Județul Vâlcea

Extras din proiect Cum descarc?

Prezentarea generala a judetului Valcea 
Judetul Valcea se afla in partea central-sudica a Romaniei, in bazinul mijlociu al raului Olt, la sud de Carpatii Meriodali. Suprafata totala a judetului insumeaza 5765 kmp, adica 2,43 % din teritoriul tarii. Din aceasta suprafata, aproape jumatate este acoperita cu paduri, predominant de stejar si fag in zona colinara, si de conifere in zona muntoasa.
Atestarea documentara a judetului 
Valcea dateaza din 8 ianuarie 1392, fiind
cuprinsa in Condica Manastirii Cozia, loc 
unde se conserva hrisovul dat de domnul Tarii 
Romanesti, Mircea cel Batran, care daruia 
manastirii toate drepturile asupra 
,,albinaritului din judetul Valcea".
Structura administrativa
Organizarea administrativ-teritoriala a judetului este alcatuita din 89 de unitati administrativ-teritoriale - doua municipii (Ramnicu-Valcea si Dragasani), 8 orase (Baile Olanesti, Baile Govora, Calimanesti, Brezoi, Horezu, Babeni, Balcesti, Ocnele-Mari), 76 de comune si 568 de sate.
Resedinta judetului este municipiul Ramnicu-Valcea. Populatia judetului este de 371.714 locuitori dintre care 48% in mediul urban, iar 99% sunt de origine crestin-ortodoxa.
Cultura si arta
Muzeul de Istorie Judetean Valcea, care adaposteste peste 50 000 de obiecte, reflecta evolutia istorica neintrerupta a acestor meleaguri. Orchestra Filarmonicii de Stat, un teatru profesional si o galerie de arta apartinand filialei locale a Uniunii Artistilor Plastici, precum si centrele culturale municipale si rurale, completeaza tabloul cultural al judetului Valcea. Existenta celor peste 26 de manastiri de patrimoniu national, a altor numeroase lacasuri de cult religios pe langa care s-a dezvoltat o puternica traditie de creare a obiectelor de cult poate fi un punct de atractie si meditatie pentru numerosi vizitatori. De altfel, bisericile ridicate in judetul Valcea, de ctitori de seama ai neamului romanesc, poarta pecetea iubirii de frumos si de bunul Dumnezeu; se fac remarcate prin armonia proportiilor, stilul unic arhitectural brancovenesc, bogatia si frumusetea picturii, numeroase si bogate colectii de obiecte de arta religioasa .
Turism
Relieful cu un pitoresc fara seaman si bogatia apelor tamaduitoare, de care beneficiaza judetul Valcea, au favorizat dezvoltarea turismului in primul rand, balnear in statiunile Calimanesti-Caciulata, Baile Govora, Baile Olanesti si Ocnele Mari.
In decursul timpului a fost creata o puternica baza materiala turistica care consta din peste 11.000 locuri de cazare, baze de tratament balnear si o extinsa retea de localuri de alimentatie publica. A fost creata in zona montana, intr-un cadru natural de exceptie, statiunile de odihna Vidra si Voineasa, cu reale posibilitati de dezvoltare a sporturilor de iarna, a turismului de agrement sau de aventura. Aflate la peste 1200 m altitudine, ofera si in prezent o placuta reconfortare si practicarea unor sporturi de vara si iarna.
Traseele truristice valcene ii calauzesc pe doritori spre cele mai felurite puncte de interes; muzee, case memoriale, targuri taranesti, zone folclorice, zone montane, pesteri, chei salbatice, rezervatii de flora si de fauna. De-a lungul lor exista numeroase posibilitati de popas in hoteluri, vile, campinguri, cabane, moteluri.
Cunoscute si apreciate pentru efectele 
benefice asupra sanatatii sunt statiunile 
balneoclimaterice din zona colinara a judetului 
Valcea. Statiunea Baile Govora poseda factori 
naturali de cura balneara: ape cloruro-sodice, 
iodurate, bromurate,sulfuroase, namoluri 
minerale si sapropelice, tratamentele 
facadu-se tot timpul anului pentru afectiuni ale aparatului locomotor, respirator, afectiuni neurolologice periferice si centrale.
Statiunea Baile Olanesti - o statiune permanenta cu ape slab sulfuroase, hipotone, calcice, magnezice alina suferinte ale tubului digestiv si ale glandelor anexe, ale rinichiilor si cailor urinare, ale bolilor metabolice, alergice si respiratorii.
Apele minerale de la Calimanesti-Caciulata sunt utilizate in tratamentul unor afectiuni ale tubului digestiv, al celor hepato-biliare, rinichiilor si cailor urinare, in bolile de nutritie si metabolice, afectiuni ale aparatului locomotor, neurologice periferice, profesionale.


Fisiere în arhivă (1):

  • Judetul Valcea.pptx

Bibliografie

www.cjvalcea.ro,
www.infoturist.ro/judete/valcea.html, www.valcea.djc.ro, 
www.bjai.ro/node/2, www.infoturist.ro/judete/valcea.htmL
Strategia culturala a judetului Valcea 2008-2013
Strategia de dezvoltare a turismului in judetul Valcea 2007 -  2013
Ion Soare (coordonator) ,,Enciclopedia judetului Valcea, Vol. I - Prezentare generala", Editura Fortuna, Ramnicu Valcea, 2010 Ion Soare (coordonator) ,,Enciclopedia judetului Valcea, Vol. II - Localitatile urbane", Editura Fortuna, Ramnicu Valcea, 2012a


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!