Evoluția spațială a Municipiului București între 1985-2020

Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
Bucurestiul, in intervalul 1985-2020 a avut loc o evolutie rapida in ceea ce priveste cresterea locuitorilor dar si a orasului propriu-zis, cea mai mare "explozie urbana" s-a simtit in special dupa anul 2000. Atunci, in capitala erau concentrate cele mai importante activitati financiare, investitionale si de afaceri din tara noastra. Prin aceasta, Bucurestiul e cunoscut ca si una din metropolele europene care au cunoscut o dezvoltare impresionanta.
In perioada de studiu, Bucurestiul si-a diversificat si amplificat caracteristicile de metropola, de aglomeratie urbana de tip metropolitan. Dezvoltarile urbane sunt atat de ordin cantitativ (extinderea teritoriala a orasului si a ariei metropolitane, cresterea populatiei etc.), cat si de ordin calitativ (optimizarea functionala a spatiului urban, restructurari in intravilan, descentralizare prin suburbanizare si reurbanizare, ridicarea gradului de echipare si amenajare a spatiului urban, ameliorarea calitatii mediului si a vietii).
Populatia municipiului si in special a zonei suburbane a crescut in ritm tot mai rapid in ultimii ani. Daca la recensamantul din 18 martie 2002, populatia Bucurestiului, in limitele sale administrative (adica municipiul Bucuresti), era de 1.926.334 locuitori, aceasta ajunsese, conform estimarilor, la 2.155.240 in iulie 2020.
Cresterea influentei orasului asupra ariei periurbane s-a concretizat in extinderea teritoriala a orasului propriu-zis si in aparitia si dezvoltarea unui numar din ce in ce mai mare de orase-satelit, in configurarea aglomeratiei urbane, numita deja ,,Marele Bucuresti", in dezvoltarea unei arii metropolitane de mari dimensiuni, care numara aproximativ 2,6 milioane de locuitori.
Evolutia teritoriala foarte rapida, ca si o serie de transformari structurale si functionale majore din intravilan si suburbii, pot fi urmarite cu ajutorul satelitilor de teledetectie. Analizele comparative, de ansamblu si de detaliu, a imaginilor satelitare succesive pun in evidenta transformarile inregistrate de marele oras si aria sa metropolitana in diferite intervale de timp. In acest mod pot fi intuite si directiile de dezvoltare in viitor. Observatiile desprinse din astfel de analize sunt, fara indoiala, de mare interes pentru studiile si proiectele de dezvoltare a Bucurestiului si a ariei sale de influenta.
Fig.1- Harta zonei de studiu
2. Metode si date
In acest proiect am analizat gradul de extindere teritoriala (in principal suburbanizare), din ultimii 35 de ani (perioada post-comunista), care au determinat schimbari majore in spatiul urban al municipiului Bucuresti. In general cauzele ce au produs aceste schimbari sunt de natura fizica si socio-economica si au avut consecinte atat asupra mediului cat si asupra peisajului urban. In acest mod s-a ajuns la o mai buna intelegere a caracteristicilor, a dinamicii cresterii urbane dar si a schimbarilor legate de utilizarea terenului, din agricultura si arii naturale.
Teledetectia ca tehnica de analiza a oferit multe avantaje fata de abordarile traditionale de monitorizare a acoperirii terenurilor care depind de anchetele de teren. Datele spatiale procesate au ajutat la intelegerea si vizualizarea dinamicii teritoriale, precum si la stabilirea legaturilor dintre factorii naturali si principalele tipuri de schimbare, iar rezultatele arata o evolutie spatiala vizibila a zonei urbane analizate.
Asadar, obiectivele studiului pot fi rezumate dupa cum urmeaza: detectarea limitelor cresterii urbane si directia de expansiune a Bucurestiului, depistarea locurilor unde s-a produs expansiunea urbana, marimea si tendinta acestei cresteri, precum si realizarea unor harti care vor arata schimbarile de utilizare a terenului in municipiu in perioada 1985-2020.
Pentru a ajunge la aceste rezultate, am urmarit 3 etape: (1) colectarea datelor, (2) procesarea digitala a imaginilor si (3) analiza schimbarilor spatiale urbane.


Fisiere în arhivă (1):

  • Evolutia spatiala a Municipiului Bucuresti intre 1985-2020.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  https://earthexplorer.usgs.gov/
-  https://eos.com/landviewer/
-  https://www.teoalida.ro/harta-bucuresti/
-  Bucuresti - Wikipedia
-  https://www.pmb.ro/
-  https://www.arcgis.com/apps/MapJournal/index.html?appid=c522e0b34dea4650b4b8909ebc862639
-  Ghyka, Celia (2010), O cartografie a violentei spatiale, Editura Muzeul Literaturii Romane, Bucuresti (http://www.cesindcultura.acad.ro/images/fisiere/rezultate/ postdoc/rapoarte%20finale%20de%20cercetare%20stiintifica%20ale%20cercetatorilor%20postdoctorat/lucrari/Ghyka_Celia.pdf)
-  Light, Duncan, Craig Young (2010), Reconfiguring socialist urban landscapes: the 'left-over' spaces of state-socialism in Bucharest (http://www.humangeographies. org.ro/articles/41/4_1_10_Light.pdf)
-  Loghin, Vasile (2011), Evolutii urbane ale Bucurestiului si ariei sale metropolitane evidentiate prin interpretarea imaginilor satelitare, revista Geograful, anul III, nr. I-II, pp. 44-50 (http://apgr.eu/downloads/Geograful%20_1_2_2011.pdf)
-  Mitrica, Bianca, Ines Grigorescu (2016), Romania. Natura si Societate, Editura Academiei Romane, Bucuresti, pp. 250-291 (https://www.researchgate.net/ publication/313679886_DEZVOLTAREA_URBANA_SI_ARIILE_METROPOLITANE)
- ** (2016), Planul de mobilitate urbana durabila 2016-2030 Regiunea Bucuresti -  Ilfov, Bucuresti.
- ** (2000) Planul Urbanistic General al Municipiului Bucuresti


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!