Riscuri Hidrologice pe Raul Bistrita

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I :
Factori naturali care influenteaza resursele de apa ale raului Bistrita
Raul Bistrita este alaturi de Barlad, unul dintre cei mai importanti afluenti ai Siretului, de in functie de marimea bazinului hidrografic. Datorita influentei antropice regimul hidrologic al celor doua rauri a fost complet modificat, amenajarile hidroenergetice contribuind la regularizarea scurgerii. Pe Bistrita au fost create lacurile de acumulare Lilieci, Serbanesti cu rol complex: asigurarea energiei electrice, combaterea inundatiilor, alimentarea cu apa potabila si industriala, practicarea sporturilor nautice.
Figura nr 1 : Localizarea bazinului hidrografic al Bistritei in Romania
I.1 Geologie
Raul Bistrita are orientare NNV-SSE in drumul sau spre varsare, drenand toate cele trei mari unitati geologice ale Carpatilor Orientali, consecinta fiind reprezentata de un substrat litologic foarte variat. Acumularea depozitelor sedimentare din bazinul hidrografic al Bistritei, a inceput inca din Cretacic, in substratul geologic gasindu-se formatiuni de varsta cuaternara , punctual de varsta pliocena.
In cursul sau, Bistrita strabate formatiuni geologice variate. Chiar dupa confluienta celor doua paraie, Putreda si Bistricioara, Bistrita intalneste in calea sa formatiuni de flis transcarpatic, dupa care patrunde din nou in zona sisturilor cristaline, urmand, sa tranverseze formatiuni flisoide si sarmatiene inainte de a se varsa in Siret.
In substratul geologic al bazinului Bistritei au fost identificate toate mineralele caracteristice depozitelor epiclastice, argiloase, calcaroase si a celor silicioase, fie ca produse de neoformatie, fie reciclate din depozite anterioare: minerale micacee ( muscovit si biotit in diferite stadii de alterare ), feldspati (autigeni si alogeni, in aproape toate formele cunoscute si in diferite stadii de alterare), filosilicati (clorit, smectite, caolinit, illit etc), minerale grele (rutil, turmalina, granati, zircon, disten etc), sulfati (gips), sulfuri (pirita), oxi-hidroxizi de fier si mangan. La nivelul depozitelor evaporitice au fost descrise minerale specifice : halit, silvina, carnalit, anhidrit etc. 
I.2 Relief
Raul Bistrita izvoraste din Muntii Rodnei in judetul Maramures, strabate Carpatii Orientali, apoi trece prin orasele Bicaz, Piatra Neamt si Bacau pentru a se varsa in Siret in apropierea Bacaului..
Figura nr 2 : Localizarea raului Bistrita pe teritoriul Romaniei 
Principalele unitati geomorfologice din bazinul hidrografic al Bistritei sunt:
o Unitatea muntilor vulcanici - care cuprinde Masivul Calimani ( alt max 2102 m ), alcatuita din roci vulcanice dure respectiv andezite, dacite trahite, granite
o Unitatea cristalino-mezozoica - Muntii Rodnei, Suhardului, Bistritei, alcatuita din roci dure ( sisturi cu sericit, micasisturi, gnaise, ) si se impun in relief prin forme inalte.
o Unitatea muntilor calcarosi - cuprinde Muntii Rarau, Hasmas, alcatuiti in cea mai mare parte din calcare, cu formele carstice specifice.
o Unitatea careia ii apartin muntii flisului - cuprinde culmea Stanisoara, Muntii Ceahlau, si Tarcaului. 
o Unitatea subcarpatica - cuprinde dealurile Margineni, Runcu, sectorul nordic al culmii Pietricica Bacaului, Depresiunea Cracau - Bistrita.
Orientarea generala a raului Bistrita este pe directia NV-SE , schimbandu-se de la confluienta cu Neagra Sarului , spre NE , pana la Paraul Colbu, unde revine la directia NV-SE.
Relieful actual al luncii Bistritei a influentat intr-o mare masura, determinarea procesului de pedogeneza. Inundatiile schimbau in fiecare an microrelieful luncii intervenind ca o frana in procesul de solidificare . Datorita intervalului scurt , care a trecut de la intreruperea acestui ciclu, in cadrul solidificarii, nu sunt pe deplin sesizabile, aceste schimbari, cu exceptia micsorarii influientei hidromorfice. Formele de microrelief, nu mai sunt distruse in fiecare an incat solidificarea incepe sa-si faca simtita prezenta prin decarbonare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Riscuri Hidrologice pe Raul Bistrita.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!