Muntii Bucegi

Extras din proiect Cum descarc?

Romanie dispune de toate conditiile naturale pentru a deveni una din cele mai importante destinatii turistice europene. In cadrul potentialului turistic al Romaniei, zona montana se distinge de celelalte zone turistice prin complexitatea si varietatea atractiilor sale: peisaje deosebit de pitoresti, multitudinea de forme de turism ce pot fi practicate etc. 
In Romania, zona montana este reprezentata de Muntii Carpati. Acestia, atat prin desfasurarea lor , cat si prin pozitia centrala, se impun ca o componenta de baza in structura geografica si peisagistica a Romaniei. Cu aceeasi importanta se inscriu si in activitea de turism prin bogatia si valoare potentialului lor turistic. 
Prin marea varietate a peisajelor, Muntii Carpati sunt mult mai interesanti decat celelalte forme de relief din Romania. Strabatandu-i, peisaje fascinante si salbatice te inconjoara la tot pasul. In plus, o mare parte dintre culmile lor pot fi parcurse atat in lungile si insoritele zile de vara, cat si in asprele zile ale iernii. In multimea de trasee, un loc aparte il ocupa monumentele naturale, care surprind si incanta deopotriva. Aproape fiecare masiv montan contine asemenea comori, care sporesc maretia si salbaticia peisajelor.
In cadrul Muntilor Carpati se remarca o mare diferentiere intre masivele montane, dupa valoarea si complexitatea de potential sau preponderenta unor anumite componente, care dau nota turismului montan. Fiecare dintre cele trei grupe montane se caracterizeaza printr-o serie de aspecte specifice. Cele trei mari unitati carpatice aflate pe teritoriul Romaniei sunt: Carpatii Orientali (Rasariteni), Carpatii Meridionali, Carpatii Occidentali.
Astfel, Carpatii Orientali dispun de un potential balnear deosebit, de aspecte peisagistice date de varietatea de relief, cursuri si oglinzi de apa, Paduri de conifere deosebit de frumoase, domeniu schiabil, conditii propice practicarii sporturilor de iarna, cat si de un bogat fond istoric.
In ceea ce priveste Grupa Carpatilor Meridionali, acestia se remarca prin varietatea peisagistica, prin peisaje alpin-glaciare si calcaroase si prin multiplele lacuri glaciare, iar Carpatii Occidentali sunt caracterizati prin diversitatea formelor de relief, generate de relieful carstic, si prin varietatea peisagistica. 
Potentialul natural al Carpatilor este dublat de o serie de obiective antropice extrem de valoroase: Depresiunea Maramures ( Portile maramuresene, manastiri cu silueta zvelta si inalta, Cimitirul Vesel de la Sapanta), Bucovina (manastiri cu fresca extrioara), ruinele cetatilor dacice :Sarmisegetuza, Regia, Costesti, Blidaru, Ulpia Traiana Sarmisegetusa, ruinele cetatilor Poenari, Cetatuia, castele: Bran, Peles, Pelisor; manastiri; Turnu, Cozia, Lainici, Arnota, Bistrita (Carpatii Meridionali) etc. 
Prezenta unor rezervatii naturale sporeste atractivitatea peosajelor, ca de exemplu Parcul National Retezat, Cetatile Ponorului, Complexul carstic de la Sarisoara, Muntele Domogled, fenomenul geologic Detunatele s.a.
O entitate aparte in cadrul Carpatilor Romanesti o reprezinta Muntii Bucegi. Considerati leagnul turismului montan romanesc datorita pozitiei si frumusetii peisajelor, atractiile turistice naturale, domeniul schiabil, amenajarile tehnice, accesibilitatea usoara, precum si multitudinea de forme de turism ce pot fi practicate, reprezinta una dintre destinatiile preferate ale turistilor.
Calitatea peisajului din Masivul Bucegi constituie o componenta de baza a activitatii turistice a carui valorificare cunoaste o continua evolutie. In Bucegi se afla cele mai vechi cabane din Muntii Carpati la altitudin mari, o bogata retea de transport pe cablu, sosele modernizate, trasee turistice si trasee de alpinism. Platoul Bucegilor si Abruptul Prahovean constituie o zona de turism permanent, cu solicitari maxime in sezonul de iarna, iar Valea Ialomitei – o adevarata axa turistica a masivului, care concentreaza reteaua de sosele, de marcaje si de cabane din aceasta zona. 
“Cetatea de piatra” a Bucegilor constituie un masiv rigid si semet, atractiv si impunator care imbina in mod armonios cele mai variate aspecte carpatice. Pe o suprafata restransa, natura a consemnat de-a lungul timpului urmele agentilor care au conlucrat sub cele mai diverse forme. In aceasta rezida explicare podurilor inalte, etajate la diferite altitudini, vaile adanci – cheile- sau cele largi care inscriu in tiparele lor forma literei U, ciupercile de piatra presarate pe suprafetele inalte expuse tariei vantului sau barnele care tives abrupturile; ele sunt numai cateva din aspectele cele mai caracteristice ale Masivului Bucegi.
Forma generala a acestei maiestuoase “cetati de piatra” desemneaza o potcoava care domina cu 500 pana la peste 1200 m regiunile limitrofe, individualizandu-se astfel in cadrul Carpatilor.
Masivul Bucegi delimitat de abrupturi intocmai contraforturilor unei cetati, cu zidurile puternic scrijelate, are in est valea ingusta a Prahovei care-I separa culmile mai tesite si bine impadurite ale Muntilor Garbovei.
In nord-est contactul fata de compartimentul coborat al Clabucetelor este marcat de o linie si anume, Valea Cerbului, pana la confluenta cu Valea Seaca si in continuare pana la Pichetul Rosu. Limita nordica este sinuoasa, ea urmarind Valea Glajariei si pintenii prelungi care o despart fata de culoarul Ghimbavului. In vest, abruptul calcaros delimiteaza Net Bucegii fata de culoarul Rucar-Bran, iar Valea Brateiului ii separa de Leaota. Spre sud, din Valea Ialomitei de la Pietrosita, Bucegii intra mai intai in contact direct cu Subcarpatii si apoi cu Masivul Gurguiatul.
Principalele obiective turistice in Bucegi sunt: statiunile Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal, Platoul Bucegilor, Stancile cu forme bizarre (Babele, Sfinxul), Vf. Omu, Valea Prahovei, Valea Ialomitei, Vaile: Alba, Galbenele, Gaura, Horoabei, Jepii mari/Mici, Morarului, Poarta, Seaca, Cerbului, Varful cu Dor, Cascade: Urlatoarea, Moara Dracului, Caraiman, Cheile Orzei, Tatarului, Zanoagei, Lacurile Bolboci, Scropoasa, Tiganesti, Pesterile Ialomicioara, Ursului, lui Bogdan, Creasta Balaurului, Crucea Eroilor, Schitul Pestera. Pe langa acestea se adauga mai multe rezervatii.
Clima
Clima se caracterizeaza prin temperature medii de 2 – 6 grade Celsius si de 0 – 2 grade Celsius la peste 1800 m altitudine, precipitatii abundente de 800-1200 mm/an si vanturi puternice.In Bucegi se intalneste climatul alpin cu temperaturi medii anuale sub 2 grade Celsius, precipitatii putine si vanturi foarte puternice.
Modificarea conditiilor atmosferice de la o zi la alta este, uneori, spectaculoasa, cand in plina vara -din cauza invaziilor de aer rece- pot aparea zile cu viscol si ninsoare, sau , in plina iarna, zile calme,cu temperature ridicate din cauza inversiunilor de temperature, cand pe platoul Bucegi temperaturile pot fi cu 10-15 grade Celsius mai ridicate decat in valea Prahovei sau cea a Ialomitei. Precipitatiile -sub forma de zapada sau ploaie- pot cadea in orice anotimp al anului, dar cu fracvente diferite.


Fisiere în arhivă (1):

  • Muntii Bucegi.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!