Munții metaliferi

Extras din proiect

1.Fondul morfoturistic
ALMASU MARE
Comuna Almasu Mare este situata la periferia sudica a Muntilor Apuseni, in subunitatea Muntilor Metaliferi, invecinandu-se cu orasul Zlatna, din judetul Alba si orasul Geoagiu, comunele Balsa si Buces, din judetul Hunedoara. 
Cheia Glodului este rezervatia naturala, aici putem vizita legendarele pesteri cum ar fi: Pestera Zidita, Pestera Fecioarelor, Pestera cu doua guri, iar la Ruptura, intr-un peisaj admirabil, avem urmele vechilor asezaminte monahale (Schitul din Cheia Glodului), iar de la stramtura, tinand firul apei pe o poteca destul de anevoiaosa, dupa ce parcurgem cca. 500 - 600 , in partea dreapta intalnim "Izvorul Tamaduitor".Relieful - Cheile Glodului sunt adancite intr-un platou calcaros, ce corespunde unei suprafete de netezire specifice M-tilor Metaliferi, aflata la 650-700 m, numita Fenes Deva. Deasupra ei se inalta cu cativa metri (pana la 100 m), o serie de maguri tesite Magura Glodului (768 m), Magura Ardeului (770 m), Pleasa Ardeului (855 m), Dumbravita (730 m). Pe aceasta suprafata apar numeroase forme carstice (doline, vai carstice etc. ). Abrupturile calcaroase ale cheilor sunt, in general, in trepte si prezinta tancuri, creste secundare si abrupturi transversale in lungul ogaselor care le fragmenteaza. In cuprinsul cheilor se gasesc trei pesteri: Pestera Zidita (a nu se confunda cu cea din Cheile Madei), Pestera Feciorilor si Pestera cu doua guri
Cheile Cibului este atestat documentar in anul 1733, este asezat in partea sudica a comunei, traversat de Valea Geoagiului. Aici putem vizita: Pestera cu trei guri, Pestera Bisericuta, Pestera fara fund, Gaura Mandrii.In aceste minunate meleaguri vizitatorul isi poate gasi loc de odihna, recreere si intarire spirituala. Relieful - dominant este cel modelat in calcare. Cheile cu o lungime de 1, 4 km sunt situate in estul Plesei Ardeului. Creste zimtate, ace, abrupturi surplombate ciuruite de guri de pestera,hornuri,rauri de pietre,mase de grohotisuri alcatuiesc un relief calcaros si carstic demn de a fi cercetat si protejat. Pe ansamblul lor cheile au forma unor palnii cu deschiderea spre aval. Abrupturilor dinspre Piatra Ceretului, Piatra Mica si Vanatarea (de pe dreapta vaii) li se adauga cele de sub Dealul (Piatra) Corbului si Cepturarul (pe stanga vaii). Baza abrupturilor este inecata in masa unor grohotisuri dispuse asemeni unor terase. In albie sunt prezente rupturi de panta de genereaza cascade si repezisuri. Formele de amanunt cuprind lapiezuri, nise, polite structurale etc. 
BAIA DE ARIES
Orasul Baia de Arieş este situat in judetul Alba, la poalele Muntelui Mare. Localitatea are in prezent aproximativ 4900 de locuitori, a fost declarata oras in anul 1997 si are in subordine administrativa 5 localitati.Localitatea Baia de Aries este un vechi centru minier, fiind un important centru de exploatare a aurului inca din perioada stapanirii romane. Orasul Baia de Aries se gaseste intr-o zona predominant muntoasa si prezinta o mare varietate de peisaje, de formatiuni geologice, de resurse naturale cu multiple posibilitati economice, cu versanti abrupti, vai adanci si suprafete usor ondulate.In centrul orasului dealurile au inclinatie domoala pe directia sud-nord, ceea ce a inlesnit constructia de case de sute de ani.
BUCIUM
Comuna Bucium este situată în partea central-vestică a judeţului Alba.Amplasată în bazinul hidrografic superior al văii Abrudelului, delimitată după cum urmează:în sud - comuna Zlatna,în sud-vest - comuna Ciuruleasa,în vest - comuna Roşia Montană şi oraşul Abrud,în nord - comuna Lupşa,în est - comuna Mogoş.
Peisajul natural al comunei este dominat de prezenţa pădurilor şi păşunilor, dar şi a unor forme de relief vulcanic, care au fost erodate de agenţi externi, ajungând la forma actuală.Cele două Detunate sunt o consecinţă a eroziunii factorilor externi, rocile fiabile au fost erodate, rămânând în peisaj cele două stânci: Detunata Goală şi Detunata Flocoasa


Fisiere în arhivă (1):

  • Muntii Metaliferi.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!