Republica Africă de Sud

Extras din proiect

Limite si pozitie geografica
Republica Africa de Sud este o democraţie parlamentară cuprinzând nouă provincii şi se situeaza în partea de sud a continentului Africa, între 20° şi 30° latitudine sudică şi între 16° şi 33° longitudine estică. Are ca limite: în Nord – Statele Namibia, Botswana şi Zimbabwe, în Nord-Est – Statul Mozambic, Est – Statul Swaziland, Est, Sud – Est - Oceanul Indian, Vest, Sud – Vest – Oceanul Atlantic, având 2798 km de coasta. Lesotho este o ţară independentă, complet înconjurată de Africa de Sud.
Fig.1 Pozitia Africii de Sud si vecinii
Republica Africa de Sud este pozitionata in sudul continentului african. La Nord ,in zona orasului Pretoria este traversata de Tropicul Capricornului, iar datorita acestui lucru climatul este subtropical cu 2 sezoane , unul ploios si unul secetos.
Africa de Sud este traversata de paralela de 30 latitudine sudica trecand prin sudul muntilor Drakensberg,si de meridianele de 20 si 30 longitudine estica ,are are drept consecinta situarea acestei tari in zona subtropicala.
Avand iesire la 2 oceane: Oc.Atlantic si Oc Indian , clima este influentata de masele de aer oceanice,astfel datorita Oc. Indian , pe coasta de Est climatul este mediteranean,iar pe costa de Vest este prezent climatul deserturilor tropicale.
Relieful Africii de Sud este foarte diversificat ,cu munti inalti de peste 3000 m si deserturi,muntii constituie bariere orografice in calea maselor de aer care se deplaseaza dinspre ocean spre continent , fapt care denota continentalismul climatului in centrul tarii , iar distribuirea precipitatiilor scade de la est spre vest.
Vegetatia este in mare parte alcatuita din vegetatie xeromorfa de semideserturi in partea central vestica , in vest e prezenta vegetatia xeromorfa de deserturi , iar in partea de sud vegetatie mediteraneana.Distribuirea vegetatiei este cauzata de tipul climatului prezent in zona respectiva.
Fig. 2 Pozitia Africii de Sud in cadrul continentului
II. Istoric
Africa de Sud cuprinde unele dintre cele mai vechi situri arheologice din lume. Numeroase fosile descoperite în peşterile din Sterkfontein, Kromdraai şi Makapansgat sugereaza existenţa diferitelor australopitecine acum 3 milioane de ani. Acestea au fost succedate de diferite specii de hominizi, Homo Habilis, Homo Erectus şi omul modern, Homo Sapiens. Oamenii moderni au locuit Africa de mai bine de 100.000 de ani. La sosirea europenilor, populaţia baştinaşă predominantă era bantu, migrată din alte părţi ale Africii. Cele două grupuri istorice majore au fost Xhosa şi Zulu.
Colonizarea a fost începută de olandezi; la data de 6 aprilie 1652 s-a întemeiat Colonia Capului când olandezul Jan van Riebeeck în numele Companiei Olandeze a Indiilor de Est (olandeză :Vereenigde Oostindische Compagnie, COV) a înfiinţat un port de reaprovizionare pentru corăbiile companiei. Pe parcursul secolelor XVII şi XVIII a crescut constant numărul de colonişti şi aceştia şi-au extins controlul în zona Capului. Datorită extinderii ariei controlate de europeni s-a ajuns la confruntări cu populaţiile indigene, în special xhosa.


Fisiere în arhivă (1):

  • Republica Africa de Sud.docx

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!