Israel

Extras din proiect Cum descarc?

Statul Israel cunoscut ca si Tara lui Israel, ce provine din ebraica Eret Israel, e situat in Orientul Mijlociu, pe coasta estica a Marii Mediterane, intre Liban si Siria la nord, Iordania la est si Egiptul cu Marea Rosie la sud.Se intinde pe o lungime de 450km de-a lungul Marii Mediterane, latimea nu depaseste 135 km; are o suprafata de 20.700kmp si o populatie de 5,5mil loc(90% in mediul urban), majoritatea evrei 83% si arabi 16%.
Culte:mozaic 83%, islamism 13%, crestinism 2,3%.
Istoric
Poporul Israelului isi are originea in Abraham, care a intemeiat credinta conform careia exista un singur Dumnezeu, creatorul Universului. Abraham, fiul sau Isaac si nepotul sau Iacov sunt patriarhii israelitilor. Descendentii lui Abraham s-au constituit intr-o natiune prin anul 1.300 IHr, dupa ce au plecat din Egipt, sub conducerea lui Moise, spre Taramul Fagaduintei, Israelul. Locuitorii de astazi ai Israelului au aceeasi limba si cultura, transmisa din generatie in generatie, de la parintele Abraham.
Conducerea israelitilor in Israel incepe cu cucerirea lui Joshua. 1000-587 IHr este cunoscuta ca Perioada Regilor, remarcandu-se regele David, care a transformat Ierusalimul in capitala si fiul sau Solomon, care a construit primul templu in Ierusalim (conform Noului Testament). Anul 587 IHr reprezinta un punct de cotitura in istoria regiunii, din acel an pana in prezent zona fiind condusa de o serie de imperii: babilonian, persan, grec, roman, bizantin, islamic, crestin, otoman si britanic.
Dupa ce au fost exilati de romani, evreii au migrat in Europa si Africa de nord. Diaspora a intemeiat o cultura economica si culturala bogata, contribuind in mare masura la dezvoltarea tarilor in care s-au stabilit. In prima jumatate a secolului XX au existat valuri de migratie a evreilor in Israel, din tarile arabe si din Europa. In timpul conducerii britanice in Palestina poporul evreu a fost supus la diverse acte de violenta din partea civililor arabi sau a fortelor armate din statele invecinate. In timpul celui de-al doilea razboi mondial regimul nazist a decimat aproximativ 6 milioane de evrei, victime ale Holocaustului.
In 1948, sub conducerea lui David Ben-Gurion, comunitatea evreiasca a obtinut statutul de suveranitate. Declaratia de Independenta a statului modern Israel a fost anuntata in ziua in care fortele britanice au parasit Israelul, 14 mai 1948. Imediat, Egiptul, Siria, Iordania si Libanul au invadat Israelul, care insa nu numai ca a rezistat opresiunilor, ci si-a extins teritoriile, in Palestina. In anii urmatori, istoria regiunii a insemnat doar o serie de conflicte. Dupa Razboiul de sase zile din 1967, Ierusalimul a fost sub conducerea evreilor pentru prima data, dupa ce au fost expulzati de romani. Malul de vest a fost ocupat, iar locuitorii arabi au adoptat numele de palestinieni si, 
reprezentati de Organizatia de Eliberare a Palestinei, au devenit motivul principal de lupta impotriva Israelului. De atunci, tara a incercat sa ajunga la un acord de pace cu fostii dusmani, printre care Egiptul si Iordanul. La inceputul anilor 1990 a inceput un proces de pace cu Palestina, insa sosirea organizatiei Hamas la putere a scazut drastic sansele de pace. Singurul aspect pozitiv al acestei perioade este dezvoltarea tehnologiei si a turismului in Israel, fapt ce a dus si la imbunatatirea economiei.
Potentialul turistic natural
Israelul are o clima mediteraneeană caracterizată prin ierni lungi, fierbinţi şi uscate şi ierni umede şi călduroase. Aproape 17 % din precipitaţiile anuale se produc între noiembrie şi februarie, prin furtuni violente. Ninsori ocazionale. Temperaturi anuale: 5-13 grade Celsius în Ianuarie; 18-31 grade Celsius în august.
Israelul poate fi impartit in patru regiuni geografice: trei, sub forma de bande paralele, de la nord la sud si o a patra regiune, in mare parte arida, situata in jumatatea sudica.
Campia de coasta, care se intinde paralel cu Marea Mediterana, este compusa din dune nisipoase, marginita de terenuri arabile care se intind pana la 40 de km in interiorul tarii. In nord, nisipul plajelor este uneori punctat de stanci calcaroase si nisipoase. Campia de coasta ofera adapost la mai mult de jumatate din populatia tarii, compusa din 6.500.000 locuitori si include marile centre urbane. 
Mai multe lanturi muntoase strabat tara de-a lungul ei. La nord-est, terenurile de bazalt ale Platoului Golan, format odinioara din eruptii vulcanice, se ridica sub forma unor stanci abrupte, ce domina Valea Hula. Muntii Galileei ating altitudini de la 500 la 1.200 de metri. Micile parauri si caderile de ploaie, relativ abundente, mentin verdeata pe tot parcursul anului. Valea lui Izrael care separa muntii Galileei si ai Samariei, este zona agricola cea mai bogata a Israelului, in care se gasesc un numar mare de sate-cooperative (kibbutz-uri si moshav-uri). Muntii Samariei si ai Iudeei ofera un mozaic de coline stancoase si vai fertile ce scot in evidenta petele argintii-verzulii ale secularilor copaci de maslini. Terasele de pe coline, formate din timpurile stravechi, se integreaza in peisajul natural. Populatia este concentrata, in principal, in micile centre urbane si in marile sate. 
Podisul Neghev, care acopera aproape jumatate din tara, este foarte putin populat, iar locuitorii sai se ocupa in principal cu agricultura si industria. Inspre sud, Podisul Neghev devine o zona arida, marcata de mici coline si campii, intretaiate de canioane si vai pe care ploile de iarna le transforma in torente. Si mai la sud, se afla o regiune de piscuri aride si abrupte, de cratere si platouri stancoase, in care climatul devine mai uscat, iar muntii mai inalti. Trei cratere erozive, din care cel mai mare masoara 8 km in latime si 35 de km in lungime, taie adanc in crusta pamantului si ofera o mare varietate de roci, in culori diferite. 
Lacul Tiberiada (Marea Galileei), sub forma unei nise intre Muntii Galileei si Golan, se afla la 212 m sub nivelului marii. Cu cei 8 km latime ai sai si 21 km lungime, este cel mai mare lac al tarii si rezervorul principal de apa dulce. De-a lungul malurilor lacului se afla asezaminte istorice si religioase, cat si comunitati agricole, pescarii si sunt oferite servicii turistice. 
Valea Iordanului si Arava, care marginesc intreaga parte estica a tarii, fac parte din marea falie siro-africana care a pliat crusta terestra, acum milioane de ani.Agricultura, pescuitul, industria usoara si turismul constituie principalele resurse. Raul Iordan curge din nord la sud in aceasta falie si coboara aproximativ 700 de metri, in cursul sau de 300 de km. Hranit prin torentele Muntelui Hermon, raul traverseaza fertila Vale Hula, Lacul Tiberiada si Valea Iordanului, inainte de a se varsa in Marea Moarta.
Arava, regiunea de savana a Israelului, incepe din sudul Marii Moarte si se intinde pana la Golful Eilat de la Marea Rosie. Marea Moarta, punctul cel mai coborat de pe glob, la aproximativ 400 metri sub nivelului marii, se afla la extremitatea sudica a Vaii Iordanului. Apele sale, cu cel mai ridicat nivel de salinitate si densitate din lume, contin potasiu, magneziu si brom, dar si diverse saruri de masa si saruri industriale. Apele de un albastru pur ale Golfului Eilat subtropical, faimoase datorita spectaculosilor sai coralii si a vietii marine exotice, se afla in prtea sudica a regiunii.


Fisiere în arhivă (1):

  • Israel.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 6€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!