Particolele din Atmosfera

Extras din proiect Cum descarc?

Atmosfera contine apa nu numai in stare gazoasa, ci si lichida si solida. Frecvent in troposfera apa poate exista in toate cele trei faze ale sale, cum se intampla, de exemplu in cazul norilor de dezvoltare verticala. In aceste faze au loc schimburi neincetate, care se realizeaza fie cu consum (evaporarea apei si ghetii, topirea ghetii), fie cu eliberare de caldura (condensare), dupa cum este ilustrat si in figura 1.
Fig. 1. Trecerea apei dintr-o faza intr-alta. Sursa : www.environment.gov.au/soe/2006/publications.html
I. Fenoneme la care este supusa apa din atmosfera
1. Evaporarea
Trecerea apei din faza lichida in faza gazoasa poarta numele de evaporare. Intensitatea procesului de evapoare depinde de doua categorii mari de factori:
- conditiile atmosferice (deficitul de umezeala, viteza vantului, coeficientul turbulentei, presiunea atmosferica, radiatia solara globala si radiatia atmosferei),
- conditiile fizice ale suprafetei fizice ale suprafetei evaporante (temperatura, concentratia solutiei, conductibilitatea calorica, miscarile apei, structura si umezeala solului, prezenta vegetatiei, prezenta zapezii sau a ghetii, dimensiunile suprafetei evaporante).
Evaporarii fizice, care se desfasoara atat la suprafata apei cat si a uscatului, care contine cantitati diferite de apa, i se adauga evaporatia fiziologica sau transpiratia plantelor. G. W Thornthwaite a denumit evapotranspiratia procesul pierderii apei de pe o suprafata continentala oarecare, atat prin evaporatie cat si prin transpiratie.
2. Umezeala aerului
Prezenta in atmosfera a vaporilor de apa determina umezeala aerului, care este unul dintre principalele elemente meteorologice. De valoarea acestui element depind in buna masura cantitatea norilor si a precipitatiilor, opacitatea atmosferei si bilantul radiativ caloric.
Cantitatea de umezeala din atmosfera are valoarea minima si chiar 0 in aerul rece si uscat de la Poli si valoarea maxima in aerul cald de la Ecuator. Pentru fiecare valoare de temperatura exista o limita a cantitatii de vapori de apa, care se numeste saturatie.
Pentru definirea cantitatii de vapori de apa din aer si a diferitelor lui insusiri higrometrice
se utilizeaza o serie intreaga de marimi si de unitati de masura. Dintre acestea vom analiza:
Tensiunea sau forta elastica a vaporilor de apa. Reprezinta presiunea partiala exercitata de vaporii de apa in cadrul presiunii generale a atmosferei. Pot fi distinse o tensiune reala (e) si o tensiune maxima sau de saturatie (E) ambele exprimandu-se in mm coloana de mercur sau mb.
Tensiunea reala (e) este presiunea vaporilor de aer din atmosfera la un moment dat. Ea se afla in raport direct proportional cu temperatura aerului.
Tensiunea maxima sau de saturatie (E) este presiunea vaporilor de apa care satureaza aerul la o temperatura data. Ca si tensiunea reala, ea creste cand temperatura se mareste (intrucat sporeste capacitatea aerului de a inmagazina vapori de apa) si scade cand temperatura devine mai mica.
Umezeala absoluta. Ca si tensiunea vaporilor, poate fi reala sau maxima de saturatie, ambele marimi exprimandu-se in g/cm3 de aer.
Umezeala absoluta reala este cantitatea de vapori de apa continuta la un moment dat, intr-un volum de aer cu o temperatura data.
Umezeala absoluta maxima sau de saturatie (A) este cantitatea de vapori de apa care satureaza un volum de aer la o temperatura data sau capacitatea maxima de inmagazinare a vaporilor de apa de catre un volum de aer la o temperatura data. Ea creste paralel cu descresterea temperaturii.
Umezeala relativa (r). Reprezinta raportul dintre tensiunea reala (e) si tensiunea de saturatie (E) a vaporilor de apa, considerata la temperatura din momentul observatiei. Umezeala relativa se exprima in procente si este cel mai bun indicator al starii higrometrice a aerului. Valorile ei arata cu exactitate gradul in care acesta este saturat cu vapori de apa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Particolele din Atmosfera.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!