Monografia Climatica a Orasului Braila

Extras din proiect Cum descarc?

a)Introducere 
Am optat pentru alegerea orasului Braila in realizarea monografiei climatice din motive pur subiective; aceasta deoarece Braila este orasul meu natal de care sunt oarecum legata. 
Monografia climatica a Brailei a necesitat pe langa cautarea unei bibliografii corespunzatoare, o expeditie pe teren in vederea procurarii datelor necesare de la statia meteorologica Braila precum si observarea surselor de poluare a atmosferei. Din pacate nu am reusit sa obtin nici macar o informatie de la statia meteorologica datorita politicii ANM de a nu furniza date considerandu-le secrete; astfel, datele prezente in lucrare sunt preluate din Anuarele Meteorologice, gasite in sala de periodice a Facultatii de Geografie, pe o perioada de 10 ani ( 1963 pana in 1972).
Pentru cunoasterea caracteristicilor climatului orasului Braila am analizat valorile perimetrilor de baza : radiatia solara, regimul temeperaturii aerului, fenomenul de inghet, precipitatiile, umezeala aerului, vantul, nebulozitatea atmosferica si alte fenomene meteorologice , dar si factorii dinamici, fizico-geografici si antropici care influenteaza intr-o masura mai mare sau mai mica acesti perimetrii.
Pe baza acestor valorilor, gasite si apoi prelucarate, am realizat graficul temperturii aerului, climograma Walter-Lieth, climogarma Ch.Peguy, graficul frecventei nebulozitatii, roza frecventei si vitezei vantului, garficul fractiei de insolatie si histograma temperaturii aerului.
In referat am inclus si o serie de imagini ce infatiseaza diverse elemente legate de tema proiectului, si anume: o imagine cu Dunarea la Braila, diferite genuri de nori, precum si harti privind circulatia generala a atmosferei, repartitia cantitatilor medii anuale de precipitatii pe teritoriul Romaniei , viteza medie a vantului pe teritoriul Romaniei, concentratiile de poluant prognozate pentru un accident simulat la Cernavoda si harta judetului Braila.
Braila este orasul situat in partea de est-sud-est a Romaniei, in imediata vecinatate a Dunarii , aproximativ la intersectia paralelei de 45o25' latitudine nordica cu meridianul de 27o54' longitudine estica, intr-o zona complexa de contact intre unitati fizico-geografice variate: Lunca Dunarii, Campia Brailei si Campia Siretului Inferior. Din punct de vedere al climei, Braila se afla in plina zona temperat continentala, in tinutul climei de campie, la contactul cu clima de lunca Dunare-Siret-Prut.
Cercetari asupra fenomenelor meteorologice in judet au inceput in 1879, principalele statii meteorologice fiind la : Braila, Ion Sion, Faurei, Viziru.
Fig. 1- Harta judetului Braila 
b)Factori genetici ai climei
Cap. I Factorii radiativi
Din energia emisa de Soare in spatial cosmic, Pmantul primeste a doua miliarda parte din aceasta. Cu o valoare medie de 2,4x 1018 cal/cm2 min, radiatia solara inregistreaza o fluctuatie anuala de la +3,4% in ianuarie (la periheliu), pana la -3,5% in iulie (la afeliu).
1.1 Radiatia solara directa
Radiatia solara directa este definita ca fiind cantitatea de caldura, exprimata in calorii, pe care o suprafata de 1 cm2, dispusa perpendicular pe directia razelor solare, o primeste in timp de 1 minut. Aceasta depinde de unghiul de inaltime al Soarelui, de opacitatea atmosferei si de unghiul sub care este receptionata. 
Pe suprafata orizontala, in sudul tarii , vara, in iulie, se receptioneaza in medie 0,7cal/cm2 min, iar iarna , in decembrie, la ora 12 , suprafata orizontala primeste doar 15% din potentialul inregistrat in sectiune perpendiculara.
Datorita procesului complex al extintiei, radiatia solara pierde in drumul ei catre suprafata terestra, circa 40% din energia avuta la limita superioara a atmosferei. Marimea pierderilor depinde in principal de lungimea drumului strabatut si de gradul de impurificare a atmosferei.Cantitatea mare de impuritati din aerul oraselor determina o atenuare accentuata a intensitatii radiatiei solare.
In mersul ei anual, radiatia solara directa este mai puternic slabita iarna, cand inaltimea Soarelui deasupra orizontului este mai mica si concentratia impuritatilor mai mare. Aceleasi cauze determina in mersul zilnic o mai mare slabire a radiatiei in orele de dimineata si de seara.
Diferentele de intensitate a radiatiei solare directe intre oras si localitatile rurale depind in mare masura si de miscarile aerului. Pe timp calm ori cu vant slab, care nu impiedica formarea si stagnarea calotei de pacla sau a cetii deasupra orasului, apar deosebirile cele mai mari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Monografia Climatica a Orasului Braila.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!