Particularitatile Climatice ale Americii de Nord

Cuprins proiect Cum descarc?

Conditiile care creeaza climatul nord american 3
Asezarea si forma continentului 5
Factorii orografici 5
Influenta curentilor marini 6
Elemente climatice. Centrele de actiune 6
Vanturile 7
Regionarea climatica 8
Concluzii 11
Bibliografie 12


Extras din proiect Cum descarc?

Particularitatile climatice ale Americii de Nord
Conditiile care creeaza climatul nord american 
Situat in emisfera nordica intre 72? latitudine nordica si Tropicul Racului in partea de sud, continentul nord american prezinta, datorita extensiunii latitudinale mari, o importanta variatiune de tipuri si subtipuri climatice, de la climatul polar si subpolar in partea de nord pana la cel subtropical si tropical in partea de sud. 
Extensiunea mare in directia meridiana in jumatatea nordica a continentului si redusa in partea de sud, dublata de patrunderea puternica a Golfului Hudson in nord si a Golfului Mexic in sud sunt alti factori care favorizeaza patrunderea a doua tipuri fundamental diferite de mase de aer: 
- polar dinspre nord, care inainteaza prin intermediul Golfului Hudson pana la nivelul Marilor Lacuri 
- tropical dinspre Golful Mexic, care inainteaza de asemenea pana la aliniamentul Marilor Lacuri - Sfantul Laurentiu creand adevarate zone de convergenta. 
Un alt factor important in determinarea climei in America de Nord este dispunerea meridiana a catenelor montane care faciliteaza de asemenea circulatia pe directia nord-sud a maselor de aer, zonele de clima avand o dispunere longitudinala pana la nivelul deltei Fluviului Mississippi dupa care urmeaza o dispunere latitudinala. 
Influenta curentilor oceanici se face resimtita in special pe tarmurile continentului si anume: pe tarmul Atlantic pana la latitudinea Capului Hatteras se face simtit Curentul Golfului, curent cald care contribuie la temperaturile ridicate de pe jumatatea sudica a litoralului atlantic si a Golfului Mexic. Influenta sa in America de Nord este mai restransa decat in Europa cu cca. 20? latitudine deoarece deviatia sa estica este determinata de prezenta Curentului rece al Labradorului. Zona de contact dintre acesti doi curenti marini prezinta de obicei o nebulozitate ridicata dar si o concentrare importanta de bancuri de peste. 
Pe litoralul pacific o importanta deosebita o au: Curentul cald al Alaskai care ajuta la formarea temperaturilor mari pe tarmul sudic al Peninsulei Alaska si Curentul rece al Californiei care aduce temperaturi scazute in Peninsula Californiana (Cocean, 1991).
Un impact deosebit in formarea climei pe continentul nord american il au centrii barici, centrii de presiune joasa si ridicata care se formeaza si se deplaseaza pe continent in functie de anotimp si de circulatia genearla a atmosferei. Astfel iarna se face simtita aici influenta anticiclonului canadian care aduce cu sine temperaturi scazute si determina o circulatie nord-sud. Din cauza faptului ca vara anticiclonul de iarna se transforma in ciclonul de vara, o zona de presiune joasa, sunt atrase masele de aer tropical mai umede din zona Golfului Mexic fenomen care este insotit de ploi frecvente si cu debite semnificative. In acelasi timp un centru de presiune minima se formeaza si in Podisul Colorado si Podisul Marelui Bazin. In acest proces, masele de aer din vest devin uscate si calde datorita procesului de foehnizare (Cocean, 1991). 
La vest de Muntii Stancosi se afla doua tipuri de mase de aer care influenteaza climatul: 
- aerul polar maritim din Oceanului Pacific 
- aerul tropical maritim din Oceanul Pacific. 
Pozitia generala a maselor de aer se schimba in functie de pozitia soarelui si in functie de aceasta domina diferite parti ale continentului in concordanta cu diferitele anotimpuri (Patterson, 1994). Atat vara cat si iarna exsita astfel o zona de conflict in care predomina una dintre cele doua mase de aer. Vara, aceasta zona de conflict se afla la sudul Marilor Lacuri astfel incat Midwestul nordic prezinta un climat cald, umed de tipul celui produs de masele de aer ale Curentului Golfului ce alterneaza cu aer mai putin umed si mai racoros care vine dinspre nord. Iarna, cand intregul sistem se muta spre sud, zona de conflict se afla deasupra tarmului Golfului Mexic. Se poate observa astfel ca intregul interior este dominat de masele de aer reci dinspre pol care se afla sub influenta centrului de presiune ridicata cu influente ocazionale dinspre sud care pe langa faptul pozitiv de a aduce temperaturi mai ridicate in timpul iernii, poate produce ceata si dezgheturi periculoaase. Se poate observa astfel ca zona Midwestului se afla sub impactul dublu al zonei de conflict, in tranzit, o data in perioada primaverii si o data toamna. Acest fapt este de o importanta fundamentala pentru prevederea vremii si in special a turbulentelor atmosferice care trebuiesc urmarite cu atentie deoarece se stie ca in SUA transportul aerian reprezinta principala modalitate de transport. 
Din cauza acestor zone de conflict pe traiectoria acestora se regasesc numeroase furtuni ciclonice in special de-a lungul zonelor de contact dintre doua mase de aer care se deplaseaza de-a lungul SUA si a sudului Canadei dinspre vest sau sud-vest spre est. Extensiunea Marilor Lacuri prezinta un factor moderator astfel incat acestea se vor localiza pe linia Sfantul Laurentiu - Noua Anglie - Canada Maritima. 
Din interactiunea acestor doua mase de aer ia nastere clima partii central sudice a Americii de Nord. 
La vest de Muntii Stancosi penetratia maselor de aer dinspre Golful Mexic este rara iar principala convergenta se face intre masele de aer polar continental din teritoriile de nord si cele maritime dinspre Oceanul Pacific. Pacificul aduce umezeala in timpul iernii si climat mai bland teritoriilor aflate pe tarm. Precipitatiile cad cu precadere spre sud. In mod ocazional masele de aer Pacific patrund spre estul Muntilor Stancosi fiind mai reci si mai uscate. Vara, nordul Pacificului este dominat de sistemul de presiune ridicata iar astfel influenta aerului polar maritim de pe coasta de vest devine mai puternica si determina formarea timpului mai rece si mai uscat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Particularitatile Climatice ale Americii de Nord.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!