Precipitatiile Abundente - Fenomen de Risc

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 2
1. Cauzele genetice ale precipitatiilor abundente. 5
1.1. Ploile torentiale si geneza lor. 5
1.2. Ninsorile abundente si geneza lor. 6
2. Pricipalii parametri care caracterizeaza precipitatiile abundente 
2.1. Parametrii ploilor torentiale din Republica Moldova. 7
2.2 Parametrii ninsorilor abundente si a stratului de zapada din Republica Moldova. 9
3. Potentialul riscului precipitatiilor abundente si masurile de prevenire si diminuare a lui. 11 3.1. Studiu de caz privind riscul ploilor torentiale. 11 3.2. Studiu de caz privind riscul ninsorilor abundente si a stratului de zapada. 22 3.3. Vulnerabilitatea teritoriului Republicii Moldova fata de riscul ploilor torentiale, ninsorilor abundente si a stratului de zapada. 24
3.4. Masurile de prevenire si diminuare a riscului ploilor torentiale, ninsorilor abundente si a stratului de zapada. 29
Concluzii. 31
Bibliografie selectiva. 32


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Asezarea geografica a Republicii Moldova determina pe teritoriul sau particularitatile climei temperat-continentale, cu caracter de tranzitie de la clima oceanic-atlantica la cea continentala est-europeana. Caracterul de tranzitie al climei Republicii Moldova conditioneaza o frecventa considerabila a fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile, care aduc pagube enorme economiei nationale. In unii ani consecintele fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile au creat un adevarat dezastru atit social-economic, cit si ecologic, iar prejudiciile pot fi comparate cu bugetul anual al tarii. In acest context, este foarte actuala problema analizarii si generalizarii informatiei, necesara pentru prevenirea fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile, diminuarea si atenuarea consecintelor lor.
Meteorologia este stiinta care studiaza procesele fizice si fenomenele din atmosfera Pamintului si interactiunea lor cu suprafata terestra si spasiul cosmic. Insasi termenul ,,meteorologi" provine de la doua cuvinte de origine greaca ,,meteoron" care inseamna orice fenomen ce are loc in atmosfera si ,,logos" - stiinta, cunoastere, studiere. Atmosfera, dupa particularitatile sale, este destul de omogena in spatiu si variabila in timp. De aceea necesitatile practice impun problema studierii legilor carora se supun majoritatea proceselor si fenomenelor atmosferice. Aceste procese si fenomene, ca obiect de studiu al meteorologiei, sunt determinate de unele particularitati de baza ale atmosferei...
In meteorologie pentru studierea proceselor si fenomenelor din atmosfera se utilizeaza atit metode directe, cit si metode indirecte. Principalele metode directe sunt observatileasupra starii atmosferei efectuate la statiile meteorologice in stratul de aer de linga sol si experimentul meteorologic. Observatiile includ eterminarea marimilor numerice ale valorilor meteorologice: temperaturii, presiunii, densitatii si umezelei aerului; vitezei si directiei vintului; cantitatea, inaltimea si grosimea norilor; intensitatea precipitatiilor si cetii; fluxurior de radiatie solara si calorica etc. La statiile meteorologice, de asemenea, se fac observatii si asupra fenomenelor atmosferice. Acestea repreyinta un anumit proces fizic, insotit de schimbarea brusca a starii atmosferei. Principalele dintre ele sunt ceata, orajul, poleiul, furtuna cu praf, grenul, viscolul, chiciura, roua, bruma, girajul, precipitatiile, norii s.a.
In meteorologie si climatologie o importnta deosebita are reprezentarea rezultatelor obsevatiilor pe harta geografica. Pe harta se pot introduce rezultatele obsevatiilor meteorologice efectuate la diferite statii in acelasi moment. Aceasta harta se numeste sinoptica. Comparind hartile sinoptice construite pentru citeva ore consecutive, se poate stabili modul de producere a proceselor atmosferice si a prezice vremea.
Paralel cu metodele directe, in meteorologie se folosesc si metode indirecte. De exemlpu, compozitia si structura atmosferei se studiaza si in baza observatiilor asupra fenomenelor optice, dupa modul de propagare a luminii s.a.
Picaturile de apa si cristalele de gheata care cad din atmosfera pe suprafata terestra se numesc precipitatii. Cantitatea precipitatiilor se masoara prin grosimea stratuui de apa lichida care s-ar putea forma dupa caderea precipitatiilor pe suprafata orizontala impermeabila. Intensitatea precipitatiilor reprezinta cantitatea precipitatiilor cazute intr-o unitate de timp, de exemplu, intr-o ora.
Particulele de apa si cristalele din nori, care se formeaza datorita condensarii si sublimarii vaporilor, sumt atit de mici, incit cei mai slabi curenti ascendenti le mentin in suspensie. Pentru ca din nori sa cada precipittii este necesar ca produsele condensarii si sublimarii sa creasca intr-atit, icit greutatea lor sa poata invinge rezistenta aerului si forta curentilor ascendenti. Cresterea picaturilor de apa din nori pina la dimensiuni care sa permita caderea lor pe suprafata terestra sub forma deprecipitatii are loc prin diferite cai: coagulare, evaporare si sublimare a produselor din nori. 
Repartitia precipitatiilor pe suprafata terestra depindede anumiti factori, in primul rind, de repartitia nebulozitatii. Totusi, are importanta nu numai gradul de acoperire a boltii ceresti cu nori, dar si continutul apei din nori si prezenta in ei a fazei solide. Toate aceste proprietati depind de conditiile termice. La latitudini inalte cu nebulozitate mare cad putine precipitatii, deoarece la temperaturi scazute continutil de apa al norilor este mic. La latitudini mai joase continutul de apa este mai mare, insa daca ei nu ating nivelul de sublimare, precipitatii din nori nu cad.
Repartitia geografica a cantitatior de precipitatii poate fi prezentata pe harti prin izohiete (linii care unesc puncte cu aceleasi cantitati de precipitatii).


Fisiere in arhiva (1):

  • Precipitatiile Abundente - Fenomen de Risc.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!