Municipiul Campulung Muscel - Studiu de Geografie Umana

Cuprins proiect Cum descarc?

1. INTRODUCERE
2. ASEZAREA GEOGRAFICA
3. CADRUL NATURAL
4. ELEMENTE ISTORICO-GEOGRAFICE
5. POPULATIA
6. ECONOMIA ORASULUI CAMPULUNG MUSCEL
7. STRUCTURA SI INFRASTRUCTURA URBANA
8. ANALIZA SWOT A ORASULUI CAMPULUNG MUSCEL
9. BIBLIOGRAFIE


Extras din proiect Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Fiind cel mai vechi oras dintre Carpati si Dunare si unul dintre cele mai vechi centre urbane din intreg spatiul romanesc, Campulungul a jucat un rol insemnat din punct de vedere politic, religios, administrativ si economic inca din Evul Mediu. Acesta este, cu siguranta, unul dintre motivele pentru care, pornind de la cronicarii romani ai veacului al XVII-lea si ajungand la personalitati importante ale epocii contemporane, nu exista istoric al formarii Tarii Romanesti care sa nu aminteasca frumosul oras de la poalele masivului Papusa.
Cu toate ca evolutia sinuoasa a orasului comporta unele similitudini cu cea a altor centre urbane extracarpatice, statutul sau special, de oras cu largi privilegii de autoadministrare, pana spre sfarsitul epocii medievale, la care se adauga minunata sa asezare geografica, reprezinta faptele esentiale care transforma mica asezare de sub munti intr-una cu desavarsire inconfundabila.
2. ASEZAREA GEOGRAFICA
Pozitia geografica
Pozitia geografica a Campulungului favoriza stabilirea usoara a unor relatii cu statul maghiar, existau posibilitati de aparare in fata jafurilor tataresti, iar muntii ofereau posibilitati de adapost si aparare.
In prezent orasul are legaturi rutiere moderne cu Pitestiul (52km), Curtea de Arges (48 km),Brasov (87 km), Targoviste (73 km).Are legaturi feroviare cu Bucurestiul (155 km) si Craiova prin statia CFR Golesti.
Din punct de vedere al pozitiei matematice, Campulungul se situeaza la 45?15' latitudine Nordica si 25?39' longitudine Estica, alt.578 m.
Fig.1. Pozitia in cadrul judetului
Localizarea geografica
Municipiul Campulung este situat in Nordul Judetului Arges, la poalele Masivului muntos Iezer-Papusa, in Depresiunea Campulung, fiind strabatut de la nord la sud de Raul Targului.Orasul s-a dezvoltat de-a lungul mileniilor pe teresele inferioare ale acestui rau.
Orasul are altitudinea de 578 m in partea de sud si 610 m in partea de nord, fiind inconjurat de dealuri inalte:Matau (1019 m),Cetatuia (873 m), Hodor (868 m) si Flamanda (714 m).Spre vest este marginit de Platoul Grui si Dealul Ciocanu (855 m) care protejeaza depresiunea de vinturile dominante din aceasta parte; in nord se afla Dealul Magura (894 m), muntii Iezer (2462 m) si Papusa (2361 m), iar la nord -est se afla Mateiasul (1239 m).Localitatea se invecineaza cu,comuna Leresti(localitate turistica), la est comuna Mioarele, fiind strajuita de cel mai inalt deal subcarpatic (Matau 1019 m), iar la vest comuna Albestii-de-Muscel, renumita prin cariera de piatra de constructii.
Din punct de vedere geografic, teritoriul pe care s-a dezvoltat orasul reprezinta trei mari avantaje:vecinatatea Culuarului Rucar- Bran , conditiile de macroclimat ale depresiunii si amplasamentului pe limita dintre zona de munte si cea de deal, beneficiind si de un relief care a favorizat schimburile economice si culturale.In asemenea conditii , vegetatia bogata si aerul curat au fost favorabile asezarii umane aici.In acest teritoriu se intesecteza doua drumuri importante ale tarii:
-drumul ce leaga Transilvania de Dunare si trece prin Brasov si Pitesti;
-drumul subcarpatic ce leaga Severinul de Braila trecand prin Curtea de Arges si Targoviste.
Asezarea orasului a influentat dezvoltarea acestuia si a contribuit la amplificarea unora dintre functiile sale cum ar fi cea politico- administrativa, cea comerciala si cea culturala.Suprafata teritorial-administrativa este de 35,59 km2.
Numarul relativ ridicat de locuitori alaturi de tenacitatea cu care se pastreaza legaturile traditionale intre Campulung si satele muscelene sunt factori ce trebuie luati in considerare in studiul genezei orasului ca asezare oraseneasca.Ele ofera o pozitie deosebit de favorabila pentru schimburile de produse, datorita acestui fapt mentinandu-se si reteaua de drumuri care leaga satele de oras. 
Apa care strabate orasul are un nume ce se refera la activitatile comerciale ale localitatii: Raul Targului. Activitatea comerciala din trecut era avantajata de vecinatatea culuarului Rucar-Bran


Fisiere in arhiva (1):

  • Municipiul Campulung Muscel - Studiu de Geografie Umana.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Baciu D., (1980), Lumini Muscelene, Editura Sport-Turism, Bucuresti
2. Barco A., Nedelcu E. (1974), Judetul Arges, Editura Academiei, Bucuresti
3. Buga Dr.(1967) , Populatia oraselor Munteniei si Olteniei in ultima suta de ani, Revista Statistica , XVI , II
4. Constantin N. Ciotei, Gheorghe Parnuta, Ion Popescu-Argesel, Monografia municipiului Campulung Muscel, Ed. Expert, 2005
5. Cucu v., (1970), Orasele Romaniei, Editura Stiintifica, Bucuresti
6. Ghinoiu I. (1978) , ,,Depresiunea Campulung Muscel". Studiu de etnografie, Bucuresti
7. Martzu F.,(1982), ,,Despre Campulungul Medieval", Campulung
8. Neamu Gh., (1986), Observatii climatice si topoclimatice in Bazinul Vaii Muscelului, Institutul de Geografie, Bucuresti
9. Parnuta Gh., (1973) , Consideratii geomorfologice asupra Depresiunii Campulung-Muscel, Com.Geogr.SSNG,VII, Bucuresti
10. Rautescu I., (1943), Campulung Muscel.Monografie istorica, Campulung


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!