Intercomunalitățile din județele Alba, Arad și Hunedoara

Extras din proiect Cum descarc?

Populatia varstnica
In exprimarea cantitativa a gradului de imbatranire demografica trebuie stabilita varsta de la care o persoana este considerata ca facand parte din segmentul varstnic. Nu exista o definitie unica in acest sens, aceasta limita de varsta fiind stabilita in functie de domeniul de studiu. Daca se studiaza imbatranirea in legatura cu regimurile de pensionare, limita care se impune este cea de 65 de ani. Daca insa se analizeaza dependenta varstnicilor fata de activi, atunci se prefera varstele de 75, 80, sau chiar 85 de ani.
Principala cauza a imbatanirii demografice este tranzitia de la un nou regim de reproducere a populatiei, de la regimul traditional, caracterizat prin rate inalte de natalitate si fertilitate, la regimul modern, cu rate scazute de natalitate si mortalitate.
In judetele Alba-Arad-Hunedoara, indicele de imbatranire are valori cuprinse intre 0,3 si 8,8, unde valorile maxime apar inregistrate in partea de est a judetului Arad, partea de nord a judetului Hunedoara si partea de nord-vest a judetului Alba. Valorile minime se inregistreaza in special in zonele urbane, iar aceste valori sunt prepoderente in judetul Arad care au ca punct central municipiul Arad si au o raspandire radiara. Daca analizam cartograma putem oberva ca valorile ridicate apar acolo unde accesibilitatea este mai dificila, unde lipsesc drumuri sau drumurile nu sunt modernizate, pe cand valorile minime apar in lungul retelelor de drum.
Ca o consecinta directa a accentuarii treptate a procesului de imbatranire demografica, va apare in societate o noua presiune: raportul dintre numarul indivizilor care intra pe piata muncii si contribuie la buget si fondurile de asigurari sociale de pensii si de sanatate si numarul persoanelor varstnice care sunt beneficiari ai fondurilor de pensii si de sanatate, raport care scade continuu, creand dezechilibre.
Efectele procesului de imbatranire asupra desfasurarii vietii economice si sociale, cat si asupra evolutiilor demografice viitoare, determina alte perturbatii la nivelul populatiei scolare, populatiei fertile si populatiei in varsta apta de munca
Populatia ocupata
Populatia ocupata este segmentul cel mai important al populatiei active si cuprinde toate persoanele de 14 ani si peste, care, in perioada de referinta, au efectuat o activitate economica sau sociala producatoare de bunuri si servicii in una din ramurile economiei nationale, in scopul obtinerii unor venituri sub forma de salarii, plata in natura sau alte beneficii. Aceasta nu cuprinde somerii.
Populatia ocupata, cunoaste doua procese ce prezinta determinari complexe, chiar imposibil de reparat in totalitate. Primul proces este imbatranirea demografica a fortei de munca ocupate, are o conditionare predominant demografica prin intermediul evolutiei specifice a populatiei active. Aceasta conditionare este marcata de o puternica amprenta social -  economica provocata, pe de o parte, de cresterea duratei medii a vietii, de sporirea intervalului de scolarizare si pregatire profesionala , pe de alta parte scaderea vietii reale , a standardului de viata a populatiei , in general , si a populatiei varstnice, in special.
Un alt proces este cel de ruralizare a populatiei ocupate, proces semnalat incepand din 1996. La fel ca si in cazul imbatranirii demografice , ruralizarea fortei de munca efective a fost si este datorata interdependentelor economice, demografice, sociale, politice. Criza economica profunda si prelungita pe care intalnit-o Romania a determinat modificari in fluxurile migratorii interne ale populatiei, in marea ei majoritate aflata in cautarea asigurarii traiului de subzistenta. 
In macrojudetul Alba-Arad-Hunedoara distributia populatiei ocupate este relativ uniforma insa exceptiile o reprezinta zonele urbane care prezinta un raport mai ridicat datorita diversitatii economice si a numarului ridicat de locuri de munca. Iar o alta exceptie o reprezinta mediile rurale izolate care prezinta valori minime in ceea ce priveste populatia ocupata datorita economiei limitate la anumite ramuri sau sectoare economice. Se poate observa ca rata populatiei ocupate este ridicata in zona cailor de comunicatie deoarece aceste cai faciliteaza dezvoltarea economiei, astfel odata cu dezvoltarea economiei apar si locuri de munca.


Fisiere în arhivă (1):

  • Intercomunalitatile din judetele Alba, Arad si Hunedoara.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!