Relieful Vulcanic

Extras din proiect

RELIEFUL VULCANIC
VULCANII reprezinta un tip de relief cu o deosebita originalitate. Formati in urma expulzarii din interiorul scoartei a unor cantitati insemnate de lava sau sfaramaturi de roca (piroclastite), ei isi continua evolutia sub actiunea agentilor externi.
Varietatea petrografica a eruptiilor cat si structura geologica cu totul particulara conditioneaza in mare masura aspectul reliefului rezultat.
FENOMENE SI MANIFESTATII VULCANICE
Prin vulcanism se intelege totalitatea fenomenelor si manifestatiilor rezultate in urma strapungerii scoartei de catre topiturile magmatice sau gazele provenite din zonele profunde. Cand aceste topituri nu-si pot deschide drum spre suprafata, ele sunt injectate in stratele superficiale ale scoartei, unde prin consolidare, formeaza mase vulcanice intrusive. Daca magmele patrund pe fisuri deschise sunt expulzate la suprafata, unde formeaza conuri vulcanice.
FENOMENE INTRUSIVE CU IMPORTANTA PENTRU RELIEF
Masele vulcanice intrusive se gasesc sub forma batolitelor, lacolitelor si filoanelor. Acestea sunt legate de volumul magmei si de locul ei in raport cu rocile inconjuratoare. Odata cu patrunderea acestora in stratele sedimentare, magmele exercita, asupra rocilor inconjuratoare, o serie de schimbari, datorita temperaturilor ridicate si a proceselor de degazeificare, cunoscute sub numele de metamorfism de contact. Schimbarile survenite maresc, mai ales, prin coacere, rezistenta rocilor nevulcanice. Astfel, dolomitele si calcarele se transforma in marmura, calcarele marnoase si rocile argiloase in corneene.
FENOMENE EFUZIVE CU IMPORTANTA PENTRU RELIEF
Efuziunile imprastie la suprafata o gama variata de materiale numite produse vulcanice. Ponderea unui anumit fel de material vulcanic este determinata, in general, de tipurile de eruptie. 
Produsele vulcanice atesta stadiul si caracterul activitatii unui vulcan si sunt urmatoarele:
Izvoarele fierbinti 
Gheizerii
Proiectiile gazoase
Proiectiile solide
Curgerile de lava
Izvoarele fierbinti reprezinta ultimul stadiu al degajarii de caldura de catre magma din adancime, care mai emana inca gaze si vapori de apa supraincalziti. In drumul lor vaporii de apa se racesc (ape juvenile) si ies la suprafata ca izvoare termale. Migrand catre suprafata, apa juvenila intalneste si panze de apa vadoasa, pe care le incalzeste si le readuce la zi. In ascensiunea lor, apele supraincalzite dizolva siliciul din rocile inconjuratoare, il transporta sub forma de bioxid de siliciu si il depun in parte la gura izvorului. Apar cruste minerale de opal sau calcedonie, sub forma de trepte peste care apele izvorului formeaza mici cascade. 
Gheizerii sunt izvoare tasnitoare, fierbinti si intermitente, cunoscute in Parcul Yellowstone din S.U.A , in insula nordica a Noii Zeelande si in peninsula Kamceatka.
Formarea gheizerilor este pusa pe seama apelor vadoase, infiltrate pe fisuri pana la anumite adancimi, unde sunt incalzite pana la fierbere de catre caldura de origine vulcanica. Cand presiunea de la baza fisurii depaseste presiunea exercitata de coloana de apa aceasta este expulzata cu mare putere catre suprafata. Scaderea de presiune face ca o parte din apa supraincalzita sa se transforme brusc in vapori. Dupa eruptii fisura se umple din nou cu apa, iar ciclul se poate repeta. 
Apa gheizerilor formeaza un precipitat de silice hidratata, cunoscut sub numele de gheizerit.
Depunerile repetate dau nastere la conuri, coloane sau terase. 
Proiectiile gazoase sunt formate din vapori de apa(eliberati brusc din magma in timpul solidificarii),bioxid de carbon,oxid de carbon,azotat,hidrogen,hidrogen sulfurat,acid clorhidric.Dupa continut si temperatura pot fi:
Fumarole
Solfatare
Mofete
Datorita presiunii mari, cat si prezentei unor gaze fulminante,proiectiile gazoase cu temperaturi de sute de grade sunt cunoscute sub numele de nori arzatori.Dupa forma pot fi:verticali,laterali si debordanti.
Proiectiile solide(piroclastite),se compun din cenusa, scorii etc.Cenusa vulcanica reprezinta materialul pulverulent pana la nisipos expulzat in atmosfera la inaltimi de sute de mii de metri.Ea este depusa la distante foarte mari de locul eruptiei.
Piatra ponce provine din lava incandescenta, smulsa din craterul vulcanului si racita in atmosfera.Are o porozitate foarte mare.Spre deosebire de piatra ponce, scoriile(zgura) prezinta un aspect vacuolar.Lapiliile sunt materiale foarte mici(2mm-2cm),rupte din lava si scorii mai vechi,deja consolidate.Bombele vulcanice sunt bucati mai mari,smulse din lava topita ce se raceste in atmosfera si care,din cauza rotatiei helicoidale,capata aspecte fusiforme.


Fisiere în arhivă (1):

  • Relieful Vulcanic.pptx

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!