Grupa Montana Fagaras

Extras din proiect Cum descarc?

Prin intinderea sa uriasa, prin maretia crestelor ce ating cele mai mari altitudini din tara noastra si care prezinta un accentuat caracter alpin, Masivul Fagaras alcatuieste una din cele mai reprezentative regiuni de munte din intreg lant al Carpatilor romanesti. 
Masivul Fagaras este cuprins intre Defileul Oltului si poalele Pietrei Craiului (Curmatura Foii 1343m ), formand o coama puternica a carei inaltime se mentine, pe o mare distanta, la peste 2200 m. Deoarece Tara Fagarasului este drenata de cursul mijlociu al Oltului, este cunoscuta si sub numele de Tara Oltului. Acest teritoriu constituie o unitate etnoistorica si geografica.
La N masivul se margineste cu Depresiunea Fagarasului, iar catre S se prelungeste pana in depresiunile subcarpatice ale Campulungului, Argesului si Salatrucului.
In partea extrem sudica, Masivul Fagaras prezinta un al doilea sir de culmi (fara continuitate) ce se desprind din creasta principala; Dintre ele cele mai importante sunt: Cozia, Fruntile, Iezer - Papusa etc. (enumerare facuta de la E la V).
Culmile din partea nordica sunt cu mult mai scurte si mai abrupte decat cele din partea sudica, care sunt foarte lungi si domoale. 
Muntii Fagarasului fac parte, prin localizarea teritorial - administrativa, din aria judetelor Brasov si Sibiu. Partea sudica a crestei alpine a muntilor Fagaras, pe linia cumpenei apelor, apartine judetului Arges.
Alcatuirea geologica este relativ simpla - roci cristaline cu grad diferit de metamorfozare (in partea centrala precumpanesc cele mezometamorfice, pe cand, spre nord de acestea, cele epimetamorfice) intre care: micasisturi, sisturi sericitoase, gnaise, etc.
Specificul reliefului Muntilor Fagarasului este dat de prezenta crestei principale de tip custura
glaciara cu orientare est - vest pe o lungime de aproximativ 70 km, altitudinile mari ale varfurilor piramidale, masivitate si extinderea reliefului glaciar. Asimetria morfologica a celor doi versanti se reflecta in principalele caracteristici ale componentelor cadrului natural.
Astfel, versantul nordic se prezinta sub forma unui abrupt care impune o energie de relief de peste 600 m, circurile glaciare s-au deformat sub creasta principala, vaile glaciare sunt mai scurte, suprafetele de nivelare putin extinse, pragurile glaciare au denivelari puternice si morene puternic fragmentate. De-a lungul crestei principale sunt prezente sase varfuri cu altitudini de peste 2500 m: Dara 2500 m, Vanatoarea lui Buteanu 2507 m, Lespezi 2522 m, Vistea Mare 2527 m, Negoiu 2535 m, Moldoveanu 2544 m, cu un grad ridicat de atractivitate turistica. Vaile de pe versantul nordic sunt orientate in general sud- nord au un profil transversal in ,,U" larg deschis in sectorul glaciar devenind in ,,V" in sectorul montaninferior. Profilul longitudinal este caracterizat de frecvente rupturi de panta de ordin structural si petrografic, prezente de obicei in sectorul glaciar.
Alte 33 de varfuri sunt mai inalte de 2400 m, au creste foarte inguste, sei incadrate de versanti
prapastiosi. Este cea mai intinsa (aproape 50 km) creasta alpina carpatica, situatie ce atrage un numar mare de turisti. De o parte si de alta a acesteia, se desfasoara interfluvii orientate spre depresiunea Fagarasului, interfluvii scurte de 6-8 km ce cad rapid in mai multe trepte mai mult sau mai putin extinse. De aici asimetria neta in desfasurarea reliefului Fagarasului. Nivelul superior este la peste 2000 m, este alcatuit din creste uneori extrem de inguste, cu multe varfuri, sei si versanti prapastiosi imbracati in grohotisuri. Al doilea nivel se dezvolta de la 1400 - 1800 m, fiind format din varfuri si platouri bine impadurite. Ultimul nivel, intre 1200 - 1400 m, este reprezentat de culmi prelungi, bine impadurite.
Potentialul turistic natural
Potentialul turistic cu valoare peisagictica a reliefului (potentialul morfo-turistic)
Atractivitatea unui peisaj reprezinta importanta acordata acestuia de catre vizitatori, evaluata pe baza perceptiei umane asupra frumusetii intrinsece a principalelor elemente de mediu: relief, ape, vegetatie si fauna. Prin combinarea atributelor acordate acestora se poate defini atractivitatea intrinseca a peisajului natural sau a peisajului cu aspect natural (USDA, 1995).
In Muntii Fagaras, creasta nordica,principala ce se desfasoara pe directia est-vest, pe o lungime de 60 de km, prezinta un caracter asemanator cu cea din Muntii Rodnei, doar ca crestele secundare de tip contrafort sunt mult mai numeroase, mai fragmentate - spectaculoase, demonstrand intensitatea mult mai mare a glaciatiei.
Procesele periglaciare ulterioare au accentuat fragmentarea atat a crestei principale cat si a celor secundare, iar sectoarele de custura, mult mai numeroase, prezinta in arealul acestora forme de relief dominante, precum: Turnurile Podragului, Turnurile Arpaselului, Paltinu, Acele Cleopatrei, Strunga Dracului. In masivul secundar sud estic Iezerul se impugn sectoare de custura, prezentand o fragmentare maxima in Coltii Cremenei si Coltii lui Andrei.
In masivul Fagaras se afla 35 de pesteri, printre care amintim: cea mai inalta pestera din tara situata la altitudinea de 2506 m care prezinta in interior gheata, cea mai dezvoltata si ramificata in sisturi pestera din tara care ocupa si locul 7 in lume ca dezvoltare.


Fisiere in arhiva (2):

  • Grupa Montana Fagaras
    • Grupa Montana Fagaras.docx
    • Grupa Montana Fagaras.pptx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

CIANGA N., (2002), Romania. Geografia turismului, Presa Universitara Clujana, Cluj-Napoca.
COCEAN P., (2004), Geografia turismului, Edit. Focul Viu, Cluj-Napoca.
FLOREA M., (1998), Muntii Fagarasului, Edit. Foton, Brasov.
MANITIU O., Fagarasul, (1963), Calauza turistului, Edit. Uniunii de Cultura Fizica si Sport, Bucuresti
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mun%C8%9Bii_F%C4%83g%C4%83ra%C8%99
http://www.turism.sibiu.ro/ro/rezervatii.htm 
http://www.turnurosu.ro/rezgeol.htm


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!