Fenomene hidrice de risc și managementul lor în Municipiul Brăila

Cuprins proiect Cum descarc?

Prezentarea generala a municipiului ...3
1.1. Asezarea geografica ...3
1.2. Caracteristici fizico-geografice ..4
1.2.1. Relieful 4
1.2.2. Clima ...5
1.2.3. Hidrografia ..6
Fenomene hidrice de risc specifice .7
2.1. Viiturile ..7
2.2. Inundatiile ..9
2.3. Secetele hidrologice .11
Aspecte privind managementul riscurilor hidrice .13
Concluzii .15
Bibliografie .16


Extras din proiect Cum descarc?

1. Prezentarea generala a municipiului
Municipiul Braila este resedinta judetului Braila, situat in sud-estul Romaniei, in Campia Romana, in imediata vecinatate a Dunarii. Braila se afla intr-o zona complexa de contact, intre unitati fizico-geografice variate: Lunca Dunarii, Campia Brailei si Campia Siretului Inferior.
1.2. Caracteristici fizico-geografice 1.2.1. Relieful
Municipiul Braila se afla asezat in Lunca Dunarii, pe o terasa care este incadrata spre nord, vest si sud de luncile Siretului, Buzaului si Calmatuiului, aflate la distante de pana la 20 km. Zona cea mai joasa a municipiului, situata pe grindul fluviatil, are 3 - 4 m peste nivelul marii.
Urmeaza o zona care apartine Luncii Dunarii, cu inaltimi de 4 - 6 m, care face trecerea spre terasa Brailei.
Cea mai mare parte a municipiului se intinde in zona de terasa, care are inaltimea cuprinsa intre 12 m si 25 m si care se ridica peste un versant paralel cu fluviul, cunoscut sub numele de "Faleza".
Campia este forma de relief predominanta, peisajul Municipiului Braila fiind monoton si fara bariere naturale. In zona se gasesc cai de transport accesibile, in principal Dunarea, care face din Municipiul Braila o poarta catre lume.
1.2.2. Clima
Municipiul Braila se afla in zona climatica temperat-continentala, in tinutul climei de campie, la contact cu clima specifica Luncii Dunarii.
Temperatura are o medie anuala de 11,1?C, in timpul verii variind intre 22? si 35? si in timpul iernii osciland in jurul a 2?C.
Presiunea atmosferica se caracterizeaza printr-un maxim in sezonul rece de 754,9 mm si printr-un minim in sezonul cald de 734 mm.
Precipitatiile nu depasesc 500 mm anual, cele mai reduse precipitatii fiind toamna si iarna, iar cele mai ridicate primavara. Stratul mediu de zapada este de 20 cm, iar durata medie a acestuia este de 45 zile.
Vanturile reprezinta un element climatic de mare importanta pentru acest municipiu. Cele mai frecvente sunt vanturile din N-NV. Viteza medie a vantului este de 3 m/s. larna bate Crivatul, un vant uscat si rece provocat de anticiclonul siberian. In municipiu se inregistreaza o perioada de calm de 12% anual, cu frecventa mai ridicata in lunile septembrie, octombrie, ianuarie si iulie.
1.2.3. Hidrografia
Cea mai importanta artera hidrografica este Dunarea, care strabate Municipiul Braila in estul sau, Municipiul Braila dezvoltandu-se pe stanga Dunarii.
Portul Municipiului Braila se afla la o inaltime de 7,40 m deasupra nivelului marii, iar Municipiul Braila la 25 m, fiind la adapost de orice viitura.
Debitul maxim atins inainte de indiguire a fost de 7926 m3/s, iar dupa indiguire, ca urmare a ingustarii vaii, debitul maxim atins a fost de 15470 m3/s, in anul 1970, iar cel minim de 1490 m3/s.
Dunarea are o mare importanta economica, atat din punct de vedere al navigatiei, cat si prin faptul ca apele fluviului alimenteaza cu apa Municipiul Braila, importante obiective economice, precum si marile sisteme de irigatii.


Fisiere în arhivă (1):

  • Fenomene hidrice de risc si managementul lor in Municipiul Braila.pptx

Bibliografie

Armas, I. (2008), Perceptia riscurilor naturale: cutremure, inundatii, alunecari, Editura Universitatii din Bucuresti
Glodeanu, Gh. et al. (1980), Judetele patriei -  Braila - Monografie, Editura Sport - Turism, Bucuresti
http://www.mmediu.ro/departamentul_ape
http://www.profudegeogra.eu/harta-climatica-a-romaniei/
http://www.romania-actualitati.ro/foto_cota_de_inundatii_a_fost_depasita_la_braila-114239
https://adevarul.ro/locale/braila/varf-viitura-dunare-braila-7_56eeba8f5ab6550cb80ac81d/2_56eebac05ab6550cb80ac8d6.html
https://ebacalaureat.ro/
https://foto.agerpres.ro/foto/detaliu/762117
https://harta-romaniei.org/harta-braila.html
https://pe-harta.ro/braila/
https://www.agerpres.ro/mediu/2020/04/16/braila-lacul-sarat-este-afectat-de-seceta-se-ia-in-calcul-alimentarea-lui-cu-apa-dulce-ca-anul-trecut--488893
Romanescu, Gh. (2006), Inundatiile ca factor de risc, Editura Terra Nostra, Iasi
Romanescu, Gh. (2008), Evaluarea riscurilor hidrologice, Editura Terra Nostra, Iasi
Site-ul oficial al Primariei Municipiului Braila - http://www.primariabr.ro/wp-content/uploads/2018/documentePDF/statutul%20municipiului/statutul%20municipiului%20braila.pdf
Stanciu, P. (2004), Caracteristicile viiturilor si secetelor, Revista Hidrotehnica, vol. 49, nr. 2-3, Bucuresti, p. 27-33


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!