Evoluția spațială privind dinamica Municipiului Oradea

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS
Introducere 3
I. Elemente fizico-geografice 4
II. Evolutia teritoriala a Municipiului Oradea 6
III. Functiile Municipiului Oradea 12
Concluzii 14
Bibliografie 15


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
De-a lungul istoriei, inca de la aparitia sa, Municipiul Oradea a avut o dezvoltare ascendenta, atat din punct de vedere economic, cat si cultural. 
Orasul a indeplinit functii complexe de-a lungul timpului, fapt ce a dus la dezvoltarea teritoriala a orasului, dar si demografica. 
Principalii factori care au determinat aceasta evolutie continua a Oradiei au fost in primul rand asezarea pe cele doua maluri ale raului Crisul Repede, fapt ce i-a conferit o pozitie strategica, pozitie foarte importanta in special in perioada medievala, deasemenea configuratia reliefului a fost foarte permisiva in vederea extinderii teritoriale a orasului.
Un alt factor care a contribuit la dezvoltarea orasului a fost faptul ca Oradea este situata pe axele rutiere si feroviare ce fac legatura atat cu Europa de Vest, cat si cu celelalte regiuni istorice ale tarii.
Prin urmare, Oradea este un oras care spre deosebire de mare parte a oraselor romanesti, nu a fost intemeiat de-a lungul istoriei, ci a aparut si s-a dezvoltat prin unificarea intr-un singul nucleu a tuturor asezarilor care s-au dezvoltat in jurul cetatii, ajungand in prezenz unul dintre cele mai dinamice orase ale tarii.
Potrivit Legii 351 din 6 iulie 2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national, Sectiunea a IV-a, care se refera la reteaua de localitati, Municipiul Oradea ocupa rangul II in ierarhizare, adica municipiu de importanta interjudeteana, judeteana sau cu rol de echilibru in reteaua de localitati (http://www.cdep.ro). 
I. Elemente fizico-geografice
Din punct de vedere geografic, Municipiul Oradea este situat in nord-vestul Romaniei, in partea estica a Campiei de Vest (Fig.1). 
Dat fiind faptul ca orasul este situat intr-o zona preponderent joasa, aspectul general al reliefului este unul neted, singurele denivelari ale reliefului fiind reprezentate de terasele Crisului Repede si relieful cu aspect de deal din partea nordica si nord-estica a acestuia.
Fig.1. Localizarea orasului Oradea in cadrul judetului Bihor
Cea mai importanta artera hidrografica de pe teritoriul orasului este reprezentata de raul Crisul Repede, rau care desparte orasul in aproape doua jumatati simetrice. 
Amplasarea sa pe ambele maluri ale Crisului Repede, nu a constituit un impediment in ceea ce priveste dezvoltarea teritoriala a orasului, ci dimpotriva, inca din cele mai vechi timpuri, arterele hidrografice au constituit un avantaj in ceea ce priveste evolutia si dezvoltarea asezarilor omenesti. 
Oradea a valorificat dintotdeauna amplasarea in proximitatea cursului de apa, astfel ca, printre alte functii, orasul detine si functia de oras-pod, fiind supranumit orasul celor 11 poduri.
Din punct de vedere administrativ, Municipiul Oradea este resedinta judetului Bihor, fiind situat la o distanta relativ mica, de aproximativ 10 km de granita cu Republica Ungara, reprezentand cel mai mare punct de frontiera din vestul tarii si totodata fiind un centru polarizator al judetului.
Cu o suprafata de 115,6 km2, este al zecelea oras ca marime din Romania si unul dintre cele mai importante centre economice, culturale si sociale din nord-vestul Romaniei.
Datorita asezarii orasului la intersectia unor importante artere rutiere, dintre care cea mai importanta este axa rutiera europeana E60-DN1 si feroviare, care leaga orasul de Transilvania, norsul, sudul si nord-vestul Campiei de Vest, Oradea este un important nod de transport. Deasemenea, datorita apropierii de frontiera de stat cu Ungaria, Oradea are un statut strategic in ceea ce priveste transportul intre tarile din Orient si Occident. 
Pozitia geografica si cadrul natural, au contribuit enorm la dezvoltarea economica si extinderea teritoriala a orasului, oferindu-i capacitatea de a concentra un numar mare de cai de comunicatie orientate in diferite directii. Odata cu dezvoltarea prospera a acestuia, Oradea si-a extins zona de influenta atat asupra oraselor din apropiere, spre exemplu Salonta sau Alesd, cat si asupra asezarilor rurale din proximitate, lucru care inevitabil a dus la dezvoltarea spatiului periurban al municipiului si al zonei metropolitane.


Fisiere în arhivă (1):

  • Evolutia spatiala privind dinamica Municipiului Oradea.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Stupariu, M., (2014), Municipiul Oradea. Studiu de geografie urbana, Edit.Universitatii din Oradea
- ** (2011),Vila.I., si colab., Statutul Municipiului Oradea
- ** (2016), Chiriac, C., Bucur, L., Aspecte ale evolutiei urbanistice ale Municipiului Oradea inainte si dupa anul 1990
http://www.oradea.ro
http://oradea.travel
https://zmo.ro
http://www.cdep.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!