Reprezentarea, Gestiunea si Exprimarea Spatiala a Riscului

Extras din proiect Cum descarc?

Fenomenul de hazard nu reprezinta neaparat un risc. Pentru acest lucru este nevoie ca individul sau grupul social sa clasifice pericolul, sa considere spatiul respectiv ca fiind periculos sau situatia economica, geopolitica ca fiind nesigura. Deci riscul se inscrie intr-un context social, economic, cultural dat; el determina o doza mare de subiectivitate care se traduce prin diferite grade de acceptabilitate a riscului.
Deci, faptul de a considera reprezentarile riscurilor si practicile gestiunii sunt doua lucruri inseparabile.
Reprezentarea si gestiunea riscului
Evaluarea riscului depinde de felul in care societatile integreaza sau iau in considerare imprejurarea in care o criza sau o catastrofa are loc de obicei.
Criza sau catastrofa, surse de cunoastere a riscului
Perceptia si gestiunea riscului progreseaza deseori dupa producerea unei crize si datorita repetarii experientei de dupa criza care permite precizarea diverselor perceptii si observarea contradictiilor dintre diferitii actori.
Figura 6: Relatiile dintre riscuri si crize. Cunostintele dobandite in urma repetarii experientei.
Numeroase exemple de crize care au avut loc in orase(incendiul din Londra in 1666, seismul de la Lisabona in 1755) au contribuit la sensibilitatea celor care iau decizii si a populatiei fata de riscuri si fata de un nou urbanism. Orasul a fost regandit si reconstituit dupa noi criterii, ceea ce a dus intr-adevar la reducerea vulnerabilitatii.
Pe ruinele vechii Lisabone in locul suprafetei locuibile restranse si al urbanismului anarhic, sub influenta marchizului de Pombal, s-a dezvoltat un oras care a servit drept model si altor amenajari urbane, europene si americane. Pombal a determinat efectuarea unui inventar precis si evaluarea suprafetei proprietatilor distruse. El stimuleaza aplicarea unor proceduri de expropriere si despagubire pentru terenurile delimitate, dupa ce au fost stabilite alinierile si noile drumuri. Prevenirea pentru limitarea pe viitor a efectelor incendiilor este integrata in proiect. Crizele sau catastrofele ofera deseori ocazia unei reamenajari, a unei reutilizari care sa integreze mai bine riscul dar bineinteles ca nu este intotdeauna cazul.
Reprezentarea riscului
Relatia oamenilor din diferite tari cu hazardul, reprezentarea acestuia constituie un prim obstacol fundamental. In societatile unde pericolul este considerat o fatalitate sau o pedeapsa divina, oamenii raman pasivi si nu vor sa admita faptul ca este in puterea lor sa controleze pericolul. Exemple de astfel de credinte marcheaza istoria europeana si exista inca in America Latina. In aceasta regiune, populatia nu considera vulcanii ca fiind periculosi (in mod contrar parerii despre cicloni) ci vede in ei edificii grandioase care le furnizeaza hrana sau care pot fi razbunatori si care in cazul unei eruptii nu fac rau decat strainilor si nicidecum populatiei bastinase care ii respecta. Din acest motiv este aproape inutila, in caz de eruptie iminenta, tentativa de evacuare a populatiei care refuza sa-si paraseasca bunurile, animalele, recolta deoarece oamenii nu se tem de vulcani.
Un mare numar de metode de prevenire validate in Europa si cateodata exportate fara nici o modificare in tarile aflate in curs de dezvoltare, nu au avut rezultatele scontate deoarece erau elaborate in urma evidentei riscului luata in considerare de catre oamenii de stiinta, tehnicieni si politicieni dar nu tineau cont de diferentele de perceptie si de comportament ale natiunilor respective.
O ,,cultura" a riscului specifica fiecarei tari: diversitatea raspunsurilor in functie de tara
Care sunt masurile cele mai importante care ar trebui stabilite sau ameliorate in urma unei catastrofe industriale?
Tarile de Jos: o mai buna cunoastere a instalatiilor 
Elvetia: mai multa educatie (scoli, colegii, populatia in general)
Franta: mai multe masuri coercitive, sanctiuni
Care sunt actorii cei mai importanti, interlocutorii adecvati pentru lupta impotriva riscului industrial?
Tarile de Jos: chiar industriasii
Elvetia: asociatiile ,,verzi", lobby-ul ecologist
Franta: administratia
Nu este suficient sa dispui de cunostinte stiintifice si tehnice pentru a-ti crea o perceptie asupra gravitatii unui potential eveniment deoarece exista diferente culturale in aprecierea hazardului si in perceperea riscului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reprezentarea, Gestiunea si Exprimarea Spatiala a Riscului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!