Geografie Economica

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Evolutia hartii politice a lumii. 2 
1.1. Stat. 2
1.2. Evolutie. 4
2. Organizatii internationale. 9
3. Indicator de ierarhizare a statelor lumii. 13
3.1. Produsul intern brut. 14
3.2. Comparatie intre Elvetia si Indonezia. 15
4. Bibliografie.17


Extras din proiect Cum descarc?

1. Evolutia hartii politice a lumii
1.1. Statul
Harta politica a lumii este rezultatul final a unui proces istoric de formare si evolutie a fenomenului politic. De-a lungul secolelor, ea a cunoscut permanente schimbari, care s-au succedat fara intrerupere, o data cu formarea statelor si pana in zilele noastre. Pentru a ajunge sa cunoastem harta politica, trebuie sa intelegem si sa analizam mai intai intregul lant evolutiv al modificarilor ce au avut loc si au premers actualei situatii. 
Suveranitatea teritoriala este un principiu de drept international care defineste caracterul exclusiv al exercitarii suveranitatii de catre un stat asupra teritoriului pe care este constituit. Suveranitatea teritoriala cuprinzand ansamblul drepturilor suverane ale unui stat asupra teritoriului sau este parte integranta a suveranitatii si isi gaseste aplicarea in limitele frontierelor statului respectiv, reglementand situatia persoanelor si bunurile aflate pe acest teritoriu.
Suveranitatea teritoriala presupune, in special, respectarea teritoriului fiecarui stat, acesta neputand face obiectul unei ocupatii militare, al unei dobandiri de catre alt stat prin forta sau amenintarea cu forta. Potrivit normelor dreptului international contemporan, fiecare stat are obligatia de a se abtine de la orice actiune avand ca scop distrugerea unitatii nationale si integritatii teritoriale a altui stat. Este interzisa, de asemenea, dezmembrarea sau amenintarea cu dezmembrarea a unitatii politice sau integritatii teritoriale a unui stat.
Teritoriu - spatiu de intindere limitata (platou continental, l teritoriu terestru, aerian, ape teritoriale);
STATUL Populatie (stabila, numeroasa, organizata)
Sistem politic
1.Teritoriul de stat este spatiul geografic alcatuit din sol, subsol, ape precum si din coloana aeriana de deasupra solului si apelor asupra caruia un stat isi exercita suveranitatea sa exclusiva si deplina.
Asupra intregului sau teritoriu, statul exercita o autoritate manifestata sub trei aspecte generale: 
a)Plenitudine - Prin aceasta intelegem ca Statul isi exercita functiile sale in toata plenitudinea lor pe teritoriul sau. (ex.: statul, prin organismele sale specializate, legifereaza, organizeaza administratia locala, stabileste instantele de judecata, organizeaza armata si fortele de politie s.a.)
b) Exclusivitatea - Este general admis ca pe teritoriul sau, statul exercita singur si in mod liber intreaga sa autoritate, fiind exclusa asadar, interventia sau amestecul altui stat.
c) Aspectul opozabilitatii este conferit, in primul rand de legitimitatea si recunoasterea internationala a constituirii unui stat pe un anumit teritoriu. Cu alte cuvinte, un teritoriu poate apartine unui stat doar in mod legitim si legal. Teritoriul este indivizibil si inalienabil. 
2.Populatia unui stat este formata din cetateni si persoane fara cetatenie. Cetateanul este individul legat de stat printr-o "legatura juridica" denumita "cetatenie", care presupune un complex de drepturi si obligatii intre cetatean si stat specifice acestei calitati. Spre exemplu, dreptul la vot si dreptul de a fi ales sunt exclusiv ale celui care are calitatea de cetatean. Strainul este cetatean al altui stat si ramane supus acestuia din punct de vedere al indatoririlor cetatenesti. In categoria de strain intra si persoanele fara cetatenie (apatrizii). Functiile si demnitatile publice, civile sau militare pot fi ocupate de persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara. Cetateanul roman nu poate fi extradat sau expulzat din Romania, prevedere care se gaseste in mod corespunzator si in constitutiile altor tari si in conventiile internationale. 
Prezenta unei comunitati de straini intr-un stat ridica probleme multiple de ordin economic, financiar, politic, social, cultural, religios etc. 
Elementele natiunii sunt: rasa; limba; religia; traditiile istorice; interesele materiale si culturale, situatia geografica. Datorita unor imprejurari speciale nu intotdeauna aceste elemente pot fi intrunite si totusi, natiunea nu este afectata. 
Statul multinational este statul a carui populatie este formata din diferite rase sau nationalitati, vorbind limbi diferite si avand culturi si un trecut istoric diferit.
3.Puterea politica suverana este un alt element al Statului si aceasta inseamna ca Statul nu este supus nici unei autoritati atat in cadrul intern cat si pe plan extern, el detinand in mod exclusiv puterea de stat. 
Unul din atributele esentiale ale statului il constituie dreptul sau inalienabil de legiferare in mod liber fara nici o imixtiune din partea altui stat, organizarea si functionarea sistemului politic, raporturile societate - stat - cetatean, raporturile personale si patrimoniale intre indivizi etc., prin intermediul normelor juridice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Geografie Economica.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Frasineanu D., Geopolitica, Editura Fundatiei Romania de Maine, 2007
2. Manualul Consiliului Europei 
3. www.wikipedia.org
4. www.nationmaster.com
5. www.scribd.com
6. www.un.org


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!