Excesivitatea Climatului in Campia Baraganului

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere: abordare teoretica, scop, obiective
Metodologie: ipoteze, analize pe baza indicilor climatici prin intermediul a diferite unelte
Riscuri climatice 
Concluzii


Extras din proiect Cum descarc?

Hazard - vulnerabilitate - rezilienta - senzitivitate - risc - dezastru.
Expuse influentelor si excesivitatii aerului continental cele mai vulnerabile sunt teritoriile din fata barajului orografic din punctul de vedere al fenomenelor de uscaciune si seceta: Campia Baraganului.
Prezinta o vulnerabilitate mai mare la riscurile termice, pluviale si la cele mixte decat alte regiuni ale Romaniei.
Ierarhizare: uscaciune - seceta - desertificare
Scopul acestei lucrari este de a aduce in prim plan riscul lacare este supusa partea sud - estica a Romaniei, mai exact Campia Baraganului, avand in vedere pozitia sa geografica din punct de vedere climatic. Sunt vizati factorii radiativi, dimamici si fizico - geografici: 
radiatia solara - sursa dinamicii aerului 
circulatia generala a atmosferei 
centrii barici de actiune (Anticiclonul Azorelor, Ciclonul Islandez, Anticiclonul Est - European, Ciclonii Mediteraneeni etc.) 
suprafata subiacenta activa (diferentieri impuse de relief, hidrografie, vegetatie, soluri etc.)
Obiectivele acestei analize sunt induse de o necesitate a unor argumente relevante ce vizeaza involutie alarmanta a situatiei socio - economice a Campiei Baraganului indusa de hazardurile climatice active si nu numai.
Repartitia geografica a Tm anuale (grade Celsius) din Romania
Sursa: Ariditatea, seceta, evapotranspiratiasi cerintele de apaale culturilor agricole din Romania, Ed. Ovidius University Press, Constanta, 2007
Un exemplu de caracter regional si asimetric, pe care il denota hazardurile si riscurile climatice de pe teritoriul Romaniei, il reprezinta seceta anilor 1945-1946, care detine recordul secolului in ceea ce priveste durata si, mai ales, intensitatea ei (Bogdan, Niculescu, 1992).
In regiunile de sud-est ale tarii, precipitatiile cazute au totalizat doar 50% din valoarea medie anuala, iar deficitul de apa din sol calculat pentru cultura porumbului a fost de 4 000 - 5 000 m3/ha (recoltele fiind de 100-300 kg/ha), in regiunile din sud-vestul Romaniei, cantitatea de apa a fost de circa 70-80 % din valoarea medie multianuala, iar deficitul de apa din sol - de circa 2 000 m3/ha (N. Al. Radulescu, 1964).
De asemenea, seceta anului 2000 este considerata dupa intensitate ca fiind a doua mare seceta a secolu-lui XX (dupa cea din 1945-1946)
Situatia nu s-a schimbat nici in secolul XXI, anumiti ani demonstrand ca exista si luni excesiv de secetoase, in care cantitatea de precipitatii este cu peste 50% mai redusa decat media multianuala (cotata LES dupa criteriul Helmann)
Caracterizarea pluviometrica pe durata unui an dintr-un interval considerat, se poate face cu indicele pluviometric Ia care are expresia:
Ia = N + 2P/N + 2S
unde:
N - numarul lunilor normale 
P - numarul lunilor ploioase
S - numarul lunilor secetoase
Este unul din cei mai uzuali termeni folositi de meteorologi datorita usurintei cu care se calculeaza (Willeke s.a., 1994).


Fisiere in arhiva (1):

  • Excesivitatea Climatului in Campia Baraganului.ppt

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!