Integrarea turistică a geositului Peștera Scărișoara - Ghețarul de la Scărișoara

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Introducere ... 3
2.Caracterizarea geografica a zonei. .. 3
2.1. Caracterizarea fizico-geografica. .. 3
2.2. Caracterizarea uman-geografica. .. 6
3.Patrimoniul geositurilor. ... 8
3.1. Inventarul geomorfositurilor. 8
3.2.Evaluarea geomorfositurilor. . 10
3.3.Protec.ia geomorfositurilor. .. 13
4.Valorizarea turistica a geositurilor. ... 14
4.1. Propuneri privind amenajarea propriu-zisa a infrastructurii generale, amenajari cu scopul de a proteja .i conserva geositurile respective. .. 14
4.2. Integrarea geositurilor intr-un traseu turistic -  existent / propus: intocmirea unei har.i a traseului care .a marcheze: punctele de plecare .i sosire, geositurile, zone de circulat cu ma.ina, zone pietonale, zone de odihna etc. 14
4.3. Realizarea unui panotaj privitor la o informare turistica adecvata (geointerpretare) pentru fiecare geomorfosit sau oriunde este necesar. . 15
Concluzii. 18
Bibliography 19


Extras din proiect Cum descarc?

1.Introducere
Orice produs ce are un scop, o semnifiatie, un rezultat in urma unui eveniment sau apartine de pamant, apa sau chiar de aer capata un nume sau o definitie ce ii prezinta valoarea.
Geositul reprezinta o locatie care detine o anumita semnificatie geologica sau geomorfologica, in functie de caz. Pe langa toate caracteristicile sale ce tin de geologie, geositurile au aceasta calitate prin care pot capata valori culturale sau chiar de patrimoniu.
Caracteristicile ce dau nota gessitului sunt elementele din domeniiloe precum geologie(sisturi paleontologice, sedimentologice, mineralogie, petrografice,etc), geomorfologie(glaciare, litorlae, fluviale, speologice), climatologie( baleneo-climatice), hidrologie(izvoare de apa termala sau minerala, maritime), biogeografie(biotopuri in general), pedogeografie( relicte).
Un spatiu pentru a avea o valoare culturala sau de patrimoniu trebuie sa fie si cunoscut, iar geoturismul nu este un termen prea cunsocut, mai ales in Romania la nivelul unui public general larg. Daca atunci cand ne gandim la tursimul normal primul aspect e atractivitatea, aspectul de care se leaga cel mai concret geoturismul este unicitatea stiintifica si scopul pe care l-a avut in evolutia geografica a regunii in care se regaseste.
In cadrul temei alese se vor regasi elemente ce tin de toate aspectele legate de un geosit, astfel voi pune in valoare unicitatea de la Pestera Scarisoara sau Ghetarul de la Scarisoara.
2.Caracterizarea geografica a zonei.
2.1. Caracterizarea fizico-geografica.
Regiunea unde este amplasata Pestera Scarisoara este partea vestica a judetului Alba, oras din Transilvania, apartinand de comuna Garda de Sus, pe valea Ariesului Mare, zona locuita de moti.
Integrarea turistica a geositului Pestera Scarisoara.Ghetarul de la Scarisoara.
Pestera Scarisoara este localizata in Muntii Apuseni, grupa montana ce este situata in partea central-vestica a tarii, constituind sectorul nordic al Carpatilor Occidentali. Aceasta formatiune muntoasa s-a format in orogeneza alpino-carpato-himalayana, adica sunt munti tineri.
Zona este inconjurata de munti, respectiv Muntii Bihor, Muntii Vladeasa si Muntii Gilau. In geologia lor se regasesc in general mai multe tipuri de roci , putem spune chiar un mozaic de roci, precum roci cristaline pleozoice si metamorfozate, insa predominant calcare, de aceea avem un numar atat de mare de pesteri existente in zona, cum ar fi Pestera Ursilor, Pestera Scarisoara, Pestera Ghetarul Virtop, Pestera Coiba Mare, Pestera Poarta lui Ionele, Pestera Dracoaia, Pestera Pisolca. Planseul pesterii este format din gheata de ghetar, de o culaore galbuie, avand un aspect murdar.Lungimea totala a pesterii este de 720 m, ea avand o adancime de 105 m. Accesul se face printr-un aven de 48 de metri adancime si 60 de metri in diametru.
Peretii pesterii sunt compusi din calcar , iar salile sale sunt impartie in 3 zone turistice - Sala Mica, Sala Mare si Biserica Veche, urmand apoi alte 3 zone ce nu sunt deschise publicului larg, ci pentru cercetatori - Rezervatia Mica, Rezervatia Mare si culuarul Coman.
Cum se poate ca in Romania sa existe cel mai important ghetar, chiar unic in toata Europa, intr-o pestera? Totul tine in mare parte de clima pe care si-a creat-o pestera. Principalele elemente ale climatului subteran sunt: temperatura aerului, jocul maselor de aer si regimul umiditatii aerului.


Fisiere în arhivă (1):

  • Integrarea turistica a geositului Pestera Scarisoara - Ghetarul de la Scarisoara.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

G.Racovita, E., 1927. Observatii asupra ghtariei naturale zise '' Ghetarul de la Scarisoara''. Cluj-Napoca: Buletinul Societatii de stiinte din Cluj.
Marcian Bleahu, I. P., 1976. Catalogul pesterilor din Romania. Bucuresti: Consiliul National de Educatie Fizica si Sport.
T. Orghidan, S. N., 1984. Pesteri din Romania. Ghid Turistic. Bucuresti: Editura Sport-Turism.
Tudor Salagean, A. D., 2011. Monografia comunei Girda de Sus - km 0 al traseelor turistice din Muntii Apuseni, consultanti stiintifici. Cluj-Napoca: Editura Nereamia Napocae.
LINK-URI
https://www.welcometoromania.ro/Apuseni/Apuseni_Pestera_Scarisoara_r.htm
https://www.youtube.com/watch?v=UQs8ihFgXzA
https://www.welcometoromania.ro/
https://www.turderomania.ro/obiectiv/pestera-poarta-lui-ionele
https://insse.ro/cms/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!