Potentialul Turistic si Destinatii Turistice in Finlanda

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere - Date Generale Finlanda 3
2. Potentialul turistic al Finlandei 6
2.1 Potentialul turistic natural 6
2.2 Potentialul turistic antropic 8
3. Regiuni turistice in Finlanda 10
4. Destinatii turistice in Finlanda 12
Concluzii 16
Bibliografie 17


Extras din proiect Cum descarc?

1.Introducere - Date Generale Finlanda
Finlanda, tara din nord-estul Europei, este o destinatie preferata pentru turistii care isi doresc sa descopere in timpul vacantei o alta lume, si nu pur si simplu sa bifeze pe lista o noua tara. Finlanda, cu cele patru anotimpuri si privelisti unice, ofera oricui cate ceva, de la cei care isi petrec vara in Helsinki la cei care ajung aici pentru partiile de ski din Lapland sau doresc doar sa se bucure de linistea maiestuoasa a tinuturilor nordice. Daca in timpul iernii puteti sa schiati, sa va plimbati cu o sanie trasa de reni sau, asa cum spune traditia locului - inspirat sustinuta de turism - sa il intalniti pe Mos Craciun, in timpul verii puteti descoperi orasele finlandeze, sa va plimbati si sa faceti excursii in munti, sa descoperiti macar unul din zecile de mii de lacuri sau sa profitati de sauna traditionala din cabanele pierdute in imensitatea nordica. In afara tarii cu paduri vaste si mii de lacuri, separate de mici portiuni de pamant, in general regiuni urbane sau destinate agriculturii, Marea Baltica, cu nenumaratele arhipelaguri, este un loc unde puteti pescui - daca aveti aceasta pasiune - sau va puteti plimba cu barca. Spre deosebire de alte tari scandinave nivelul de viata din Finlanda este foarte ridicat, turistii se bucura de cazare de cea mai buna calitate, iar sistemul de telecomunicatii este excelent. Asa ca Finlanda este potrivita atat celor care isi doresc izolarea, cat si celor care vor sa aiba o vacanta plina de evenimente, in care sa nu iasa nici o clipa din ritmul trepidant al vietii cotidiene. 
Finlanda (finlandeza Suomi, suedeza Finland) sau Republica Finlandei (Suomen tasavalta, Republiken Finland) este o tara din Europa de Nord, membra a Uniunii Europene din anul 1995, Natiunilor Unite si a zonei Euro. Finlanda are iesire directa la Marea Baltica prin intermediul Golfului Botnic (fin.: Selkameri; sve.: Bottenhavet) la vest si Golfului Finic la sud. Se invecineaza cu Rusia la est, cu Suedia la vest si Norvegia la nord. Estonia se afla la sud, despartita de Finlanda de catre Golful Finic(fin.: Suomenlahti; sve.: Finska Viken). Insulele Aland, vorbitoare de suedeza, situate in largul coastei sud-vestice a Finlandei sunt o provincie autonoma a Finlandei, beneficiind de statutul de zona demilitarizata. Limba suedeza este a doua limba oficiala in Finlanda.
Finlandeza este o limba aglutinanta ce apartine familiei de limbi ugro-finice, grup care cuprinde estona, lapona si maghiara. Aceste limbi se deosebesc de alte limbi vorbite in Europa, pentru ca, alaturi de basca si malteza, nu fac parte din limbile indo-europene.
Finlanda este formata din 6 provincii (finlandeza laani, pl.laanit, suedeza lan). Provinciile sunt divizate in 90 de districte la nivel local. Autoritatea provinciala este parte constituanta a executivului in teritoriu si in consecinta nu are cadre alese prin vot. Sistemul de impartire administrativa nu s-a schimbat din anul 1634, de cand a fost creat. In anul 1997 provinciile au fost reorganizate si din 12 provincii au mai ramas doar 6 mari provincii. Acestea sunt:
o Finlanda de Sud (fin.Etela-Suomen laani, sve. Sodra Finlands lan)
o Finlanda de Vest (fin. Lansi-Suomen laani, sve. Vastra Finlands lan)
o Finlanda de Est (fin. Ita-Suomen laani, sve. Ostra Finlands lan)
o Oulu (fin. Oulun laani, sve. Uleaborgs lan)
o Laponia (fin. Lapin laani, sve. Lapplands lan)
o Aland (sve. Aland; fin. Ahvenanmaa)
Finlanda este tara celor 1.000 de lacuri si insule: 187.888 de lacuri si 179.584 de insule mai precis. Peisajul finlandez este mai intai de toate acoperit de putine coline, punctul sau cel mai inalt fiind Haltitunturi cu 1.328 m, din nordul extrem al Laponiei. Substratul petrografic prezinta caracteristicile reliefului glaciar modelat de catre ghetari. Subsolul finlandez se afla in prezent intr-o continua dezvoltare.
Finlanda are o economie bine industrializata, in mare parte de piata libera, cu un PIB per capita asemanator celor din Regatul Unit, Franta, Italia sau Germania. Finlanda este in prezent sediul social al Nokia, lider mondial in telefonia mobila.
FINLANDEZA
Finlandeza este o limba diferita de cele indo-europene, facand parte din grupul de limbi fin-ugrice, alaturi de estoniana sau maghiara. Nu veti avea insa probleme, pentru ca majoritatea finlandezilor cunosc cel putin inca o limba straina, de regula engleza - care joaca rolul de limba neoficiala - iar multi sunt adevarati poligloti. Suedeza este cea de a doua limba oficiala, iar in orase si centrele turistice veti auzi si germana, franceza sau rusa. Chiar daca finlandezii par initial destul de rezervati, stiu sa isi intampine oaspetii cu multa afectiune pentru a le oferi un concediu de neuitat. 
Poate ca nu este de mirare datorita atentiei acordate educatiei in Finlanda, ca este si tara cu cel mai mic numar de analfabeti. Prima Universitate a aparut in 1640, cand a fost fondata Academia Regala din Turku, in perioada in care tara se gasea sub dominatie suedeza. Ulterior au fost infiintate alte 20 de universitati, majoritatea de stat. 
ARTA CULINARA
In ultimul timp bucataria traditionala finlandeza a revenit in forta, fiind foarte apreciata atat de localnici, cat si de turisti, datorita prospetimii ingredientelor si mai ales a combinatiilor indraznete. Pestele este omniprezent in meniuri, ceea ce nu este deloc ciudat pentru o tara cu mii de lacuri si acces la mare. In afara pestelui se mananca mult ciuperci si diverse fructe de padure. In majoritatea restaurantelor veti gasi meniuri traditionale, dar si imprumuturi din alte culturi. Mai ales la Helsinki se gaseste cam orice, de la bucataria chineza la cea turca. 
Se consuma si carne, orz, secara, ovaz. In trecut leguma predominanta era gulia, astazi inlocuita de cartofi. Multe dintre felurile traditionale au puternice influente suedeze, germane si rusesti, chiar daca un cunoscator va observa diferentele.


Fisiere in arhiva (2):

  • Potentialul Turistic si Destinatii Turistice in Finlanda.pptx
  • Potentialul Turistic si Destinatii Turistice in Finlanda.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!