Evaluarea stării de conservare a taxonului Ursus

Proiect
6/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2123
Mărime: 13.53KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect univ. dr. Rozylowicz Laurentiu
facultatea de geografie, an II, sem 2, zone si arii protejate

Extras din proiect

Elemente de taxonomie

El taxonomice/ Specia Ursus arctos Ursus maritimus

Regn Animalia Animalia

Increngatura Chordata Chordata

Clasa Mammalia Mammalia

Ordin Carnivora Carnivora

Familia Ursidae Ursidae

Nume stiintific Ursus arctos Ursus maritimus

Alte denumiri Ursul brun Ursul polar

Species authority Linnaeus, 1758 Phipps, 1774

2. Date despre istoria naturala a taxonului

Familia Ursidae este alcatuita din opt specii: ursul panda urias ( Ailuropoda melanoleuca), ursul negru cu ochelari ( Tremarctos ornatus), ursul brun ( Ursus arctos), baribalul ( Ursus americanus), ursul polar ( Ursus maritimus), ursul asiatic ( Ursus thibetanus), ursul buzat (Ursus ursinus) si ursul malaez (Ursus malayanus).

In aceasta lucrare vom trata cateva aspecte foarte importante cu privire la doua dintre aceste specii: Ursus arctos si Ursus maritimus.

- Descrierea morfologica

Corpul unui urs polar este mare si robust. Capul lui este relativ mai mic decat al altor specii, gatul este alungit, iar urechile mici si rotunde. Ursul polar adult cantaresteintre 300 si 800 kilograme si poate avea lungimea de pana la 2,5 m. Femelele sunt mai mici, cantaresc intre 150 si 300 kilograme si masoara 1,8-2m lungime. Blana are, in general, un colorit alb, dar poate varia, de la galbui pana la maro deschis, in functie de anotimp si conditiile de lumina.

Ursul brun are o aglomerare de muschi pe ceafa, foarte usor de recunoscut. Culoarea blanii variaza de la aproape negru pana la maro inchis, cenusiu, rosu sau maro deschis in functie de zona de raspandire. Ursus arctos sau ursul de Kodiak este cel mai mare animal de prada aflat inca in viata. Ridicat pe picioarele din spate are 3m si are o greutate de aproape 800 kilograme. Ursul brun din Alpii Europeni ajunge la 2m inaltime si 250 kilograme greutate, femelele fiind considerabil mai usoare, avand aproximativ 160 kilograme. Cantarind in jur de 150 kilograme, ursii grizzly nu sunt cu mult mai masivi decat cei negri.

- Tipul de hrana preferat

Din punct de vedere al tipului de hrana preferat, cele doua specii- Ursus arctos si Ursus maritimus sunt extrem de diferite.

Ursii bruni sunt omnivori. Consuma plante, peste, pasari si mamifere mici, insa trei sferturi din regimul lor alimentar este bazat pe radacini, graunte si ierburi. Daca au ocazia, pradeaza campurile de porumb, cartofi si varza.

Iarna, ursii polari vaneaza foci inelate sau cu barba, dar si foci groenlandice, pui de morse, balene albe sau Beluga, pesti si pasari marine de pe calota de gheata. Vara, cand se muta pe uscat, mananca mamifere mici, pasari care isi fac cuibul pe sol, oua si hoituri. Intre mesele importante, se multumesc cu iarba de mare, muschi sau graunte. Anual, un urs polar strabate in medie 15000 kilometri in cautare de hrana. Trebuie sa ucida intre 50 si 75 de foci pentru a supravietui.

- Tipuri de habitate

Ursii polari traiesc in regiunile de coasta ale Arcticii, in SUA, Canada, Groenlanda, Norvegia si Rusia. Se estimeaza ca in prezent exista intre 22000 si 25000 de ursi polari in aproximativ 20 de zone din jurul Polului Nord, iar 60% dintre “regii Arcticii” traiesc in Canada.

Diferitele subspecii de urs brun se gasesc in nordul, estul si vestul Europei, nordul Asiei, Japonia, Canada si SUA. Aria de raspandire a subspeciilor eurasiatice se intinde din Scandinavia pana in peninsula Kamceatka ( Rusia) si pana in Grecia si Irak, in sud.

In salbaticie, atat ursul brun, cat si ursul polar au un singur dusman: omul. Oamenii au facut ca pupulatia de ursi sa scada pana la o cota alarmanta in

Preview document

Evaluarea stării de conservare a taxonului Ursus - Pagina 1
Evaluarea stării de conservare a taxonului Ursus - Pagina 2
Evaluarea stării de conservare a taxonului Ursus - Pagina 3
Evaluarea stării de conservare a taxonului Ursus - Pagina 4
Evaluarea stării de conservare a taxonului Ursus - Pagina 5
Evaluarea stării de conservare a taxonului Ursus - Pagina 6
Evaluarea stării de conservare a taxonului Ursus - Pagina 7
Evaluarea stării de conservare a taxonului Ursus - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Starii de Conservare a Taxonului Ursus.doc

Ai nevoie de altceva?