Mineralogie

Cuprins proiect Cum descarc?

CUPRINS 2
I. Introducere 3
II. Continut 4
1. TALC- Mg3Si4O10 (OH)2 =Silicat de magneziu 4
2. GIPS-CaSO4- 2H20 = Sulfat de calciu 5
3. CALCIT - CaCO3 = Carbonat de calciu 6
4. FLUORINA - CaF2 = Florura de calciu 7
5. APATIT- Ca5(PO4)3(F,OH,Cl) = Fosfat tricalcic 9
6. ORTOZA - KAlSi3O8 = Silicat de aluminiu si potasiu. 10
7. CUART- SiO2 = Bioxid de siliciu 11
8. TOPAZ - Al2SiO4(OH,F)2 = Silicat de aluminiu 13
9. CORINDON- Al2O3 = Oxid de aluminiu 14
10. Diamant 15
III. TAJ-MAHAL 17
IV. Bibliografie 26


Extras din proiect Cum descarc?

I. Introducere
Mineralogia este o disciplina a geologiei al carei obiect de studiu il constituie mineralele, considerate din toate punctele de vedere specifice: compozitie chimica, structura, proprietati fizice, clasificare, geneza, ocurenta, utilizari, precum si metode si tehnici de identificare.
Mineralele sunt, din punct de vedere chimic, substante naturale solide, mai rar fluide, alcatuite din unul sau mai multe elemente chimice. Sunt rare cazurile in care un mineral poate fi considerat "un mediu omogen".
Din punct de vedere mineralogic-petrografic mineralele sunt definite ca parti componente ale rocilor si minereurilor, care se deosebesc intre ele prin compozitie chimica si proprietati fizice. Cu alte cuvinte, mineralele reprezinta materialul elementar dar esential, din care sunt alcatuite rocile si minereurile scoartei terestre si ale unor corpuri extraterestre pe care omul le-a studiat si le-a analizat practic (meteoritii si luna). De regula, ele au origine anorganica, dar aceasta nu este caracteristica tuturor mineralelor; exista minerale care sunt generate biologic.
Mineralele obtinute sintetic de om pe cale organica sau anorganica nu sunt considerate minerale. Totusi, daca aceste mineralesunt intalnite si in natura, atunci ele sunt cuprinse in grupa mineralelor si li se da un nume, de regula acelasi cu al mineralelor naturale similare.
Un mineral este caracterizat prin proprietati fizice omogene; un fragment detasat dintr-un minearl va avea aceleasi proprietati fizice cu mineralul din care a fost detasat. Totusi aceste proprietati pot varia dupa o directie in cristal.
Fiecare mineral are o compozitie chimica caracteristica ce poate varia in interior in anumite limite, dar ea ramane totdeauna precis si clar definita.
Geneza mineralelor.Mineralele iau nastere prin: a. cristalizarea topiturilor magmatice (cuartul, feldspatii, amfibolii, piroxenii etc); sublimarea produselorgazoase (sulful); b. recristalizarea din solutiile apoase concentrate (sarea gema, gipsul etc); c. recristalizarea mineralelor preexistente sub actiunea factorilor metamorfici ( staurolitul, distenul granatii etc); d. procese de alterare sub actiunea agentilor externi: apa, aer etc.
Dupa timpul in care s-au format se disting minerale primare care au luat nastere in timpul formarii rocilor respective (mineralele rocilor magmatice si metamorfice) si minerale secundare care s-au format pe seama celor primare. Dupa participarea procentuala la alcatuirea rocilor se disting: minerale principale predominate in alcatuirea rocilor (cuartul, feldspatii, micele etc) si minerale accesorii care se intalnesc mai rar (zircon, turmalina, rutil, zoizit etc).
In conditiile cristalizarii magmatice, lente a rocilor, mineralele principale ce se formeaza sunt silicatii (piroxeni, mice, olvine, feldspati); silicea (cuartul); sulfurile (pirita, pirotina); fosfatii (apatit); oxizii (magnetit, cromit); unele elemente native (platina, diamant).
In prezent, exista aproximativ 4000 de minerale, recunoscute ca specie, insa numarul varietatilor acestora este cu mult mai ridicat. Numarul mineralelor cunoscute se modifica in mod continuu, pe de oparte datorita mineralelor nou descoperite, omologate in urma acceptarii lor ca specie, iar pe de alta parte, datorita excluderii constatnte a unor denumirimai vechi, care fie constituie varietati compozitionale saustructurale ale aceluiasi mineral,fie reprezinta termeni finali ai unor serii izomorfe redefinite, fie sunt pur si simpludenumiri sinonime.
II. Continut
1. TALC- Mg3Si4O10 (OH)2 =Silicat de magneziu
Sistem de cristalizare: monoclinic.
Forma/Habitus: agregate foioase, solzoase, lamelare, fibroase; mase compacte; rareori, cristale individuale.
Culoare: alb, incolor, cenusiu, verzui, brun. Urma: alba.
Luciu: pamantos; gras;
Transparenta: opac; translucid in agregate subtiri.
Clivaj: perfect; Spartura: neregulata.
Duritate:1- etalon de duritate 1 pe scara Mohs.
Greutate specifica: 2,8 g/cm?
Caracteristici: structura tristraficata, de tip 2:1, cu strat brucitic (triocaiedric); tuseu gras; prezinta luminescenta de tipul fluorescentei in UV; foitele generate de plantele de clivaj sunt flexibile, dar nu elastice;varietatea de talc masiv, compact si cu puritate inalta se numeste steatit.
Geneza:primara: (- ) metamorfica regionala; (- - ) metamorfica hidrotermala, prin metamorfismul silicatilor de Mg; secundara: (?) prin alterarea unor silicati de Mg (olivina, piroxeni).
Istoric si generalitati: Talcul este cunoscut din antichitate, fiind utilizat in pofida duritatii sale scazute pentru sculptura, ornamentatie, ustensile. Mai recent, populatia inuita din nordul Canadei utilizeaza talcul compact, numit si "piatra de sapun" pentru sculptarea figurinelor zoomorfe. In afara producerii pudrei de talc si a altor utilizari in produse cosmetice si farmaceutice, utilizarile moderne ale talcului sunt multiple, acesta dovedindu-se a fi un mineral foarteimportant din punct de vedere industrial: constituie un eficient izolator electric, termic si chimic; este utilizat ca filler in cauciucuri, mase plastice, vopsele, lubrifianti, ceramica, hartie, insecticide etc.
Ocurente: in lume: extrem de raspandit: Mtii Appalachi, California, Texas (SUA); Germania; Italia; Austria; Transvaal ( Africa de Sud); Clibberswick-Ile. Shetland, Scotia; in Romania: Borsec (jud. Harghita), Teregova, Marga, Rusca Montana, Oravita, Ciclova Romana (jud. Caras-Severin).
2. GIPS-CaSO4- 2H20 = Sulfat de calciu
Sistem de cristalizare: monolcinic.
Forma/Habitus: cristale tabulare, lamelare, striate vertical; agregate fin granulare compacte, fibroase; agregate in rozeta.
Culoare: incolor, alb, galbui, cenusiu, ocru,brun. Urma: alba.
Luciu: sticlos, sidefos. 
Transparenta: transparent, translucid.
Clivaj: perfect. Spartura: fibroasa, concidala.
Duritate: 2- etalon de duritate 2 pe scara Mosh.
Greutate: 2,3 g/cm3
Geneza: primara: sedimentara, de precipitatie chimica, in bazine marinesi lacustre; hidrotermala.


Fisiere in arhiva (1):

 • Mineralogie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Androne Delia Anne-Marie, 2008, Geologie Generala;
- Matei L., 1960, Minerale si roci argiloase
- Parvu G., 1983, Minerale si roci
- Ticleanu N., 2008, Geologie Generala;
- http://travel.descopera.ro/8074068-Taj-Mahal-Bijuteria-artei-mogule
- http://www.cunoastelumea.ro/stiati-ca-in-india-exista-doua-si-nu-un-singur-taj-mahal-care-sunt-diferentele-dintre-cele-doua-constructii-umitoare/
- http://dindragoste.unica.ro/arta/taj-mahal.php
- http://enciclopedia-curiozitatilor.blogspot.ro/2011/04/taj-mahal-templul-iubirii.html
- https://www.constructii-neamt.ro/constructii-monumentale/ansamblul-taj-mahal-agra-india///www.travelers-way.com/mausoleul-taj-mahal.html
- https://www.constructii-neamt.ro/constructii-monumentale/ansamblul-taj-mahal-agra-india/
- https://www.google.ro/search?biw=1366&bih=672&tbm=isch&sa=1&ei=YiPaWtndIZKSkwXP6r3wBA&q=taj+mahal+&oq=taj+mahal+&gs_l=psy-ab.3..0l10.364020.364020.0.365864.1.1.0.0.0.0.213.213.2-1.1.0 0...1c.1.64.psy-ab..0.1.210 0.pB_wKZ5ecck#imgrc=K3eIwTUSAE2X6M:


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!