Eroziunea Solului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 6985
Mărime: 136.61KB (arhivat)
Publicat de: Rafila Mocanu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

CAPITOLUL 1. DATE DE STUDIU

1.1. Localizarea zonei

Bazinul hidrografic Nicolina este amplasat in treimea inferioarä a bazinului Bahlui, in zona municipiului IaSi cu platforma industrialä, fiind delimitat astfei:

- La Nord la lunca räului Bahlui in zona orasului IaSi;

- La Est de bazinul hidrografic Bahlui-subbazinul Repetea;

- La Est de bazinele hidrografice Rebricea Si Vasluiet;

- La Vest de bazinul hidrografic Bahlui-subbazinul Päräul Mare;

- La Sud-Vest localitatea MogoSoaia.

Din punct de vedere administrativ, teritoriul bazinului hidrografic Nicolina, face parte integral din judetul IaSi pe teritoriul comunelor: MogoSeSti, Ciurea, Birnova, VoineSti, Miroslava Si municipiul IaSi teritoriul luat in studiu (bazinul de receptie al Väii Ursului- localitatea Valea Ursului) face parte din punct de vedere administrativ de comuna Miroslava (IaSi) avind urmätoarele limite:

- La Est terenul agricol CorneSti;

- La Vest terenul agricol Ciurea;

- La Nord terenul agricol Miroslava;

- La Sud Iazul CiurbeSti.

Perimetrul luat in studiu este de ha.

1.2. Studii geomorfologice

Zona studiatä face parte din PodiSul Central Moldovenesc, prezentindu-se sub forma de dealuri formatä sub actiunea erozionalä a retelei hidrografice.

In functie de obiectul de studiu Si conditiile geomorfologice s-au identificat urmätoarele forme:

- Zona inaltä: platouri, cumpene de apä, versanti;

- Zona joasä: Lunca Nicolinei (väile adiacente).

Teritoriul cercetat se aflä in regiunea de tranzitie de la depresiunea Jijia-Bahlui spre culmea inaltä a podiSului Central Moldovenesc. Tranzitia de la depresiune la podiS se pune in evidentä printr-o mare denivelare de relief de 130-150 m, denumitä coasta IaSului.

Interfluviul care separä bazinul Nicolina de bazinul Stavnicului, se prezintä sub forma unei culmi inguste afectate de o slabä eroziune cu un profil ondulat, atat in plan orizontal cät Si in plan vertical Si altitudini care dominä regiunea (250-280). Din loc in loc pe acestä culme apar suprafete structurale sub formä de martori de eroziune izolati ca dealul Toaca, Pietroasa, Chicerea.

In continuare coasta de tranzitie, caracterizatä prin tineretea sa datoritä intinselor procese geomorfologice ce o afecteazä, din care predominä alunecärile de strate. Aici fenomenele de degradare sunt intinse Si se dezvoltä in prezent in zonele unde pädurea a fost defriSatä, in zonele acoperite cu päduri sunt martori ale unor vechi degradäri stinse. Inclinarea medie a coastei este de 12°-18° fiind mai pronuntatä in partea superioarä, unde prezintä Si corniSe care ajung pinä la 10-15 m lätime Si mai domoalä la contactul cu depresiunea.

Denivelarea puternicä dintre podis Si depresiune precum Si substratul geologic constituit din succesiuni de marne Si nisipuri au favorizat fenomenele de degradare si mai ales formarea unei retele de torenti Si pärae care in unele cazuri au format mari bazine de receptie sub formä de härtoape cu surpäri Si främintäri de strate.

Contactul coastei de tranzitie cu depresiunea se face printr-un uluc depresionar care accentuiazä Si mai mult denivelarea Si energia de relief. Partea din depresiunea Jijia Bahlui cuprinsä in teritoriul cercetat are aspectul unei cämpii sculpturale Si se caracterizeazä prin dealuri joase (110-150 m altitudine) dezvoltarea de depozite miocene.

Ca factor intern, cel mai mare rol in acre crearea Si evolutia reliefului il joacä reteaua hidrograficä.

Relieful structural: intercalatiile de marne compacte Si de gresii ce se intälnesc pe interfluvii de margine a podiSului, fiind subtiri au fost distruse de factorii denudatiei räminänd numai din loc in loc suprafete structurale, sub formä de martori izolati, nereuSind sä se inscrie ca formä de relief structurat. in cuprinsul depresiunii substratul geologic a conditionat in mare mäsurä aparitia unor interfluvii largi.

Väile consecvente: Din aceastä categorie face parte Nicolina, care s-a format Si dezvoltat conform cu inclinarea stratelor geologice, adicä are orientarea aproximativä pe directia NNV-SE. Versantii acestei väi sunt in general deschiSi, cu profil convex iar in zonele de alunecäri ondulat cu valoarea medie a pantei de 8-12°.

Crestele, sunt forme caracteristice de märime structuralä astfei coasta de tranzitie de la depresiune la podis (coasta laSului) este in intregime sculptatä. Denudatia a avut un caracter selectiv, fiind favorizatä de argilele nisipoase, care au putut fi mai uSor erodate fatä de gresiile Si calculele oolitice din podis.

Väile absecvente, in aceastä categorie inträ restul väilor, care au orientare aproximativ pe directia S-N contrarä inclinärii stratelor geologice, care sunt slab dezvoltate, cu un profil longitudinal scurt Si un profil transversal simetric cu versanti scurti, in pante destul de inclinate (15-16°) Si afectati de intense procese de degradare.

Preview document

Eroziunea Solului - Pagina 1
Eroziunea Solului - Pagina 2
Eroziunea Solului - Pagina 3
Eroziunea Solului - Pagina 4
Eroziunea Solului - Pagina 5
Eroziunea Solului - Pagina 6
Eroziunea Solului - Pagina 7
Eroziunea Solului - Pagina 8
Eroziunea Solului - Pagina 9
Eroziunea Solului - Pagina 10
Eroziunea Solului - Pagina 11
Eroziunea Solului - Pagina 12
Eroziunea Solului - Pagina 13
Eroziunea Solului - Pagina 14
Eroziunea Solului - Pagina 15
Eroziunea Solului - Pagina 16
Eroziunea Solului - Pagina 17
Eroziunea Solului - Pagina 18
Eroziunea Solului - Pagina 19
Eroziunea Solului - Pagina 20
Eroziunea Solului - Pagina 21
Eroziunea Solului - Pagina 22
Eroziunea Solului - Pagina 23
Eroziunea Solului - Pagina 24
Eroziunea Solului - Pagina 25
Eroziunea Solului - Pagina 26
Eroziunea Solului - Pagina 27
Eroziunea Solului - Pagina 28
Eroziunea Solului - Pagina 29
Eroziunea Solului - Pagina 30
Eroziunea Solului - Pagina 31
Eroziunea Solului - Pagina 32
Eroziunea Solului - Pagina 33
Eroziunea Solului - Pagina 34
Eroziunea Solului - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Eroziunea Solului.docx

Te-ar putea interesa și

Eroziunea în bazinul hidrografic al Someșului Mic

CAPITOLUL 1. DATE DE STUDIU 1.1. Localizarea zonei luate în studiu. Perimetrul luat în studiu se află în bazinul hidrografic al Someşului Mic,...

Combaterea Eroziunii Solului

Capitolul 1 Memoriu descriptive 1.1 Denumirea obietivului: ‘Combaterea eroziunii solului din comuna Bezdean jud. Dambovita’ 1.1.2...

Politica de folosire rațională și eficientă a resurselor funciare din agricultură - studiu de caz - Județul Dâmbovița

Capitolul I RESURSELE DE FOND FUNCIAR AGRICOL 1.1. Conceptul de fond funciar şi fond funciar agricol Fondul funciar sau fondul de terenuri...

Metode Moderne de Control a Incărcăturii Poluante din Sol

1. Generalități : Pe parcursul celor 400 milioane de ani de cînd viața a ieșit pe uscat, suprafața Terrei s-a schimbat fundamental, pustiurile...

Combaterea eroziunii solului în plantații pomiviticole

Forma de proprietate terenurilor, pana in 1989, a permis realizarea unor proiecte de organizare a teritoriului si de infintare a unor plantatii pe...

Eroziunea Solului

Introducere Una dintre cele mai importante componente ale biosferei este solul. Solul este stratul afânat, moale şi friabil, care se găseşte la...

Amenajări pentru protecția solului

CAP. I. DATE DE BAZĂ 1. AŞEZAREA GEOGRAFICĂ Sub aspect geografic, zona este situată la N-NV de Municipiul Bârlad, în apropierea punctului de...

Factori de Distrugere a Solului

Structura solului Solul este alcatuit din compusi aflati in toate starile de agregare: - faza solida consta din compusi minerali si organici -...

Ai nevoie de altceva?