona lor, generand astfel venituri pentru afacerile lor. Turismul rural este un fenomen nou si vechi in acelasi timp. Interestul pentru deplasarea in mediul rural a inceput sa creasca incepand cu secolul al XIX-lea, ca o ractie la stresul datorat urbanismului si industrializarii tot mai mari. Ceea ce este cu desavarsire nou se refera la dimensiunea fenomenului in spatiul rural. Aceasta expansiune este determinata de existenta a doua motivatii pentru turismul rural: pe de o parte este vorba despre relansarea si dezvoltarea domeniului rural, iar pe de alta parte, de o forma de turism alternativa la turismul de masa traditional. (D. Matei). Conceptul de turismul rural in Belgia a aparut in perioada anilor '60 dar abia in anul 1973 este pusa in practica promovarea acestuia, cand s-a infiintat prima asociatie agricola "Alliance Agricole Belge", iar mai apoi Fetourag si Utra care continua si in present dezvoltarea activitatilor turistice in mediul rural prin programe specific cum ar fi: "Agri-vacances", "Agri-accueil" sau "Agritour". (E. Bogan)
Capitolul II. Analiza componentelor spatiului geografic natural
Belgia este o confederatie impartita in doua regiuni importante, fiecare cu istoria sa proprie, modul de viata, limba proprie, obiceiuri si traditii diferite:
1. Zona Wallonia -  aflata in partea de sud a Belgiei, prezinta influente franceze, iar estul extrem al acestei regiuni cunoaste influente germane
2. Zona Flandra -  situata in partea de nord, prezinta influente olandeze
Geologia Belgiei este caracterizata prin roci sedimentare moi, precum loess-ul, care este permeabil si are o rezistenta slaba fata de agentii externi. Constituie un relief predominant de campie, 47% din teritoriul tarii fiind ocupat de spatiul agricol. Aici se cultiva cartof, secara, sfecla de zahar, plante furajere pe solurile nisipoase si legume, orz, ovaz in regiunea polderelor, toate acestea fiind folosite in cadrul agroturismului. Exista peste 20.000 de fermieri ce isi desfasoara activitatile agricole aflate in stransa legatura cu turismul rural sau agroturismul. (E. Bogan)
Clima este temperat-oceanica cu vreme placuta si racoroasa vara, iar iarna este blanda. Varful sezonului turistic este in lunile iulie si august, cand avem si vremea cea mai frumoasa cu temperature medii de peste 16oC ce pot ajunge la peste 20oC. Primavara, cand parcurile sunt invadate de flori, vremea poate sa fie schimbatoare. Inceputul toamnei poate avea caracteristicile unei veri autentice, cu temperaturi mari si multe zile insorite. Cantitatea de precipitatii cade mai mult vara decat in restul anului. In sudul extrem al tarii, mai exact in satul Torgny, clima este atat de blanda incat este posibila cresterea vitei de vie ce are un rol turistic important. Legatura dintre agricultura si turism este dubla: pe o parte activitatea agricola contribuie la activitatea economica a zonelor rurale si in a doua parte, fermierii pot profita de turismul rural fie oferind direct cazare turistilor sau indirect existand o cerere ridicata a produselor agricole (Huylembroek si asociatii, 2006).
Busby si Rendle considera ca legatura dintre agroturism si agricultura este din ce in ce mai slaba. Au constatat ca fermierii care s-au ocupat de turism ca alternativa de finantare a agriculturii au ajuns sa se indeparteze de activitatile agricole. Odata cu tranzitia, activitatile agricole nu mai sunt o componenta necesara. (Busby,G,Rendle,S,2000). In trecut, pe langa agricultura oamenii de la sate s-au axat si pe pescuit, exemplu fiind satul Walraversijde care, din cercetarile arheologice, a fost locuit, in doua faze, intre 1200 si 1600 dupa care a fost abandonat dar redescoperit in anul 1992 unde a fost transformat in muzeu. Totusi exista un sat, numit Mirwart unde se afla iazuri de pescuit. In ceea ce priveste vegetatia, in Belgia exista o multitudine de parcuri naturale ce reprezinta o atractie pentru turistii care vor sa scape de agitatia si stresul provocate de aglomeratia si zgomotul din orase, precum Parcul Natural Valea Arttet din comuna Arttet, Parcul natural Haute-Sure si Padurea Anlier din comuna Martelange, dar si parcul de animale Han-sur-lesse.


Fisiere în arhivă (2):

  • Conceptul de turism rural in Belgia word.pdf
  • Conceptul de turism rural in Belgia ppt.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Bogan, E., Simon, T., 2019, Turism rural, Bucuresti, Ed.: Universitara
Matei, D., Turism si agroturism
Plopeanu, C., Turism rural in Belgia
Roels, Ch., 2015, Literature review on rural architecture in Belgium: Ideas to modernize
farmsteads in architectural publications from 1847-1884
Venice, A., Continutul turismului rural: esenta si particularitati
https://www.globi.ro/belgia/clima
https://geography.name/belgium-physical-landscapes/
https://www.rtbf.be/tendance/voyage/destinations/detail_les-plus-beaux-villages-de-belgique-untour-
en-wallonie?id=10520812
https://ro.yourtripagent.com/2819-12-most-charming-villages-in-belgium
https://pdfslide.tips/documents/turismul-rural-si-agroturismul-in-ue.html
https://www.scritub.com/geografie/turism/ASPECTE-ALE-TURISMULUI-RURALD20420132222.
php
https://walloniebelgiquetourisme.be/fr-be/3/ou-aller/ardenne/activites-dans-lanature?
f%5B0%5D=field_lien_elto%253Afield_attractions_activites%3A768
https://walloniebelgiquetourisme.be/fr-be/3/ou-aller/villages-de-wallonie
https://www.ostbelgien.eu/en
https://ulitarnica.wordpress.com/2012/08/16/bere-ciocolata-si-dantela-veche/
https://babogenglish.wordpress.com/2017/11/27/belgium-general-information/
https://adevarul.ro/life-style/bucatarie/cine-inventat-cartofii-prajiti-douatari-lupta-ei-
1_50e961b756a0a6567e44a981/index.html
https://ciocolatabelgiana.ro/de-ce-este-belgia-considerata-tara-ciocolatei/
https://palibo.ro/ciocolata-belgiana-istoria-unei-delicatese/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!