Insulele Galapagos

Extras din proiect Cum descarc?

Insulele Galapagos din oceanul Pacific sunt unele dintre cele mai izolate insule de pe glob. Izolarea lor a dus la dezvoltarea unei game largi de animale si plante neobisnuite si uneori unice care au avut un impact enorm in deslusirea evolutiei biologice. In Oceanul Pacific, la 1000 km vest de tarmul Americii de Sud, exista un arhipelag unic de insule. Numite initial Insulele Vrajite, arhipelagul adaposteste o flora si o fauna unica pe Pamant, acest ansamblu fiind numit cel mai mare laborator natural al evolutiei speciilor. Aceasta biodiversitate unica l-a inspirat pe naturalistul Charles Darwin sa scrie Originea speciilor, o lucrare ce a transformat modul in care omenirea privea istoria si evolutia vietii pe Pamant. Arhipelagul este cunoscut azi sub denumirea de Insulele Galapagos.
Create de activitatea vulcanica au margini joase si cratere inalte. Oficial poarta denumirea de "Colon Arhipelago" (arhipelagul lui Columb), insa cunoscute sunt ca Insulele Galapagos sau Insulele testoaselor. Arhipelagul este construit din 19 insule, dintre care 13, mai mari, variaza ca suprafata de la 4.588 km2 , la 14 km2. Cele 6 insule mai mici au o suprafata cuprinsa intre 1-5 km2. Pe langa insulele principale exista numeroase insulite si stanci. Principalele insule sunt Isabela (cea mai intinsa de forma literei L), San Cristobal (pe care se afla azi centrul administrativ al arhipelagului- Puerto Baquerizo Moreno), San Salvador (cea de-a doua ca intindere), Santa Maria, Santa Cruz si Fernandina. Cea mai mare insula din arhipelag este Insula Isabela care, cu o lungime de aproximativ 132 km, acopera mai mult de jumatate din aria de uscat a Arhipelagului Galapagos. Muntele Azul de pe Insula Isabela este cel mai inalt punct al arhipelagului, cu o inaltime de 1.689 m. Astazi 5 dintre insule sunt locuite, cu o populatie de aproximativ 20.000 de locuitori, majoritatea lucreaza in industria turismului. Insulele se disting si prin faptul ca albastrul cerului este rareori patat de nori, iar oceanul are nuante de turcoaz.
Suprafata stancoasa a insulelor tradeaza originea lor geologica. Insulele Galapagos sunt insule vulcanice formate din lava care s-a inaltat de pe platforma marina, cu 4-5 milioane de ani in urma. In comparatie cu varsta Pamantului, Insulele Galapagos sunt extrem de tinere si procesul de transformare continua si astazi. Activitatea vulcanica este continua -cea mai recenta eruptie vulcanica de amploare a avut loc pe insula Fernandina in 1995. Versantii conurilor vulcanice sunt imbracati de tufisuri din familia euphorbiaceelor si palcuri de paduri tropicale alcatuie din mimoze si compozee arborescente, dar lipsite de palmieri si cactee.
Clima si vegetatia
Insulele au aparut la intersectia a patru curenti oceanici majori, care vin din toate colturile Pacificului. Aceasta intrepatrundere de curenti calzi si reci genereaza o extraordinara diversitate de viata marina.
Clima Insulelor Galapagos are doua anotimpuri - sezonul ploios din ianuarie pana in iulie, si cel secetos din iulie pana in decembrie. Cea mai rece perioada este cuprinsa intre lunile mai si iulie, cand temperaturile coboara la 18-20?C. Fenomenul meteorologic El Nino care afecteaza regiunile din preajma Pacificului face ca precipitatiile anuale sa fie imprevizibile si pot cauza secete sau ploi torentiale. Insulele au sase zone diferite de vegetatie pe care cresc aproximativ 700 de specii de plante, dintre care 40% sunt endemice sau specifice doar acelei regiuni. Pe zona litorala, sau regiunea joasa de coasta, cresc plante ca mangrovele, care pot tolera continutul ridicat de sare al apei marine-cum ar fi Rhizophora mangle, Laguncularia, Avicennia. Deasupra zonei litorale se afla o zona arida dominata de cactusi arborescenti, acacii si prosopis. Genul Brachycereus cuprinde o singura specie de cactusi si anume Brachycereus nesioticus. Planta provine din Insula Bartolome si colonizeaza zonele vulcanice de unde si numele care ii este atribuit (cactusul de lava).
Umiditatea creste cu altitudinea si deasupra padurilor de cactusi giganti in forma de para este zona de tranzitie unde plantele aride se raresc si domina padurile de plante perene. Pe insulele mai inalte, cum ar fi Isabela, padurile fac loc vegetatiei de mare altitudine, in care domina arborele de muschi Scalesia(scalesia cordata, scalesia pedunculata), endemic, si infloresc abundent orhideele. Pe platourile umede se intalnesc ferigi si rogozuri. La o altitudine si mai mare se afla o zona fara arbusti; doar insulele Santa Cruz si San Cristobal au o altitudine suficient de mare pentru aceasta vegetatie.
Fauna


Fisiere in arhiva (1):

  • Insulele Galapagos .doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!