Muntii Apuseni

Extras din proiect Cum descarc?

Muntii Apuseni au urmatoarele limite:la sud Culoarul Muresului, la est depresiunea colinara a Transilvaniei, la vest Dealurile de Vest, iar la nord Valea Somesului, contactul cu Dealurile Salajului si Crasnei si in continuare, Valea Barcaului. 
Muntii Apuseni sunt munti tineri, de incretire, formati in orogeneza alpino-carpato-himalayana. Sunt compusi in general dintr-un mozaic de roci, predominant calcare, de aceea se explica numarul foarte mare de pesteri existente in zona. 
Relieful este unul carstic, bine dezvoltat, alcatuit din pesteri (Pestera Ursilor, Pestera Meziad), chei (Cheile Turzii), defilee (Defileul Muresului). Altitudinile nu depasesc 2.000 m, cu maxime de 1.849 m, la Varful Cucurbata Mare, 1.836 m Varful Vladeasa, respectiv 1.826 Muntele Mare. In medie altitudinile oscileaza in jurul a 1.000 de metri. Masivele muntoase pornesc radiar, din centru si intra in contact direct cu Campia de Vest, prin depresiunile "golf": Zarand, Beius, Vad Borod, bine populate, asezarile urcand pana la 1600 m. Principalele cai de traversare a Apusenilor sunt Pasul Valisoara Vantului, Pasul Vartop si Pasul vanturilor. 
Relieful muntilor Apuseni se inscrie ca avand cel mai variat potential turistic, prezentand interes prin valoarea sa peisagistica, cat si prin posibilitatile de acces, de desfasurare a activitatilor turistice si de amenajare pentru turism.Muntii Apuseni isi impun frumusetea cadrului natural luat in ansamblu, remarcabil pentru frumusetea peisajelor sale.
Sub acest aspect, cea mai interesanta este zona carstica a Muntilor Bihor care prezinta cea mai spectaculoasa, interesanta si originala zona carstica din tara noastra, similara sau superioara unor zone carstice consacrate din Europa.Ea intruneste cele mai reprezentative formatiuni carstice de suprafata (doline, vai carstice, izbucuri, ponoare, sorburi etc.) si de adancime (pesteri, avene), unele din ele comparabile cu formatiuni similare din alte parti ale lumii, multe dintre aceste formatiuni reprezentand de altfel, obiectivele turistice majore ale Muntilor Apuseni, printre ele evidentiindu-se:- chei pitoresti si impresionante, sunt cele de pe Valea Garda Seaca (cheile Garda Seaca, Cerbului; Tauzului, Brusturului, Sohodolului, Gardisoara), de la Coiba Mica, pe valea Ordancusa, valea Ariesului Mare (cheile Mandrutului), Albacului, sau de la Zugai si Valea Stearpa;- pesteri de marimi diferite, cu formatiuni spectaculoase sau elemente de interes stiintific printre care: pesterile Ghetarul Scarisoara si Vartop, pesterile de pe Valea Garda Seaca sau din apropierea ei, Coiba Mare, Coliba Ghitului, Sura, Pestera cu Apa de la Fata Balacenii, izbucul Sura Apei, pe Valea Ordancusa (pe Zgurasti) Pestera lui Ionele, Pestera Ursilor etc;- izbucuri pe valea Garda Seaca (izbucul Tauzului, Coliba Ghiobului, Gura Apei);- cascade , pe valea Gardisoara si Ariesul Mic (cascada Varciog);- ponoare, doline, in imprejurimile catunelor Ghetari si Ocoale, si pe platoul carstic Scarisoara.


Fisiere in arhiva (1):

  • Muntii Apuseni.ppt

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!