Geomorfometrie

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1 -  Recenzia unui articol aparut intr-o revista de circulatie internationala/3
Capitolul 2 -  Studiu geomorfometric asupra a 23 de unitati administrativ -  teritoriale aflate in judetul Prahova/10
2.1. Prezentarea succinta a zonei de studiu/10
2.2. Metodologie/14
2.3. Modelul Numeric Altitudinal al Terenului (MNAT)/15
2.4. Harta hipsometrica cu intervale de 100 m/16
2.5.Curbe hipsometrice cumulate si necumulate/21
2.6. Harta geodeclivitatii/24
2.7. Tabel cu suprafetele ocupate de unitatile de relief la nivelul UAT-urilor/27
2.8. Tabel centralizator privind valoarea medie a indicilor geomorfometrici (altitudine, panta) la nivelul UAT-urilor/30
2.9. Un profil longitudinal si unul transversal pe un curs de apa/31
Bibliografie/33


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1 -  Recenzia unui articol aparut intr-o revista de circulatie internationala
Deplasarile in masa
(Mass Movements)
Autori:
Mihai Micu, Marta Jurchescu, Ionut Sandric, Mihai Ciprian Margarint, Zenaida Chitu, Dana Micu,Roxana Ciurean, Viorel Ilinca, Mirela Vasile
Cuvinte cheie: alunecari de teren, daune, inventar, susceptibilitate, hazarde, riscuri, Romania
Evaluarea deplasarilor in masa -  de la proces la risc
Marea varietate de procese si forme asociate este conditionata direct de eterogenitatile morfostructurale si litologice care controleaza principalele caracteristici topografice ale reliefului, unde intensitatea si durata asezarilor umane conditioneaza in principal diferitele etape ale activitatii alunecarilor de teren, acestea din urma fiind evidentiate ca factori de pregatire pentru aparitia esecurilor sau reactiunilor pentru prima data.
Ploile de primavara care se suprapun adesea cu zapada in zonele muntoase, deluroase sau inalte, in paralel cu ploile torentiale de vara sau ploile de toamna de lunga durata, sunt principalele cauze declansatoare ale unei mari varietati de deplasari in masa. Soiul mentionat deja este marit de o mare seismicitate a tarii indusa in special de regiunea seismica Vrancea.
Fig.1. - Pozitia studiilor de caz descrise in Romania
22 -  alunecari de teren cu daune majore
A -  Studiu de caz pe Podisul Moldovei
B -  Depresiunea Transilvaniei
C- Transfagarasan
D -  Olt
E -  Breaza
F- Valea Lotrului
G -  Subcarpatii Ialomitei
H - Bazinul Oltet
-  Date si abordari metodologice
Progresele tehnologice continue, imbunatatite in mare masura in ultimele doua decenii au contribuit la dezvoltarea metodologiilor mai concentrate pentru analiza deplasarilor de masa. Cu toate acestea, exista o lupta continua pentru a dezvolta metodologii comune de la un mediu bogat in date pana la un mediu cu date rare, cu o mare preocupare pentru reducerea incertitudinilor asociate.
Utilizarea de noi produse de observare a Pamantului, provenite atat de la teledetectie activa, cat si pasiva (de exemplu, datele gratuite din satelitii SENTINEL) incurajeaza cunoasterea prin cercetare si dezvoltare tehnologica inovatoare menite sa ajute la minimizarea si reducerea daunelor cauzate de alunecarile de teren (Scaioni si colab. 2014).
Trebuie subliniat faptul ca armonizarea datelor ar trebui aplicata in toate etapele lantului de evaluare a riscurilor, prin formatul datelor, structura bazei de date, abordarea metodologica si uneori chiar si in ceea ce priveste terminologia.
Pentru a imbunatati perceptia si pregatirea riscului pentru reducerea (sau recuperarea) costurilor de reconstructie, studiile de risc al alunecariilor de teren ar trebui sa ofere solutii fiabile derivate dintr-o evaluare adecvata a pericolului care rezulta la randul lor din cartografierea exacta a susceptibilitatilor. Baza tuturor rezultatelor mentionate mai sus este un inventar adecvat alunecarilor de teren.
-  Date necesare pentru inventarul alunecarilor de teren
Inventarele existente contin o cantitate mare de informatii despre evenimentele de alunecare de teren pentru o anumita zona. Aceste informatii se refera in principal la locatie, dimensiune, tip, starea activitatii, data aparitiei sau ultima reactivare si pot fi completate prin informatii suplimentare privind geometria alunecarilor de teren, geologia, hidrogeologia, acoperirea / utilizarea terenului, factori declansatori, victime si daune, masuri de remediere .
Metodele referitoare la cunostinte ale expertilor constau, in general, intr-o suprapunere ponderata a diferitilor factori considerati de un expert ca avand o contributie importanta la aparitiile de alunecari de teren (Mihai 2005).
Balteanu si colab. (2010) a afirmat ca alocarea ponderii pentru fiecare factor este destul de subiectiva, deoarece reflecta opinia unui specialist sau a unui grup mic de specialisti. Datele utilizate pentru aceste studii de sensibilitate la alunecare de teren sunt frecvent prezentate de
derivate din modele digitale de inaltime, litologie, utilizarea terenului si acoperirea terenului. Metodele statistice utilizate in studiile de sensibilitate la alunecare de teren folosesc analize statistice (bivariate si multivariate) si teorii precum regresia logistica, analiza discriminanta, teoria probabilitatii etc.


Fisiere în arhivă (1):

  • Geomorfometrie.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Chendes Viorel, 2011, Resursele de apa din Subcarpatii de la Curbura. Evaluari Geospatiale, Editura Academiei Romane
2. Grecu F., Geomorfologie dinamica, Editura Univesitatii din Bucuresti
3. Ielenicz M. (2004), Geomorfologie generala, Editura Universitara, Bucuresti
4. Posea G. (2001), Vulcanismul si relieful vulcanic, Editura Fundatiei "Romania Maine


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!