Olanda, Belgia și Luxemburg

Cuprins proiect Cum descarc?

Benelux ... 3
1. Olanda 3 
2. Belgia .. 5 
3. Luxemburg . 6 
Concluzie 7 
Bibliografie . 7


Extras din proiect Cum descarc?

Benelux cuprinde trei state, Belgia (Be-), Olanda sau Netherlands (-ne-) si Luxemburg (-lux). ,,Inca din 1921 s-a stabilit uniunea belgo-luxemburgheza, iar in 1944 a fost semnata conventia vamala dintre ele care a intrat in vigoare in 1948" urmand ca in 1958 sa se semneze la Haga actul unei unuiunii economice dintre aceste tarii (Giurcaneanu 1983). Astazi, la fel ca si in trecut functia acesteia este una economica, doar ca in prezent este mai diversificata.
Aceste date au fost luate ca o mica introducere in ceea ce va urma a fi o prezentare a celor trei tari din Europa dupa cum urmeaza:
Fig.1.Benelux-harta(http://www.bni.eu/benelux/) Fig.2.Benelux (https://en.wikivoyage.org/wiki/Benelux)
1. Olanda
Este pozitionata in Europa de Vest si are ca vecini in sud: Belgia, Este: Germania, in Nord si Vest: Marea Nordului.
In Olanda predomina relieful de campie, cu un specific olandez, adica altitudinea. Campia este joasa, cu un nivel sub al marii, in unele zone, dar si cu altitudini mai mari de 50-100m. De asemenea se pot observa urme ale glaciatiunii cuaternare evidente in morenele din Veluwe si Twente (Caloianu et al. 1982).
Ce este o morena? Conform DEX-ului acest cuvant vine din franceza ,,moraine" si reprezinta o ,,gramada de pietris, nisip, sfaramaturi de stanci si argila, transportata de ghetari in alunecarea lor sau depusa de ghetari disparuti ("Dex Online," n.d.)".
Fig.3. Localizarea Olandei (http://www.scientia.ro) Fot.1. Steagul Olandei (https://ro.wikipedia.org)
Cea mai mare morena din Olanda este localizata la Veluwe, unde este si un parc ce prezinta padurii, nisipuri si campuri (Parcul National Hoge Veluwe).
Olanda fiind o tara cu 30% teren aflat sub nivelul mari este foarte cunoscuta pentru poldere. Tot in DEX intalniti ca un polder este un ,,nume dat in Olanda unei portiuni joase de uscat smulsa marii sau unui lac maritim prin indiguire si drenare ("Dex Online," n.d.)". ,,Olanda este strabatuta de o serie de ape Rhin, cu bratele Waal si Lek, de Mass, Schelde, ce prezinta un debit bogat, favorabil activitatilor de transport (Caloianu et al. 1982)". Vegetatia Olandei este predominata de pasuni, fanete si paduri, ce au o intindere mult mai mica decat primele doua. Clima este temperat-oceanica, cu temeperatura medie a lunii ianuarie de 1,7? C, iar in iulie 17?C, cu precipitatii de peste 700 mm/an, ce cad aproape toata perioada anului (Caloianu et al. 1982). Olanda se bucura de o retea urbana densa, astfel si de o populatie mai ridicata, in 2015 avea un procent de 90,5 ("Population Division," n.d.). Iar aici am o observatie incadrata de urmatorul fragment: ,, se remarca o neta preponderenta a populatiei din mediul urban (76%). Olanda face parte astfel din categoria tarilor cu un inalt grad de urbanizare (Caloianu et al. 1982)". Economia este influentata in principal de industrie ce este diversa. La inceputul dezvoltarii acesteia a fost mestesugareasca, urmand ca apoi sa cuprinda mai toate ariile: siderurgica, metalurgica, constructoare de masini, etc. De remercat navigatia maritima care a influentat comertul. Agricultura se bucura de o mare productie, atat animaliera, cat si vegetala.
Despre Olanda se mai stie ca este si ,,Tara lalelelor", acest stat le cultiva, sa zicem asa, recent, si se bucura de un mare export, dar si de multi vizitatori curiosi sau pasionati de aceste plante. Capitala: Amsterdam ce este situata in delta raului Amstel. De aceea poarta si acest nume, de la rau si ,,dam" se asemuieste cu un baraj. In trecut locuitorii au creat un rau pentru a se apara de apele acetui rau. Astazi, Amsterdamul este renumit ca fiind al doilea port al tarii, renumit pe plan mondial, dar are si o mare functie financiara ca un mare centru comercial. Este renumit si pentru diamante, dar si muzee, moumente, universitati (Avram 2004).


Fisiere în arhivă (1):

  • Olanda, Belgia si Luxemburg.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Avram, Arina. 2004. Marile Orase Ale Lumii. Bucuresti: Editura Tritonic tours.
Caloianu, N, V Garbacea, I Harjoaba, Iancu Silvia, and I Marin. 1982. Geografia Continentelor Europa. Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica.
"Dex Online." n.d. https://dexonline.ro/-accesat 07.11.2017
Giurcaneanu, Claudiu. 1983. Statele Pe Harta Lumii. Bucuresti: Editura Politica.
"Population Division." n.d. https://esa.un.org/unpd/wup/DataQuery/-accesat 07.11.2017
http://www.bni.eu/benelux/-accesat 07.11.2017
https://en.wikivoyage.org/wiki/Benelux-accesat 07.11.2017
http://www.scientia.ro-accesat 07.11.2017
http://harta.infoturism.ro/Europa/Belgia/harta-fizica-accesat 07.11.2017
http://www.luxrunner.com/home/2016/9/27/lunch-run-accesat 07.11.2017


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!