Ecosistemul Marii Negre

Extras din proiect Cum descarc?

ECOSISTEMUL MARII NEGRE
Marea Neagra, incadrata in categoria ecosistemelor naturale, constituie un complex de ecosisteme, numit biom. Ea prezinta particularitati privind conditiile de viata ale organismelor, care o individualizeaza intre celelalte mari de pe glob.
Caracterizarea bazinului hidrografic
Marea Neagra reprezinta o prelungire a Marii Mediterane, de care se leaga prin stramtorile Bosfor si Dardanele. Are o lungime maxima de 1150 km si o latime de 611 km. Lungimea totala a tarmurilor este de 4000 km, din care tarmul romanesc reprezinta 6%. Suprafata Marii Negre este de 413448 km2. Adancimea maxima a Marii Negre atinge 2245 m, iar cea medie 1197 m.
De la tarm si pana la izobata de 200 metri, fundul Marii Negre coboara lin, dupa care prezinta o panta foarte inclinata, adancimile crescand brusc catre fund; inspre N-V izobata de 180 m se departeaza mai mult de tarm, ca rezultat al imenselor cantitati de aluviuni aduse de principalele fluvii si rauri (Dunarea- aduce anual 753 milioane tone aluviuni, la care mai contribuie: Nistrul, Bugul si Donul).
Trasatura caracteristica a Marii Negre consta in faptul ca este cuprinsa intr-o zona intinsa de uscat (masa continentala euroasiatica), ceea ce influenteaza indeosebi particularitatile ei climatice.
Marea Neagra se prezinta ca un biotop specific si ca un mediu unic de sedimentare datorita unei zone in care abunda hidrogenul sulfurat ( sub 160 metri adancime). Sedimentele Marii Negre sunt rezultatul biocenozelor caracteristice faciesuri (straturi care pe toata intinderea lor au acelasi continut de fauna si flora), adevarate cimitire ale organismelor ce pier (tanatocenoze).
Stratificarea apei
Din cauza influentei apelor mediterana ce intra prin Bosfor s-au format doua straturi de apa bine distincte, de salinitati diferite. 
Pana la izobata de 180 m exista un strat de apa, bine aerat, cu o concentratie moderata de saruri, ce ofera posibilitati mari de viata animalelor si plantelor acvatice.
De la 180 m adancime pana la fund (65 % din suprafata totala a fundului Marii Negre sau 9/10 din volumul ei) se intinde zona hidrogenului sulfurat, produs de bacteriile anaerobe, zona in care viata animalelor nu se poate dezvolta.
Zonarea Marii Negre
Marea Neagra prezinta trei zone majore:
- zona litorala ( care coincide cu platforma continentala), care coboara pana la 180 m (ea ocupa o treime din suprafata marii);:
- zona pelagica, care cuprinde masele de apa din largul marii;
- zona abisala, care cuprinde adancurile marii ( pana la adancimea maxima de 2245 m).
In fiecare din aceste zone traiesc diferite vietuitoare.
Componente ale biocenozei
O particularitate a Marii Negre consta in faptul ca viata vegetala si animala este reprezentata numai in straturile superficiale, incepand de la tarm si pana la adancimea de 150-200 m. Mai jos apa este infectata cu hidrogen sulfurat, in care pot trai numai bacteriile anaerobe, ceea ce face ca 85-90 % din intreaga masa de apa sa fie complet lipsita de viata. Salinitatea redusa face ca numarul de specii din Marea Neagra sa fie de 4 ori mai mic decat in Marea Mediterana.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ecosistemul Marii Negre.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!