Faună și floră din Lunca Buzăului

Extras din proiect Cum descarc?

Aria naturala se afla in partea central-estica a judetului Buzau si cea vestica a judetului Braila, de-a lungul drumului national DN10, care leaga orasul Intorsura Buzaului de municipiul Buzau.
Aria protejata Lunca Buzaului se intinde de-a lungul raului Buzau pe o lungime de 110 km si ocupa o suprafata totala de 6.987 ha in judetele Buzau (86% din suprafata ariei protejate) si Braila (14%); in dezvoltarea sa longitudinala strabate trei regiuni biogeografice: alpina, continentala si stepica.
Lunca Buzaului este un sit de importanta comunitara (SCI) desemnat in scopul protejarii biodiversitatii si mentinerii intr-o stare de conservare favorabila a florei spontane si faunei salbatice, precum si a habitatelor naturale de interes comunitar aflate in arealul zonei protejate. Acesta este situat in sud-estul Romaniei, pe teritoriile administrative al judetelor Buzau si Braila.
Situl de importanta comunitara Lunca Buzaului, a fost instituit ca arie naturala protejata de interes comunitar prin Ordinul Ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile nr.1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturala protejata a siturilor de importanta comunitara, ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania, cu modificarile aduse prin Ordinul Ministrului Mediului si Padurilor nr.2387/2011. 
Aria protejata Lunca Buzaului a fost desemnata sit Natura 2000 in vederea protejarii si conservarii a urmatoarelor tipuri : 
5 tipuri de habitate dintre care unul este prioritar la nivel european (vegetatie lemnoasa cu Salix eleagnos de-a lungul raurilor montane - rachita, zavoaie cu Salix alba Populus alba - salcie alba si plop alb, galeri ripariene si tufarisuri - catina rosie, pajisti si mlastini saraturate panonice si ponto-sarmatice, ape statatoare oligotrofe pana la mezotrofe cu vegetatie Littorelletea uniflorae sau Isoeto-Najuncetea - vegetatie perena, acvatica);
specia de mamifere Spermophilus citellus - popandaul;
a trei specii de amfibieni (Triturus dobrogicus - tritonul dobrogean, Bombina bombina- buhaiul de balta cu burta rosie si Bombina variegata - buhaiul de balta cu burta galbena);
specia de reptile Emys orbicularis - testoasa de apa europeana;
a patru specii de pesti (Gobio uranoscopus - petroselul, Barbus meridionalis - mreana vanata, Cobitis taenia - zvarluga, Gobio kessleri - porcusorul de nisip);
specia de nevertebrate Cerambyx cerdo - croitorul mare al stejarului;
a doua specii de plante (Agrimonia pilosa - turita, Eleocharis carniolica - pipirigutul) ;
Fauna de interes conservativ
Fauna de nevertebrate
In aria sitului Natura 2000 Lunca Buzaului au fost identificate pana in prezent 143 specii de nevertebrate dintre care 119 specii de insecte. Dintre acestea, 3 specii sunt listate in Anexa II a Directivei Habitate 92/43/EEC (Specii animale si vegetale de interes comunitar a caror conservare necesita desemnarea unor arii speciale de conservare), respectiv Anexa 3 a OUG 57/2007 (Specii de plante si de animale a caror conservare necesita desemnarea ariilor speciale de conservare si a ariilor de protectie speciala avifaunistica): coleopterul Lucanus cervus (radasca) si lepidopterele Lycaena dispar (fluturasul purpuriu) si Callimorpha quadripunctaria (fluturele vargat). 
Lucanus cervus (radasca)
Lucanus cervus este un coleopter de dimensiuni mari, a carui larva se dezvolta in lemnul umed aflat in descompunere al unui numar mare de specii, precum speciile genurilor Quercus, Fagus, Salix, Populus, Tilia, Aesculus. 
Specia Lucanus cervus a fost detectata pana in prezent in padurile de lunca de tip stejareto-frasineto-ulmete si stejareto-frasinete din trunchiul de padure Bentu-Manzu-Cilibia si in zona impadurita cu fag si alte specii de foioase din localitatea Ciuta . Conditiile de habitat care determina aparitia speciei in habitate forestiere din aria sitului sunt : prezenta cioturilor de stejar si a arborilor scorburosi sau partial uscati de fag .


Fisiere în arhivă (1):

 • Fauna si flora din Lunca Buzaului.pptx

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Lunca_Buz%C4%83ului
Buterez C. 1897 Atlasul cailor de comunicatii. Jud. Buzau.
Grozea, I., 2007, 1088 Cerambyx cerdo - Croitorul mare al stejarului, in: Combroux I., Thiry E., Toia T. (Eds.), Caiet de habitate si specii - Fise pilot, Editura Balcanic, Timisoara.
https://hypericumimpex.ro/turita-mare-agrimonia-eupatoria/
Murariu D., 2005, Mamifere (Mammalia), in: Botnariuc N., Tatole V. (Eds.): Cartea Rosie a Vertebratelor din Romania, Tipografia Curtea Veche, Bucuresti.
Sanda V., Alexiu V. 2008 Vegetatia prundisurilor si a luncilor raurilor din Romania. ECOS 20, 30-33.
https://buzau.insse.ro/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!