Evidențierea gradului de pretabilitate al teritoriului la extinderea spațiului funcțional

Extras din proiect Cum descarc?

I. Evaluarea potentialului natural al teritoriului
1. Potentialul morfologic si substratul geologic 
Comuna Magura Ilvei este situata in partea de nord-est a judetului Bistrita - Nasaud, intr-un cadru geografic deosebit de pitoresc, la poalele Muntilor Rodnei, fiind strabatuta de Valea Ilvei. In partea de vest, Magura Ilvei se invecineaza cu comuna Poiana Ilvei, la sud cu comuna Lesu, iar la nord-est cu comuna Ilva Mare.Comuna se intinde pe o suprafata de 15,1 km patrati, bazinul Vaii Ilvei fiind alcatuit dintr-un relief faramitat, marginit de jur imprejur de culmi monotone si dealuri, acest bazin reprezentand 6% din suprafata judetului Bistrita- Nasaud. 
Fig 1. Harta geolocalizarii
Incadrandu-se in acest areal, teritoriul comunei este alcatuit dintr-un relief variat, care cuprinde maguri impadurite, lunci si luncute numeroase si podereie (largi in partile depresionare si inguste prin defileuri). In interiorul depresiunilor acestei vai se gasesc trei terase bine dezvoltate. Cea de 5-8 metrii apare in depresiunea teritoriului studiat pe ambii versanti. Depresiunea Magura este a doua in sirul de 3 depresiuni ale Vaii Ilvelor (celelalte doua fiind : Lunca Ilvei- Ilva Mare si Poiana Ilvei). 
Diversitatea substratului petrografic a avut o influenta mare in formarea reliefului actual. Astfel, relieful puternic fragmentat se remarca prin forme semete, vai adanci, suprafete etajate, forme structurale iar in sectorul Bargaului prin forme domoale, suprafeteusor ondulate din santul carora apar si se impun in peisaj spectaculoasele clai vulcanice. Aceste caracteristici au condus la o stratificare pe etaje a vegetatiei, caracterizata printr-o varietate mare a habitatelor, care sustin si o bogata diversitate de specii de plante si animale.
Din punct de vedere geologic, Valea Ilvei reprezinta prototipul vailor care caracterizeaza zona vestica vulcano-sedimentara a muntilor Bargau, cu sectoare cu aspect de chei taiate in mase vulcanice si depresiuni sculptate in gresii si sisturi argiloase. O caracteristica locala a zonei o reprezinta magurile (Magura Mare si Mica, Magura Ilvei), cicerile de origine vulcanica (Cicerea Mare si Mica). In interiorul depresiunii apar multe turnuri si ziduri vulcanice (dyke-uri-perete sau ziduri impunatoare). Depresiunea Magura reprezinta bazinul mijlociu de eroziune a Ilvei, inchis de un defileu taiat in gresii dure si, pe alocuri, in roci vulcanice. Depresiunea este inconjurata de dealuri apartinand eruptivului dacitic in amonte si sedimentarului spre centru si aval. 
Fig. 2- Harta hipsometrica si arii protejate
Resursele minerale reprezinta bogatia cea mai mare a comunei, fiind reprezentate de rezerve semnificative de minereuri polimetalice plumbo-zincifiere localizate in Muntii Rodnei, ape minerale, andezite si calcare de cariera. Zacamintele de roci utile din zona Ilvelor sunt de natura eruptiva -  vulcanica- formate din andezit si dacit care se exploateaza in carierele de la Poiana si Magura Ilvei. In aval de Poiana Ilvei se gasesc roci sedimentare sub forma de staturi inclinate sau rasturnate, din cauza miscarii scoartei terestre.
Fundamentul geologic, mai vechi sau mai nou, reprezinta un puternic factor de influenta a prezentei habitatelor si speciilor. El determina in buna masura, alaturi de clima si sol, existenta asociatiilor vegetale caracteristice pajistilor si padurilor.
2. Potentialul componentei hidro-climatice
Regiunea este caracterizata de o retea hidrografica bogata. Magura Ilvei este strabatuta de o veritabila retea de ape curgatoare la care se adauga tauri si izvoare de ape minerale. Aproape toate aceste ape izvorasc din hotarul comunei, fiind colectate de raul Ilva, afluent al Somesului Mare, care strabate asezarea. 
Pe parcursul anului aceste ape au un debit inegal: primavara sunt mai mari, datorita topirii zapezii si a ploilor aduse de vanturile de vest. Iarna, prin inghet, cantitatea de apa este mai redusa. La fel si vara si toamna cand zona este afectata de secete. Insa, in general, apele au un regim de scurgere permanent, datorita precipitatiilor bogate din zona montana. Apelor curgatoare li se adauga doua izvoare cu apa minerala, denumite de locuitori in functie de locul in care au fost descoperite. Ele apar la suprafata din gresii, argile marnoase si marne, situate in flancul drept al unui anticlinal orientat nord-vest si sud-est. Structura formelor de relief si circulatia apelor de infiltratie au favorizat aparitia unor ape minerale favorabile oamenilor. 
Apele din comuna contribuie la cresterea debitului Somesului Mare si a celorlalte ape curgatoare din judet si contribuie totodata la dezvoltarea vietii economice si sociale. Hidrografia bogata ofera conditii de habitat pentru vegetatia specifica hidrofila si mezohidrofila si a speciilor de amfibieni. De asemenea, contribuie la microclimatul zonei, influentand mentinerea ecosistemelor naturale existente.
Prin pozitionarea ei geografica, Magura Ilvei se incadreaza intr-un climat de munte moderat, datorita altitudinilor care nu depasesc decat rareori 1.000 de metrii. Iarna e dominata de aerul de natura arctica din nord-vest, iar vara de aerul cald temperat maritim. Deoarece se afla intr-o zona cu unitati fizico-geografice montane si ca urmare a influentei predominant vestice, temperaturile sunt mai mici decat in estul tarii, la aceeasi altitudine. Datorita aerului rece care vine din bazinul Dornelor, iernile sunt mai lungi, cantitatea de zapada si ploaie este cu putin mai mica decat pe versanti, ceea ce favorizeaza dezvoltarea padurilor de conifere. Verile sunt mai scurte, uneori ploioase si racoroase ca si primaverile, iar toamnele au o durata mai lunga. Temperatura medie anuala in comuna este de 5-7OC.


Fisiere în arhivă (1):

  • Evidentierea gradului de pretabilitate al teritoriului la extinderea spatiului functional.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  http://www.magurailvei.ro/uploads/documents/strategia-dezvoltare-magura-ilvei.pdf
-  http://magurailvei.ro/ro/documents/67
-  http://poianailvei.ro/wp-content/uploads/2015/11/Strategie_dezvoltare-ilovepdf-compressed.pdf
-  https://timponline.ro/strategia-2014-2020-analiza-potentialului-de-dezvoltare/
-  https://ro.scribd.com/document/395770239/Strategia-de-Dezvoltare-a-Jude%C8%9Bului-Bistri%C8%9Ba-n%C4%83s%C4%83ud-Pentru-Perioada-2014-2020
-  http://www.isu-bistrita.ro/doc/cop/PAAR_2016.pdf
-  https://www.madr.ro/docs/dezvoltare-rurala/programare-2014-2020/studiu-potential-socio-economic-de-dezvoltare-zone-rurale-ver-10.04.2015.pdf


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!