Macrojudetul Iasi-Vaslui - Analiza Demografica si Economica

Extras din proiect Cum descarc?

Judetul Iasi este asezat in mijlocul Moldovei, constituind un important nod atat rutier, cat si feroviar. Municipiul Iasi, este resedinta judetului cu acelasi nume, si principalul centru urban din nord-estul Romaniei. Se intinde pe sapte coline (Cetatuia, Galata, Copou, Bucium-Paun, Sorogari, Repedea si Breazu), fiind strabatut de raurile Bahlui si Nicolina.
Impreuna cu zona metropolitana, populatia se situeaza in jurul valorii de 430.000 locuitori. Impreuna cu numarul mare de flotanti, orasul depaseste 520.000 de locuitori fiind cel mai mare oras din Romania, dupa Bucuresti. 
Judetul are 2 municipii, 3 orase si 92 de comune. (2002). Dintre acestea amintim cele mai importante: Pascani, Targu Frumos, Harlau si Podu Ilioaiei.
Judetul Vaslui, invecinat in partea de nord cu judetul Iasi, se intinde pe cursul raului Barlad. Are o populatie de 455.049 locuitori, conform recensamantului din 2002, din care 179.001 loc. in mediul urban si 276.048 loc. in mediul rural.Acesta cuprinde 3 municipii, 2 orase si 81 comune.
Dinamica populatiei
Natalitatea macrojudetului in anul 2002:
Natalitatea este un fenomen demografic care are in vedere numarul nascutilor vii in cadrul unei colectivitati umane intr-o anumita perioada de timp stabilita (de regula un an de zile). Aceasta reprezinta elementul dinamic (activ) al bilantului natural. Valorile natalitatii sunt determinate de numerosi factori: biologici, pe de o parte; de acestia depinde natalitatea potentiala. Pe de alta parte, factorii social-economici si politici influenteaza natalitatea reala.
Valoarea natalitatii macrojudetului Iasi - Vaslui este de 15,46?, situata peste media nationala, (10,28) fapt datorat ariei rurale extinde cu o mentalitate traditionala, natalista.
Prin analiza cartogramei, se poate constata rata scazuta a natalitatii in metropole si orasele mari: Iasi - 8,62?, Vaslui - 10,41?, Barlad - 9,44?, prin comparatie cu mediile rurale: satul Madarjac din judetul Iasi - 28,31?, satul Voinesti din judetul Vaslui - 23,19?. Mentalitatea individualista, specifica societatii de consum, a populatiei urbane reprezinta explicatia pentru natalitatea ridicata in mediul rural, desi marile orase polarizeaza un numar mare de adulti si tineri. Alte justificari sunt emanciparea femeii si participarea crescanda a acesteia la activitati economice in afara gospodariei, cresterea duratei si nivelului educatiei, aparitia mijloacelor contraceptive moderne.
Datele statistice reliefeaza caracterul predominant agricol al judetului Vaslui, avand in vedere suprafata agricola, care reprezinta 75% din suprafata totala a judetului. O alta caracteristica a judetului o reprezinta concentrarea activitatii industriale in localitatile urbane ale judetului (98%), locuitorii satelor castigandu-si existenta aproape in exclusivitate din agricultura, sectorul primar fiind dominant.
Dominat de capitala sa, judetul Iasi are un caracter economic mai complex. Agricultura se practica intensiv in regiunile rurale.
Asadar asezarile cu functionalitate agricola inregistreaza numarul cel mai ridicat de copii pe familie, datorita conditiilor mai usoare de crestere a copiilor, prezenta propriei productii agricole, suprafata relativ mare.
De asemenea, la nivelul paturilor sociale cu venituri reduse, specifice acestei judetului Vaslui, zona slab dezvoltata, natalitatea este marcata de nivelul de trai scazut al populatiei, ridicand-o peste media nationala. Familiile modeste considera copiii ca o sursa de venituri (prin ajutoarele acordate de stat - alocattii s.a.).
Situatia economica si sociala precara din judetul Vaslui impinge populatia adulta sa migreze spre judetele vecine, mai prospere, influentand caracteristica pozitiva a bilantului natural.


Fisiere in arhiva (1):

  • Macrojudetul Iasi-Vaslui - Analiza Demografica si Economica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!