Emigrația românilor în perioada 2005-2020

Extras din proiect Cum descarc?

Numarul romanilor care au plecat din patrie este de aproximativ 3,4 mil. de oameni din 2007 pana in 2017; numar care pune Romania pe locul 2 in lume, dupa Siria, in ceea ce priveste emigratia, conform O.N.U. , a spus Luciana Lazarescu, de la Centrul de cercetare si documentare in domeniul integrarii imigrantilor (CDCDI), in cadrul conferintei finale a proiectului international de cercetare ,,Move".
Exodul romanilor este confirmat: din 2007 pana in 2017 au emigrat din tara 3,4 mil. de romani, aproximativ 17% din populatie. Romania, pe locul 2 mondial la emigratie, urmat de Siria.
Nu se poate vorbi de o compensare emigrarii prin imigrare, deoarece la data de 31.12.2017 in Romania erau stabiliti aproximativ 117.000 straini, din care 3.900 de persoane cu protectie internationala, refugiati sau alte feluri de protectie. Cererile de azil politic au crescut de la 1.500 in anii anteriori la 4.820 in 2017.Romania are printre cele mai mici procente de rezidenti din afara Uniunii Europene, 0,3%, astfel se situeaza pe ultimele locuri din Uniunea Europeana la acest capitol, alaturi de Slovenia si Slovacia. Din totalul oamenilor straini care imigreaza in Romania, doar cu un procent de 9% se intorc pe baza unui contract de munca. Unul din principalele motive pentru care strainii revin in Romania sunt reintregirea familie (43%) si pentru studii -  23%.
In primul an dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana s-a consemnat varful plecarilor in strainatate, 544074 persoane (o rata de emigrare de 25,7?) au ales sa emigreze temporar in tari precum Italia si Spania. 
Impactul emigratiei
Impactul economic al migratiei fortei de munca asupra Romaniei inca nu a fost evaluat in termeni cuprinzatori. Dar eate sigur ca volumul remitentelor a crescut continuu pana in 2006. In 2002, volumul remitentelor a fost estimat la aproximativ 1,5-2 miliarde USD 40, iar Romania s-a plasat pe locul 23 in lista primelor 30 de tari in curs de dezvoltare cu cel mai mare volum din remitentele primite in acea perioada.41 Rapoarte recente arata ca, de atunci, volumul remitentelor aproape s-a triplat: Banca Nationala a Romaniei a raportat suma record de 4,8-5,3 miliarde EUR pentru 2006.42 Se pare ca o mare parte din aceasta suma de bani se indreapta spre cresterea nivelului general de viata al gospodariilor, migrantilor si doar o mica parte este investita in activitati antreprenoriale.
Cultura migratiei se formeaza ca urmare a maririi veniturilor familiilor migrantilor fata de familiile ne-migrantilor. Resursele financiare si materiale aduse de migratie produc o deprivare relativa si cresterea aspiratiilor financiare si de consum a familiilor care nu au migranti. Deprivarea relativa produce o motivatie pentru migratie si perpetueaza migratia intr-o maniera cumulativa.


Fisiere în arhivă (1):

  • Emigratia romanilor in perioada 2005-2020.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  https://www.revistadestatistica.ro/
-  http://focus-migration.hwwi.de/
-  https://www.zf.ro/
-  https://www.playtech.ro/
-  https://business-review.eu/
-  http://migrationcenter.ro/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!